Мъжете са по-умни, но жените имат по-ефективно мислене, гласи проучване

Offnews Последна промяна на 07 май 2017 в 11:00 22727 0

Снимка: Huffington post

Оказва се, че жените са по-малко интелигентни от мъжете, но за сметка на това се справят по-добре със запаметяването, гласи ново проучване. Освен това, резултатите са показали, че мозъците на мъжете са по-големи с цели 14%.

Мъжете са по-интелигентни с приблизително 3,75 IQ точки и се представят значително по-добре от жените при тестовете за пространствено мислене. Жените обаче са се представили по-добре на тестовете за запаметяване, между които пресъздаване на поредица от 18 снимки. 

Проучването е извършено от университета "Ерасмус", като в него са участвали 896 мъже и жени на възраст между 22 и 37 години, подложени на магнитен резонанс. Публикувано е в Science direct

"Открихме, че мозъците на мъжете са по-големи от тези на жените и според анализа ни това е причината за по-ниската средна обща интелигентност при цял набор от тестове", коментира водещият автор д-р Димитри ван дер Линден (Dimitri van der Linden). По-доброто представяне на жените по отношение на паметта няма никакво отражение върху тяхната обща интелигентност, показват резултатите.

Предишни проучвания вече са доказали, че мозъците на жените са по-добре организирани и обработват информацията по-ефективно, което не е било обект на проучването на "Ерасмус", уточняват от там.

Резултатите им подкрепят спорното и вече забравено твърдение на Чарлс Дарвин, че мозъците на мъжете са по-големи от тези на жените. Дарвин, който с нежелание признавал, че все пак една съпруга "е по-добра от куче", е твърдял, че мозъците на жените са на половината на развитието между едно дете и един мъж.

В наши дни учените разполагат с магнитен резонанс, за да изчислят размера на мозъка и досегашните проучвания са единодушни, че мозъците на мъжете са по-големи. 

"Това е добре извършено проучване, но доказателствата не са достатъно силни, за да докажат, че по-големите мозъци на мъжете са по-интелигентни от по-малките женски мозъци", коментира д-р Джоузеф Девлин (Joseph Devlin), ръководител по експериментална психология в University College London, пред Daily mail.

"Мозъците на жените и мъжете са различни и ние знаем, че пространственото ориентиране е малко по-добро при мъжете, отколкото при жените, докато жените имат по-добро дар слово. Но трябва да бъдем скептични към твърдения, че мъжете са по-умни от жените, особено когато има малко към никакви доказателства за това и множество доказателства за обратното", коментира още Девлин. 

Проучване на Университета в Калифорния, например, показа, че женските мозъци са по-малки, но могат да мислят много по-бързо, защото имат по-добри връзки между мозъчните клетки.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !