Най-старото четливо изречение, написано с първата азбука, е за въшките

Ваня Милева Последна промяна на 10 ноември 2022 в 00:01 4833 0

Кредит: Dafna Gazit/Israel Antiquities Authority

Първите хора, които са използвали азбуката, са се грижили за личната си хигиена, ако се съди по надписа отстрани на древен гребен от слонова кост.

Най-старото четливо изречение, написано с помощта на първата азбука, е намерено отстрани на гребен от слонова кост. Думите са внимателно изписани с букви с ширина от 1 до 3 мм и имат формата на молба:

"Нека този гребен изкорени въшките от косата и брадата."

Писмеността се появява в Месопотамия и Египет преди около 5200 години. Тези ранни писмени системи не са били азбучни: Те обикновено са използвали знаци за представяне на думи и срички. Азбуката се появява по-късно. Вероятно тя е била изобретена в Египет или близо до него, като някои древноегипетски йероглифи са били използвани за образуване на познатите букви от азбуката - всяка от които представлява малка единица от речта, наречена фонема.

Най-ранната история на азбуката е загадъчна поради липсата на археологически доказателства. Дори не е ясно кога точно е измислена азбуката: Много изследователи твърдят, че това е станало преди около 3800 години, но има доказателства, че азбуката се е използвала още преди 4300 години. Също така до голяма степен не е ясно как хората са използвали азбуката, защото най-ранните текстове, които са открити, са кратки и трудни за разшифроване. Ето защо надписът върху гребена от слонова кост е толкова важен.

Общ изглед на гребена, вляво под наклонено осветление, вдясно - под ултравиолетова светлина. Кредит: Jerusalem Journal of Archaeology, DOI: 10.52486/01.00002.4

Йосеф Гарфинкел (Yosef Garfinkel) от Еврейския университет в Йерусалим и колегите му откриват гребена през 2016 г. в Тел Лахиш, археологически обект в Южен Израел. Предметът е намерен в пласт, датиран отпреди около 2700 години, но от стила на надписа, гравиран върху гребена, екипът на Гарфинкел твърди, че този конкретен артефакт е с около 1000 години по-стар.

Надписът се състои от 17 букви, две от които са повредени. Най-важното е, че те изглежда образуват пълно и разбираемо изречение, написано на древен ханаански език, говорен в Тел Лахиш.

„Това е най-ранното изречение с азбучна писменост, което е имаме“, отбелязва Гарфинкел. То предшества предишното най-старо известно изречение с около 400 години.

Кристофър Ролстън (Christopher Rollston) от Университета Джордж Вашингтон във Вашингтон смята, че това е важно откритие.

„Ранните азбучни надписи обикновено са много кратки – само няколко букви – и често се състоят от име на човек или име на предмет“, посочва Ролстън.

Съществуват няколко по-дълги надписа от същия период от време като гребена, но изследователите се затрудняват да ги разчетат, защото не е ясно за какво са били текстовете.

Останки от нимфа на главова въшка между зъбците на лахишкия гребен. Кредит: Jerusalem Journal of Archaeology, DOI: 10.52486/01.00002.4

Ролстън обяснява, че за екипа на Гарфинкел е било по-лесно да разчете новооткрития надпис, тъй като е бил издълбан върху гребен, който все още носи части от екзоскелетите на мъртви въшки, предлагайки улики за вероятната тема на текста.

„Това не променя факта, че това все пак дешифрирането е брилянтно“, смята Ролстън.

Той също намира за очарователно, че надписът е за обикновения живот.

„През цялата човешка история въшките са били проблем“, коментира Ролстън. „Можем само да се надяваме, че този надписан гребен е бил полезен за извършването на това, което според него е трябвало да направи: да изкорени някои от тези досадни насекоми.“

Спрaвкa: A Canaanite’s Wish to Eradicate Lice on an Inscribed Ivory Comb from Lachish
Daniel Vainstub, Madeleine Mumcuoglu, Michael G. Hasel, Katherine M. Hesler, Miriam Lavi, Rivka Rabinovich, Yuval Goren and Yosef Garfinkel
Jerusalem Journal of Archaeology, DOI: 10.52486/01.00002.4

Изтoчник: Oldest legible sentence written with first alphabet is about head lice, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !