Зловещи трофеи намекват за залеза на Империята на маите

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 19 юни 2019 в 11:27 14782 0

Кредит pixabay

Два черепа трофеи, наскоро открити от археолози в джунглите на Белиз, може да отговорят на въпроса как се е стигнало до упадъка на могъщата класическа цивилизация на маите, според публикация в списанието Latin American Antiquity.

Черепите, със свалени кожа и мускули и изрисувани, са били носени като огърлици и са погребани до воин преди хиляда години в града на маите Пакбитун (Pacbitun). Те вероятно са били символ на военна мощ - трофеи, направени от главите на победените врагове. И двата открити скелета приличат на рисунките на трофеите, носени от воините победители, изобразени върху гравирани камъни и рисувани керамични съдове от други градове.

В пробитите дупки по всяка вероятност са поставяни пера, кожени връзки или и двете. Други отвори са служели да държат челюстта на място, докато черепът виси около врата на воина, като задната част е била изрязана, така че черепът да лежи на равно върху гърдите.

Фрагмент от черепа трофей, открит в Пакбитун. Кредит: Christophe Helmke/Jesse Pruitt/CC BY-ND

Точки от червена боя украсяват едната от челюстите. Тя е гравирана със символи, които според съавтора Кристоф Хелмке (Christophe Helmke), експерт по писмеността на маите, описват първата известна употреба на термина за "череп трофей".

Изследователите смятат, че тези черепи и мястото, на което са открити, може би носят отговора за края на мощната политическа система на маите, владяла в продължение на векове териториите на днешно югоизточно Мексико, целите Гватемала и Белиз и части от Хондурас и Ел Салвадор. 

Карта на териториите на цивилизацията на маите. Кредит: The Conversation, CC-BY-ND

Огромната империя, простираща се по цяла Централна Америка е била в разцвет като първите големи градове се появяват между 750 и 500 г. пр.н.е. Но през осми век сл.н.е., хората започват да изоставят някои от главните си градове в южните територии на Гватемала, Белиз и Хондурас. Археолозите описват това мистериозно изтегляне от района като упадък на някога могъщата империя.

По-ранните изследвания търсят една единствена причина за този срив, като са предполагани климатични промени, войни, суша и други. Вероятно всички тези фактори са били на лице, но нито един не може самостоятелно да обясни упадъка на цивилизацията, който постепенно обхваща териториите в рамките на век и половина. Днес археолозите отчитат комплексността на събитията, довели до залеза на тази империя. 

Очевидно е, че в някои от южните градове е имало военни конфликти и насилие, както свидетелстват набързо построените укрепления, открити с въздушни снимки на няколко града. 

Черепите трофеи, заедно с голям брой разпръснати останки на обекти в Белиз, Хондурас и Мексико, доказват, че конфликтът може би е бил граждански, породен вероятно заради нарастващата мощ на Севера, изправена срещу установените династии на Юга. 

Керамичните съдове, открити заедно с черепите трофеи на воина от Пакбитун, датират от осми или девети век, малко преди градът да бъде изоставен. През този период Пакбитун, както и други южни градове започват да западат, докато политическите центрове в Севера, на територията на днешен Юкатан в Мексико, се развиват и доминират. Точното време и начин на този преход обаче остава неизяснен.

В много от тези северни градове изкуството от този период е силно свързано с военната тематика, изобилстващо от скелети и кости, често показващи убийства и обезглавявания на пленници. 

В Пакал На, друг южен обект в Белиз е открит подобен череп трофей, гравиран с огън и изображения на животни, подобни на северния военен символизъм, което предполага, че воинът, с когото е погребан, е произхождал от Севера. Наличието на тези черепи със северен военен стил може би говорят за загуба на контрол от местните лидери.

Фрагменти от черепа-трофей, открит в Пакал На. Кредит: Patricia A. McAnany, CC BY-ND

Археологът Патриша МакАнани (Patricia McAnany) съобщава в своя публикация в списанието Food and Foodways, че присъствието на хора от Севера в речните долини на Централен Белиз, може да е свързано с търговията с какао. Какаото заема важна роля в ритуалите и е символ на богатство и сила за елита на маите.  

Но тъй като геологията на Северен Юкатан не позволява отглеждането на големи насаждения какао, е било необходимо ценният ресурс да се отглежда другаде. 

В древното северно селище Ксуенкал в Мексико, Вера Тислер (Vera Tiesler) и екипът й използват изотопи на стронций, за да определят географския произход на воина и неговия череп трофей. Те установяват, че той идва от Север, но черепът трофей, открит погребан върху гърдите му, принадлежал на човек, роден на Юг.

Резултатите от това изследване са публикувани в списанието Journal of Archaeological Science: Reports.

Други доказателства, открити на няколко места в южните земи, говорят за бърз и насилствен край на управляващите местните общества. Археолози откриват доказателства за екзекуцията на управляващ род и оскверняване на свещени места и гробове на знатни хора. 

В местната столица Типан Чен Уитз, на около 30 километра източно от Пакнитун, екипът на Кристофър Андрес (Christopher R. Andres) открива останки от няколко гравирани каменни монумента, които изглежда са били нарочно счупени и разпръснати в предната част на основната обредна пирамида. 

Археолозите се интересуват не само да определят времето и социалните и екологични фактори, свързани с упадъка, които варират според регионите. Целта им е да се обясни и как специфичните общества и лидерите им са реагирали на уникалната комбинация от стресови фактори, срещу които са били изправени. 

И докато доказателствата от няколкото черепа трофеи може да не са достатъчни, за да се заключи, че южните земи са били завзети от северни воини, те със сигурност показват ролята на насилието и вероятно войната, като фактори, допринесли за края на установената политическа система в Централен Белиз. Тези артефакти внасят интригуващ елемент към събитията, довели до края на една от най-богатите, изтънчени и напредничави цивилизации на своето време. 

Източник: The Conversation - Trophies made from human skulls hint at regional conflicts around the time of Maya civilization’s mysterious collapse

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !