Гените срещу средата: Кое определя интелигентността?

Георги Гърков Последна промяна на 03 ноември 2016 в 10:00 16650 1

Дали усърдната работа води до високи оценки, или по-скоро интелигентността е наследствена и независимо колко време прекарваме в учене, това няма да ни направи "по-умни"?

Учители и ученици спорят по въпроса с години, но ето какво науката има да каже за това как гените и средата повлияват нашата интелигентност.

Гени

Наскоро по социалните мрежи се разпространи новината, че интелигентността се наследява по-скоро от майката, отколкото от бащата. Според изследването гените, свързани с интелигентността, са разположени на хромозомата Х, и тъй като жените имат две от тези хромозоми, а мъжете само една, следователно жените трябва да допринасят в по-голяма степен за интелигентността на поколението. Това може би не е съвсем вярно.

"Интелигентността е далеч по-сложно явление от наследяването на "умен" ген, макар и гените играят голяма роля при създаването на гений.", пише Medical Daily.

Например миналата година изследователи от Кингс Колидж в Лондон теоретизират, че генетична предразположеност обяснява от 54 до 65 процента от разликите в тестовите резултати на децата. Това означава, че външни фактори - като например училището, където учи детето, и типът домашна среда определят от 12 до 21 процента от наблюдаваните разлики в резултатите.

"Съществува общ академичен фактор. Децата, които се справят добре по един предмет, се справят добре и по други предмети и това до голяма степен се дължи на генетични предпоставки.", обяснява първият автор на изследването Каили Римфелд пред The Guardian.

В допълнение, изследване от 2013 г. твърди, че е идентифицирало успешно 10 дребни мутации в нашето ДНК, които отговарят за нашите образователни успехи. Всяка отделна мутация е отговорна за около 0,02 процента от интелигентносттта на дадено лице, но взети заедно могат да достигнат 20 процента.

Среда

Макар и интелигентността да зависи до голяма степен от гените на родителите, начинът по който се отглеждат децата може да бъде също толкова важен. Например изследване от 2012 г. от Университета Вашингтон в Сент Луис открива, че общуването с любяща и грижовна майка значително допринася за евентуалната интелигентност на детето. По време на изследването екипът установява, че деца, които са обгрижвани от майките си от ранна възраст, имат по-голям хипокампус - област в мозъка, свързана с ученето и запаметяването.

"Мисля, че изводите за общественото здраве подсказват, че трябва да обръщаме повече внимание на начина по който родителите се държат с децата си и да правим каквото можем като общество, за да насърчаваме тези умения - защото очевидно грижата оказва много, много голямо въздействие на последващото развитие.", водещият автор на изследването д-р Джоан Л. Лъби обяснява в изявление.

Други проучвания подсказват, че свиренето на музикален инструмент в ранна възраст може силно да предскаже академичния успех.

Изследване на учени от университета в Торонто установява, че мозъците на музикантите са сравнително по-активни от тези на не-музикантите и се справят по-добре на когнитивни тестове.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

25.11 2016 в 17:49

Дали генетично или социално се унаследява не е ясно ама практиката е показала че децата са умни средно колкото майка си. Таткото в тая работа има главно косвен принос.