Екстремен полов диморфизъм

или докъде може да стигне деградацията на мъжете

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 февруари 2015 в 12:08 29859 0

Melanocetus johnsonii

Кредит pinterest.com

"Ела при мама..." Кой би отказал на такава покана...? (Melanocetus johnsonii)

В дълбините на световния океан, където температурите са близо до нулата, където слънчевата светлина не прониква, налягането на водата е чудовищно, а храната е рядкост, обитават същества сякаш излезли от някой кошмар. 

Това е групата на морските дяволи, в която има 160 вида в 11 семейства. Те привличат плячката си с биолуминесцентна примамка. Но това, по което се различават значително от всички други риби е, че някои видове от тях показват екстремен полов диморфизъм - има огромна разлика между мъжките и женските, като първите са деградирали до жалки придатъци на самките.

Например двойките риби от рода церации (Ceratias) са един най-крайните примери за такива "неравностойни" бракове.

При тези риби мъжките достигат зряла възраст при дължина само 10.6 мм, което е рекорд за най-малки полово зрели гръбначни животни. Женските могат да бъдат по-дълги повече от 60 пъти и около половин милион пъти по-тежки от мъжките. Те се прикрепят (временно или постоянно) за тялото на сравнително гигантската женска - вижте снимката долу:

Снимка: Ted Pietsch

Подобна е друг вид морски дявол, рибата Edriolychnus или Haplophryne mollis, при която дори са сраснали няколко мъжки с корема на женската. Те имат общо кръвообращение. Това е една от най-силните дегенерации на мъжкия пол в животинския свят.

Женски черен морски дявол Melanocetus johnsonii с мъжки, прикрепен към корема й

Последици от половия диморфизъм

Самците на тези дълбоководни риби намират своите връстнички по различни начини.

При някои от тях имат добре развити обонятелни органи, които позволяват да усетят излъчваната от женската феромони освободени от примамката в края на нейната "въдица". Някои от тях имат и големи очи за да могат да намерят женските по техните светещи примамки, а някои имат и  големи очи и големи обонятелни органи.

След като я намерят и се приближат до самката, самците следват две основни стратегии за чифтосване: В единия случай мъжкият се хваща за женската със зъбите си и след като свърши осеменяването, продължава да търси друга женска.

Но при много от видовете морски дяволи, мъжкият захапва кожата на женската и никога повече не се отделя като претърпява забележителна трансформация. 

Нормалните му челюстни зъби изчезват, той се прикрепя за постоянно за бъдещата си партньорка като връзката обикновено се осъществява с помощта на отделни израстъци от муцуната и върха на долната челюст на самеца. Кожата на мъжкия нараства като се слива с  епидермалните и дермалните тъкани на женската. При някои видове папила от женската тъкан влизат в устата на мъжкия запушвайки фаринкса му като блокират напълно устата на мъжкия. Поради това, храносмилателната система на самеца атрофира, но неговите тестиси се уголемяват значително.

Следва сливане на кръвоносните им системи, така че мъжкият става постоянно зависим от женската за постъплението на хранителни вещества, а женската се превръща в нещо като хермафродит.

Естествения въпрос е: защо?

В замяна на храна и безплатен превоз, мъжкият се превръща в нещо не повече от репродуктивен орган, доставящ сперматозоиди при размножителния период.

Това все пак коства някакви разходи на жената, но тези загуби се компенсират, защото не се налага да си търси половинка в тъмните и слабонаселени океански дълбочини.

Това явление повдига някои много интересни въпроси за начините как два различни индивида може да се слеят. Как преодоляват хормоналните и имунологични бариери, как предотвратяват "отхвърлянето на тъканите" на мъжките от женските? 

Отговорът на тези въпроси биха имали важни медицински последици за хората, като решаването на проблема с отхвърлянето на трансплантирани органи.

Последното стъпало на деградацията на самците

Мислите ли, че това са най-жалките мъжки в животинския свят? Не - никой не може да се сравнява с Entocolax ludwigii - коремоного мекотело от сем. Eulimidae.

Женската е с форма на удължено мехурче, достига 2 см дължина и паразитира в храносмилателния канал на някои морски краставици (клас Holothuroidea). На единия край на тялото й е разположен устният отвор, а на другия една тръбичка, чрез която тя се закрепва за стените на червото на морската краставица.

Тръбичката се отваря във вътрешна кухина, в която са яйцата и ... мъжките! Да се нарекат мъжки е силно казано, те са около 0.5мм в диаметър мехчета, съдържащи семенник, рудиментарно черво, съединителна и малко мускулна тъкан, с помощта на която бавно могат да пълзят. Понякога в една женска може да има до 46 мъжки. Мъжките Entocolax ludwigii  трудно могат да се нарекат самостоятелен организъм, те са по-скоро движещи се семенници.

Източници:

The world's smallest sexually mature vertebrate, Ted Pietsch

COME TO MOMMA

(Не)обикновените животни, д-р Чавдар Черников

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !