Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Нобелистът Тим Хънт подаде оставка заради сексистко изказване

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 юни 2015 в 07:41 8858 4

Кредит Alastair Grant / AP

Тим Хънт (2001г.)

Биохимикът Тимоти Хънт (Tim Hunt), носител на Нобелова награда от 2001 г., е бил принуден да напусне поста си на почетен професор на Лондонския Университетски колеж заради думите си по време на конференция в Южна Корея на 9 юни.

По-рано тази седмица, 72-годишният Хънт, който спечели през 2001 г. Нобелова награда за медицина за работата си върху клетъчното делене, е казал по време на Световната конференция на научните журналисти в Сеул, че е за полово разделение в лабораториите:

"Позволете ми да ви разкажа за неприятностите си с момичетата ... три неща може да се случат в лабораторията ... Ти ще се влюбиш в тях, те се влюбят в теб и когато ги критикуват, плачат".

Коментарът му предизвика широко недоволство, на фона на отдавнашните опасения за сексизъм в науката и недостатъчния брой на жените в науката и технологиите.

Самият той, нарича себе си "шовинистична свиня". На следващия ден, 10 юни Хънт в интервю по BBC Radio 4, прави опит да се извини за непремереното си изказване: 

"Много, много съжалявам, ако съм обидил някого ... Аз не исках да унижа жените, а честно да призная собствените си недостатъци ... аз се влюбвах в своите сътруднички и те се влюбваха в мен, а това действаше разрушително на научния процес - страшно важно е в лабораторията всички да играят по едни и същи правила."

"Аз просто исках да бъда честен, всъщност"- обяснява нобелистът.

Но това извинение не задоволява научните среди, а по-скоро бе повод за нови обвинения към Хънт. Беше отбелязано, например, че той, подобно на ислямските фундаменталисти, се застъпва за изгонването на жените от лабораториите само защото щели да съблазняват мъжете. Друг учен заяви, че разделението на мъже и жени е било обичайно за младостта на Тим Хънт (1950), но днес, ако следваме неговите идеи, ще е необходимо да се създадат отделни работни места, не само за жените, но и за учените хомосексуалисти. 

Университетският колеж в Лондон (University College London) потвърди в изявление, че Хънт трябва да подаде оставка "след коментарите, които направи за жените в науката." Заявено е още, че техния университет е "първият университет в Англия, който е признал правото на жените да учат при еднакви условия с мъжете и университетът вярва, че този резултат е съвместим с ангажимента му за равенство между половете".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.06 2015 в 23:10

Само един въпрос ще задам.. Ако някоя жена беше направила сексистко изказване дали щеше да си загуби позицията или просто щяха да махнат с ръка ? Чувал съм много сексистки изказвания от жени.. но досега не съм чул за наказана жена.

Заглавието е грешно.. човека не си е подал оставката.. поискали са му я.

14.06 2015 в 10:47

"страшно важно е в лабораторията всички да играят по едни и същи правила." - Чии правила? Тези на мъжете, естествено.. Радвам се за оставката!! У нас сексизмът е повод за гордост и едва ли скоро това ще се промени. Трудно е да се бориш за нещо, което не те засяга пряко. Но иначе се бием в гърдите като маймуни колко сме велики и споделяме снимки на Ботев и Левски. Отвратително!

13.06 2015 в 01:45

За сексуално отклонение може да се счита само пълното отсъствие на секс, всичко останало е въпрос на вкус.

12.06 2015 в 15:07

Пример за английската тоталитарна държава, цензура, дресирано в овче подчинение общество, несвобода на словото и феминистка тъпотия.

Какво пречи например учени като Хънт, КОИТО ИСКАТ, да работят в лаборатории, в които са само мъже, защото така им харесва повече, да го правят? Ами не им харесва да работят с жени, по-добре работят без жени.

Съответно жени, ако ТОВА ИСКАТ, да работят в лаборатории само за жени.

И трети - смесени.

Не, не може - хората в Англия, дори на толкова високи постове, нямат право дори да имат МНЕНИЕ и да се изказват. Англия е по-зле и от СССР, както Джордж Оруел е писал във "Фермата" - и цензуриран още тогава от "свободните" английски лицемери.