Истината за Катрин Буман - "жената зад черната дупка"

Ваня Милева Последна промяна на 13 април 2019 в 09:15 17030 3

Възпитаничката на MIT Katie Bouman. Кредит: MIT CSAIL

Наскоро видяхме една от най-важните снимки, направени някога от човечеството: първото реално изображение на хоризонта на събитията на черна дупка.

Това постижение бе отбелязано и като важен повод да се покаже ролята на жените в науката. Д-р Катрин Буман (Katherine Bouman) 29-годишен постдокторант в MIT, изигра решаваща роля в създаването на образа и постигна широко признание в медиите за своя принос.

Преди две години стартира наблюденията си глобална мрежа от радиотелескопи като вниманието ѝ бе насочено към една активна черна дупка на около 54 милиона светлинни години от нас в центъра на галактиката Messier 87. От април 2017 г. екип от 200 учени работи неуморно, за да извлече информацията от тези данни и да ги сглоби и да получи в крайна сметка забележителната картина, публикувана тази седмица.

Заедно с екипа си, опитът на д-р Буман в областта на компютърните науки бе използван за писане на част от алгоритъма, който събра данните, за да се създаде крайният продукт.  

Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект на MIT написа в Twitter:

„Преди 3 години Кейти Буман от MIT започна да ръководи създаването на нов алгоритъм, за да произведе първото изображение на черна дупка.

Днес това изображение бе показано”.

Но внезапната слава, която е признанието на труда и таланта на Буман в доминирана от мъже област, не се хареса на някои интернет тролове. Те твърдят, че заслугата е на друг - Андрю Чайл (Andrew Chael), друг член на екипа на Event Horizon Telescope - и изтъкват, че всъщност той е  мозъкът зад снимката и е написал по-голямата част от кода.

Според някои тролове д-р Буман е станала популярна, само защото служи на пропагандата на левите и феминистките, а Чайл е свършил цялата истинска работа.

Някои преглеждат кода, за да проверят „дали действително е свършила работата“.

Това е смешно и погрешно и по няколко причини.

Първо, всеки програмист ще ви каже, че броят на редовете код не са критерий за ефективността му. И друго - големите проекти се правят от многобройни екипи. А Кейти винаги, когато е говорила за работата, е използвала „ние”, а не „аз”.

"Няма един алгоритъм или човек, които да са направили това изображение", посочва Буман в пост Facebook .

"Изискваше се удивителния талант на екип от учени от цял ​​свят и години упорита работа за разработването на инструмента, обработката на данните, методиката за изобразяване и техниките за анализ, които бяха необходими, за да се извърши този привидно невъзможен подвиг".

Андрю Чайл (Andrew Chael)

В дълъг Twitter пост, Чайл защити Буман като колега и приятел, приветствайки признанието за работата ѝ и посочи, че не е написал "850,000 реда код", които хората се опитват да му приписват.

„Очевидно някои (надявам се, много малко) хора в интернет използват факта, че аз съм основният разработчик на eht-imaging software library(библиотеката за изобразяване на данните от ЕНТ), за да започнат ужасни и сексистки атаки срещу моята колежка и приятелка Кейти Буман. Спрете”.

„В нашата работа използвахме три независими софтуерни библиотеки за обработка на изображения (включително разработена от моя приятел @sparse_k). Въпреки че написах по-голямата част от кода за една от тези линии, Кейти има огромна заслуга за разработката на софтуера, който никога нямаше да работи без нейния принос и работата на много други, които писаха кода, отстраняваха грешките и изясниха как да се използва кода за обработка на данните от EHT. Заедно с няколко други, Кейти също разработи система за визуализация, която внимателно провери всичките три библиотеки и формира цялата статия (https://iopscience.iop.org/article/10.3847/2041-8213/ab0e85 ...);

"Като резултат, това е може би най-провереното изображение в историята на радиоинтерферометрите. Радвам се, че Кейти е призната за работата си и тя вдъхновява хората като пример за женско лидерство в STEM*. Също така съм развълнуван, че тя посочва, че това е съвместна работа, включваща приноса на много млади учени, включително много млади жени учени".

Заедно ние правим работата един на друг по-добра; броят на редовете предаден код не дава пълната информация за това кой колко е необходим. Така че, макар да оценявам поздравленията за резултата, за който работих много години, ако ме поздравявате заради сексистка вендета срещу Кейти, моля, спрете и прегледайте приоритетите си в живота".

*STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) - Наука, технологии, инженерство и математика.

Има някои, като противоречивия психолог Джордан Питърсън, който твърди , че "не трябва да бъркате равенството на възможностите с равенството на резултатите". Просто казано - момчетата и момичетата по силата на своята природа предпочитат да правят различни неща, без да се отчита огромния брой преплетени структурни и социални фактори, които допринасят за тази статистика.

Според статистика на ЮНЕСКО науката е доминирана от мъже: жените са само една четвърт от международната научна общност. Сред университетските преподаватели те са около десет процента, а сред членовете на национални академии на науките - по-малко от пет. (В България този проблем не съществува най-вече заради ниския статут на научния работник у нас)

Заради задействаният стереотип заплаха, кръгът се затваря - в науката преобладават мъжете, защото жените виждат в тези среди около себе си предимно мъже и не се чувстват добре в тази мъжка среда. Как да се реши проблема? Като се увеличи броят на жените в науката.

Увеличаването на броя на жените в науката не е самоцел - разнообразието винаги е полезно. Премахването на стереотипите и "традиционно приетите" роли на жените в обществото ще бъде само от полза за самото общество, защото ще има повече качествени и талантливи хора в науката.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12278

2

Bai Tanas

14.04 2019 в 01:25

Никой никога нищо не е постигнал сам.

Въпрос е дали когато прожекторите те осветят ще го признаеш или не...

12247

1

al-ien4

13.04 2019 в 22:04

Чакайте сега малко, Ваня...
Аз, като програмист (19 години стаж) - след отзвука на този казус, си направих труда да изчета почти целия код (плюс съпорта към проекта) и намирам свършената работа от страна на Буман за приблизително 11%, дори като се вземе предвид, че нейната задача е "канализирането и представянето на кода в цифрово изображение" и е вярно, че без нейното участие, щяха да имат само данни и суха статистиката, която да използват главно учени физици и астрономи. Без да има публично достояние.
Аз съм мъж, да - но женен и отглеждам 3 прекрасни дъщери. Далеч съм от половата дискриминация. Далеч съм от каквато и да е сегрегация въобще, независимо дали е на расова основа, полова или каквато и да е друга разлика между отделните индивиди, дори и от възрастта им (има изключително интелигентни подрастващи, много по-ерудирани от възрастен човек - работя с тях).
Но - в този глобализиран свят, дори и снимка на клавиатурата с която е написан последният стринг от кода да беше показана при обявяването на резултатите, то тази клавиатура щеше да е под светлината на прожекторите и към този момент.
Това е проблема.
Дори и сега, никой не знае имената на останалите 198 работили по проекта "200 учени".
За това не е виновна Булман. Но не са виновни и всички останали, които казаха - "не, кода не е нейн" - в отговор на заглавията в новините - "ето, момичето, което стои зад снимката на черната дупка".
За това са виновни медиите и глупави журналисти. А, вие сега, Ваня, ме карате да променя мнението си за вашата безпристрастност, с която пишете статии тук.
Всичко това е мнение на трол, разбира се...
Лека вечер!