На живо: SpaceX изстрелва още 60 спътника Starlink

Ваня Милева Последна промяна на 18 октомври 2020 в 09:53 10293 0

SpaceX сподели тази живописна гледка на Falcon 9, подготвен за стартиране по-рано тази година. Кредит: SpaceX

SpaceX, компанията на Илън Мъск, планира да пусне с ракетата Falcon 9 следващата си партида от орбитални сателити от Кейп Канаверал във Флорида тази неделя, 18 октомври.

Изстрелването с още 60 интернет спътника на Starlink е настрочено за 8:25 ч. EDT (15:25 часа българско време) от площадка 39А в Кейп Канаверал, Флорида, няколко минути по-рано от предварително планираното.

Можете да гледате изстрелването на нашия уебсайт.

Стартът ще бъде последван след само три дни от друга серия от около 60 сателита в сряда, 21 октомври.

Това е 14-та партида от комуникационни сателити на версия 1.0 Starlink на ниска околоземна орбита.

Компанията на Илън Мъск стартира предишната партида сателити Starlink на 6 октомври. Тогава 60 сателита Starlink също бяха пуснати в ниска околоземна орбита. 

Целта на проекта Starlink е да осигури високоскоростен широколентов достъп до интернет на жителите на райони на планетата, където той е ненадежден, скъп или липсва изобщо. Концепцията се основава на сателити с тегло около 260 килограма.

Засега схемата изглежда работи. Авиокосмическата компания дори планира да открие публичен бета тест в северната част на САЩ и южната част на Канада, написа Мъск в туит на 8 октомври, вероятно в рамките на следващите няколко месеца.

Всички сателити са проектирани да бъдат маневрени в космоса с помощта на йонен двигател и дори да слизат от орбита обратно на Земята. Но сателитите с неправилно функциониращи системи за комуникация или задвижване се движат неконтролирано и представляват опасност за други спътници и дори астронавтите, които обикалят Земята с МКС.

SpaceX пусна първата си партида от 60 прототипа през май 2019 г. и към днешна дата управлява общо 775 интернет спътника Starlink. Но досега около 3% от тези космически кораби са аварирали, според данни, събрани от Джонатан Макдауъл (Jonathan McDowell), астроном от Харвард-Смитсониън център за астрофизика.

SpaceX има разрешение от правителството на САЩ да изстреля близо 12 000 сателита Starlink, въпреки че иска да изстреля още 30 000 или общо близо 42 000. И в двата случая SpaceX е на път да формира „мегасъзвездие“, което превъзхожда всички предишни космически кораби, изстреляни някога от човечеството.

Ако 3% от максимално планираното съзвездие Starlink са извън контрол, това може да означава 1260 мъртви, 260-килограмови сателита с размерите на бюро, които безцелно обикалят планетата. Към февруари в орбитата на Земята е имало около 3200 нефункциониращи спътника, според Европейската космическа агенция. Много от тези мъртви космически апарати редовно заплашват да се сблъскат с други и да създадат криза с космически отломки. Тази седмица например сателитните тракери отбелязаха „много рисков“ близък подход между мъртъв сателит и изхвърлена степен на ракета, като  службата за проследяване на космически отломки LeoLabs изчисли 10% шанс за сблъсък. (В края на краищата те не се сблъскаха.)

Източници:

SpaceX hopes to launch two batches of Starlink satellites in one week, C|net

About 3% of SpaceX's Starlink satellites may have failed. That's not too bad, but across a 42,000-spacecraft constellation it could spark a crisis., BusinessInsider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !