Най-древната мина за охра е открита в потопена пещера в Мексико (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 08 юли 2020 в 00:59 3138 0

Кредит Скрийншот от видеото

Подводните пещери на полуостров Юкатан пазят много археологически находки, носещи тайните на империята на маите. Но ново проучване, публикувано в Science Advances, разкрива древни артефакти, датиращи от много по-отдавна в праисторията. 

В новото проучване учените описват откриването на вероятно най-древната подземна мина за охра на двата американски континента, датираща от преди 12 000 години.

"Подводните пещери са като капсула на времето", обяснява експертът по гмуркане и микропалеонтолог Ед Рехнхард (Ed Reinhardt) от Университета МакМастър в Канада. "Има ясно доказателство за добив на охра, което се е случвало преди хиляди години". 

При гмуркания през 2018 г. Рейнхард и колегите му изследват пещери по бреговата линия на Кинтана Ро в Мексико. Известно е, че в пещерите в този район често се откриват останки от древните хора, обитавали пещерите преди хиляди години, когато морското равнище е било много по-ниско и те са били достъпни по сушата.

Все още не е ясно защо древните хора са влизали в тези дълбоки и опасни заплетени коридори, но сега изглежда има обяснение. 

"Вътрешността на пещерата е забележимо променена, което ни кара да смятаме, че праисторическите хора са извличали тонове охра оттам, може би се е налагало и да палят огън, за да осветят пространството", обяснява археологът и водолаз Фред Девос (Fred Devos) от Изследователския център на подземната водна система в Кинтана Ро (CINDAQ) в Мексико.

В пещерите екипът открива редица доказателства от праисторическите минни дейности, включително инструменти за копаене, местата, от които е извличана охрата, ориентировъчни маркери и древни огнища. Учените предполагат, че минното дело в трите подводни пещерни системи е продължило около 2 000 години - между 12 000 и 10 000 години. 

Някои от находките, открити в пещерите (A) Каменен чук. (B) Специфично счупване (раковист лом) на седиментните скали. (C) Заострен сталагмит с няколко фрактури около основата си. Подобни счупвания могат да се видят и в основата на сталагмитите в (D). (D) Внимателно подредени един върху друг три счупени сталагмита. (E) Две каменни пирамиди с удължени централни камъни. Забележете, че задната пирамида крепи боядисан в охра сегмент от сталагмит. (F) Изгорена повърхност и пирамида от варовик. Кредит: Brandi L. MacDonald et al. Science Advances 2020

Трите пещери може би са най-древният пример за добив на охра в двете Америки, но според екипа използването на пещерите и извличането на охра в района може да датира и от по-отдавна, основавайки се на скелетните доказателства датирани на 12 800 години.

По някаква причина извличането на охра на това място спира преди около 10 000 години. Учените не са убедени защо, тъй като в онзи момент пещерите все още са достъпни. Възможно е древните миньори да са се прехвърлили на други находища в други пещери и с 2 000 километра известни пещерни системи в района, е възможно в бъдеще да се получат нови доказателства за древните им минни дейности.

Едно е сигурно - изисквал се е особен кураж тогавашните хора да се спуснат и да изследват стотици метри от залетените коридори, осветени само с малки факли. Това показва само колко важен пигмент е била охрата за древните традиции и обичаи на палеоиндианците, щом дори са били готови да рискуват живота си, за да се сдобият с него. 

Deep Dive from McMaster University (OFFICIAL) on Vimeo.

Източник: Science alert - Ancient 12,000-Year-Old Mine Discovered in Underwater Caves on Mexican Coast

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !