Сексисткият скандал в Google (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 август 2017 в 00:36 9450 5

Google почита лейди Ада Лъвлейс, първата програмистка.

Джеймс Дамор, софтуерен инженер в Google, който е автор на манифест от 10 страници срещу равното наемане на мъже и жени в компанията, е бил уволнен за "затвърждаване на половите стереотипи", съобщава Bloomberg.

Манифестът може да изтеглите тук в pdf-формат.

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай (Sundar Pichai) в понеделник вечерта отбеляза, че "части от бележките нарушават нашия етичен кодекс и пресичат линията, като издигат вредни стереотипи на работното място".

Манифестът

Дамор е работил като старши софтуерен инженер в офиса Mountain View от декември 2013 г., според профила му в LinkedIn. Неговият дълъг манифест, озаглавен "Google's Ideological Echo Chamber" (Идеологическата ехо-камера на Google), стана бързо популярен вътре в Google и бе съобщено за него първо от Motherboard в събота. Gizmodo по-късно го публикува в пълен размер.

Джеймс Дамор / Facebook

Джеймс Дамор изразява отношението си към политкоректната политика на компанията Google, която не позволява открито да се дискутират теми като непълноценността на женския пол. Джеймс смята, че тези въпроси трябва да бъдат обсъждани.

Той пише, че жените са "насочени към чувствата и естетиката, а не към идеите. Жените като цяло също имат по-голям интерес към хората, отколкото към нещата". Освен това Дамор изброява и други характеристики, по които жените са различни от мъжете - екстровертност, общителност и по-ясно изразена тенденция да се съгласяват със събеседника си (заради което имат по-ниски заплати), по-силно изразен невротизъм (оттук и по-висок стрес) и др.

"Винаги питате защо не виждаме жени на лидерски позиции, но никога не питате защо виждаме толкова много мъже на тези работни места. Тези позиции често изискват дълги, стресиращи часове, които може да не си заслужават, ако искате да имате балансиран и пълноценен живот. Статутът е основният показател, по който се оценяват мъжете, което принуждава много мъже да се заемат с тези по-високи, но по-малко приятни постове".

"За съжаление, огромното мнозинство от представителите на хуманитарните и социалните науки са ляво настроени (около 95%), което ... поддържа митове като разликата в заплащането на половете. Левият уклон на Google я прави сляпа за това пристрастие и безкритична за резултатите, които използва, за да оправдае силно политизираните си програми" - коментира софтуерният инженер.

Тук, може би трябва да споменем, че компанията наскоро бе обвинена от Департамента по труда на САЩ за "екстремни" разлики в заплащането между жените и мъжете. 

Снимка: AP Photo/M. Spencer Green

Джеймс Дамор бе уволнен в понеделник, а Reuters съобщава, че обмисля да съди Google. Но Дамор трудно може да докаже, че Google потиска свободата на словото, защото самият той използва вътрешен мейл-лист на Google, който е собственост на компанията, за разпространяване на манифеста си. Хората нямат право да използва ресурсите на своите работодатели за своята свобода на словото, обясни казуса Business Insider.

Реакциите

Речта на Дамор разстройва дълбоко работата в Google. Всъщност докладите, които излизат от Google, показват, че вътрешната реакция е толкова екстремна, че са изгубени много часове от работата на служителите в спорове и конфликти по повод манифеста.

Инженерът на Google бързо се превърна в център на разгорещен дебат за сексизма, привличайки едновременно презрение, похвали и дори предложение за работа във вторник от издателя на WikiLeaks Джулиан Асанж, съобщи Business Insider.

Служителите в цялата Силиконова долина са дълбоко разделени по отношение действията на Google за уволняването на Дамор, според анонимно проучване, проведено във вторник и сряда от Blind, приложение за корпоративен чат.

Сундар Пичай, главният изпълнителен директор на Google, трябваше да отмени част от ваканцията си, за да се справи със скандала. 

"Да се ​​твърди, че една група от нашите колеги имат качества, които ги правят по-малко биологично подходящи за тази работа, е обидно и не е добре. Това е в противоречие с основните ни ценности и нашия етичен кодекс, който очаква "всеки служител на Google да направи всичко възможно, за да създаде култура на работното място, която е свободна от тормоз, заплахи, пристрастия и незаконна дискриминация" - пише в изявление Пичай.

Днес, четвъртък, 10 август, шефът на Google ще проведе среща с всички служители на компанията, за да обсъдят спорния манифест на уволнения Google инженер Джеймс Дамор.

Сюзан Войжитски

Главният изпълнителен директор пък на YouTube, които са част от Google, Сюзан Войжитски (Susan Wojcicki) сподели за Fortune по повод изявлението на Джеймс Дамор, че е изпитала отново болката, която е чувствала, когато е била пренебрегвана само защото е жена, а също "и болката, която неговото съдържание е причинило на другите хора".

"Виждала съм как способностите и отдадеността ми към работата са поставяни под съмнение. Изолирали са ме от ключови събития и социални срещи, свързани с индустрията. Имала съм срещи с ръководители на чужди компании, които в присъствието ми предпочитат да говорят повече с подчинените ми колеги - мъже, вместо с мен. Често забележките ми се прекъсват, а идеите ми се игнорират до момента, в който не бъдат перифразирани от някой мъж. Независимо колко често се случва всичко това, боли всеки път."

"Помислих си за жените в Google, които сега се сблъскват с публичното оспорване на способностите им - и то, след като спорът е предизвикан от техен колега. Помислих си и за жените от всички сфери на технологиите, които и без това са принудени да се справят със скритите предразсъдъци в индустрията - този път, изложени директно. Различното третиране на труда на мъжете и жените продължава да съществува в компютърния бизнес въпреки спада му в другите полета на науката, технологиите, инженерството и математиката. Продължава, въпреки сериозните усилия на цялата индустрия да преобърне тази тенденция." - коментира Войжитски.

Джонатан Зангър (Yonatan Zunger), бивш служител, заемал ръководна позиция в Google, сподели мнението си, че "авторът изглежда не разбира инженерната работа и по-сериозното, авторът изглежда не разбира последствията от това, което е написал, както за другите, така и за себе си".

"Бях доста изненадан, че някой е успял да стигне толкова далеч, без да разбере някои много основни неща за работата си. 

Инженерството не е изкуство за създаване на устройства. Това е изкуство за решаване на проблеми. Устройствата са средство, а не цел. Определянето на проблемите означава първо да ги разбереш - и понеже крайната цел на нещата, които правим, е да решават проблеми във външния свят, тоест проблеми на хората, това означава, че разбирането на хората и начините, по които те ще взаимодействат с вашата система, е от основно значение за всяка стъпка от изграждането на системата.

"И след като сте разбрали системата и сте измислили какво трябва да бъде направено, ще се скриете в пещерата и ще започнете да пишете код? Ако сте любител, да. Ако сте професионалист, особено човек, работещ върху системи, които могат да използват термини като "планетарен мащаб"' без никакво преувеличение, тогава бързо ще откриете, че голяма част от работата ви е свързана с координиране и сътрудничество с много други групи" - пише Зангър.

И продължава още по-остро: "Ако някой ви е казал, че инженерството е област, в която бихте могли да избягате, ако не ви се занимава с хора или чувства, тогава много съжалявам да ви кажа, че сте се лъгали. Уединената работа е нещо, което се случва само на най-младшите кадри".

"Всички тези черти, които манифестът описва като "женски", са основните характеристики, които правят някой успешен в инженерството. Всеки може да научи как да пише код. Истинските трудности в тази работа са изграждането на ясен план за това, което трябва да се направи, за да се постигне целта и да се изгради консенсус, необходим за постигането на това".

И ако жените са по-социални и обръщат внимание на емоционалните нужди на хората и т.н. - това ги прави по-добри инженери, а не по-лоши - подчертава Зангър. "... това е сърцето на работата и защото се оказва, че там се случват най-необичайните предизвикателства и най-ценните резултати".

Накрая Зангър се обръща към автора на манифеста:

Говорите за необходимостта от обсъждане на идеи. Трябва да научите разликата между "Мисля, че трябва да приемем Go като основен език" и "Мисля, че една трета от колегите ми са или биологически неподходящи да вършат работата си, или ако не са изключения и трябва да бъдат подозирани за такива, докато не докажат това по удовлетворителен за всеки мъж начин". Не всички идеи са еднакви и не всички разговори за идеи имат легитимност.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

12.08 2017 в 02:46

Инженери - не инженери ...
ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО процентно съотношение на сътрудниците по полов признак, е по-тъпо даже от задължителното членство в компартията.
Търсим работа за човека, и не търсим човек за работата.
Това уби социализма - ще убие и либерастията.
Щом гугъла знаел всичко - сигурно е можел да прочете и детските пропагандни книжки от края на 40-е - 50-е.
Поп Дръвчо - сигурно също.
А щом не са се затруднили - ще четат историята на матриархата в белите си телефони.
Честито!

11202

4

Zol

10.08 2017 в 22:37

Този последния кой точно го е объркал че социалните умения и разбирането на емоциите на хората те правят по добрия инжинер .. явно живее в някакъв свой собствен свят.
.. Машините нямат чувства нито емоции..там просто трябва логическо мислене и знания. Емоциите и умението да си социален са на едни от последните места на качествата които ще ти помогнат да си добър инжинер.

11202

2

Zol

10.08 2017 в 16:36

Попе машините не се поправят с чувства, колкото и да им съчувстваш..те няма да се оправят. От друга страна това да измислиш добра идея за нещо ново, не те прави инжинер.. прави те творец. Този който после трябва да създаде механиката и самата машина, той е инжинера..там няма чувства, просто логика и знания. Мнооого рядко има хора които са добри и в двете неща. Проблема на жените като цяло е че рядко носят отговорност за делата си. Винаги някой друг е виновен а те са жертва на нещо си. Ако не се справяш ..значи си жертва и причината разбира се не е във теб. А във обществото, сексизма, микро и пасивните агресии, менсплейнинга ..или каквото там се сетиш..само не и в теб самия. И това е достигнало до такива висини че ръководителите (..на запад) просто ги е страх да отправят критики или да им търсят някаква отговорност.

15914

1

поп Дръвчо

10.08 2017 в 16:07

Машините и всичката останала технология се правят за да ги ползват хората. Виждали сме много произведения на "чисти инженери" и общото между тях е че обикновено са безполезни, освен евентуално за автора си или за други много подобни на него. Ако има някаква смислена идея, то върху нея трябва да се поработи още доста, за да го ползват хора различни от автора.

Та, не я мислете Зангър, тя затова е сложена там.

Преди 20г мислех като тоя младеж с манифеста. Сега съм на акъла на гугълските шефове, специално по "джендърния" въпрос.

Да, мъжете и жените са различни. Разликите в способностите им (средно) са толкова малки, че можеш да се занимаваш с тях само ако или решително си нямаш никаква работа, или си крайно завистлив, или си крайно незрял в отношенията си с другия пол.

---

Впрочем да не си помисли някой че съм фен на гугъл във вида в който е днес.