Най-малкото влечуго в света се побира на върха на пръст (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 01 февруари 2021 в 09:10 3485 0

Кредит: Frank Glaw/Bavarian State Collection of Zoology

Най-малкото мъжко влечуго в света може да се побере на върха на човешки пръст, ако огромните му гениталии, 1/5 от размерите на тялото му, не му попречат.

Запознайте се с Brookesia nana, изключително мъничък вид хамелеон от тропическите гори на Северен Мадагаскар.

Един мъжки и една женска от вида наскоро са описани от германски изследователи в проучване, публикувано на 28 януари в списание Scientific Reports. Учените са впечатлени от особено малките размери на мъжкия.

Със своите само 13,5 милиметра от муцуната до клоаката (многофункционален отвор, в което завършват каналите на пикочно-половата и храносмилателната система), това е най-малкото възрастно влечуго, описано някога.

Всъщност мъжкият B. nana е по-малък от женската, която от муцуната до клоаката е 19,2 мм. Тя не само, че е по-дълга от половинката си, но е и малко по-дълга от карибския гекон Sphaerodactylus ariasae, който запазва титлата си за най-малкото женско влечуго, пишат изследователите.

Новият вид е открит в близост до африканската прародина на всички хамелеони, в северната част на Мадагаскар. Авторите на статията - Франк Глау (Frank Glaw) и колегите му от Зоологическия музей в Мюнхен (ZSM) - определят ​​B. nana най-малките влечуги, а мъжките им са най-малките от всички мъжки гръбначни животни.

Кредит: EndangeReX, Timon Glaw

Преди да направят своите заключения учените трябваше да се уверят, че имат работа с възрастни екземпляри, а не с неразвити малки. За целта подлагат малките гущери на компютърна томография и установяват, че в тялото на женската узряват две яйцеклетки, а гениталиите на мъжките са напълно развити. 

„Като се има предвид, че общият план на тялото на влечугите е доста подобен на този на бозайниците и хората, очарователно е да се види колко миниатюризирани могат да бъдат тези организми и техните органи“, съобщава в Live Science водещият автор на изследването херпетологът Франк Глау.

Интересното е, че миниатюризацията не засяга толкова много някои органи. Мъжките гущери и змии имат двойка репродуктивни органи, наречени хемипениси - два набора тръбни гениталии, които остават обърнати в тялото на мъжкия, докато дойде време за чифтосване.

Хемипенисите на B. nana са с дължина от 2,5 мм, когато са напълно извъртени навън, или приблизително 18,5 процента от общата дължина на тялото на гущера.

„[Това] разкри интересен модел: Най-малките видове често имат пропорционално най-големите размери на гениталиите“, пише съавторът на изследването Марк Шерц (Mark Scherz), херпетолог от Университета в Потсдам, Германия, в публикация в блога си.

Защо е така? Според Шерц това може да е свързано с диморфизма на размера между мъжките и женските на тези малки влечуги. По-голямата женска поставя „ограничение“ върху това колко малки могат да бъдат гениталиите на мъжкия, пише Шерц.

Гениталиите на хамелеона са приблизително 19% от дължината на тялото му. Очевидно това е необходимо за нормална копулация със забележимо по-големите женски. Кредит: Glaw Et Al.

Тъй като има само два известни екземпляра от B. nana, е трудно да се направят твърди заключения за този полов диморфизъм.

Учените все още не знаят колко застрашени са тези малки същества. Но тъй като тропическите гори на Мадагаскар са изправени пред значителна заплаха от обезлесяване, тези малки гущери вероятно също са в опасност, пишат изследователите.

Справка: Glaw, F., Köhler, J., Hawlitschek, O. et al. Extreme miniaturization of a new amniote vertebrate and insights into the evolution of genital size in chameleons. Sci Rep 11, 2522 (2021). https://doi.org/10.1038/s41598-020-80955-1

Източник: World's smallest reptile fits on your fingertip, Brandon Specktor, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !