Намалете риска от рак, деменция, сърдечни заболявания и ранна смърт. Ето как

Изминаването на 9800 крачки всеки ден е свързано с 50% по-нисък риск от деменция

Ваня Милева Последна промяна на 18 октомври 2022 в 00:01 2044 0

Проучването установи също, че колко бързо ходите е толкова важно, колкото изминатото разстояние. Кредит: Gurpreet Singh Flickr (CC BY-SA 2.0)

Резултатите от изследване, обхващащо 78 500 участници с фитнес тракери, което го прави най-мащабното проучване за систематично проследяване на връзката между ежедневния брой на крачките и здравния статус са публикувани в списанията JAMA Internal Medicine и JAMA Neurology.

Изследователи от Университета в Сидни, Австралия, и Университета на Южна Дания откриват, че изминаването на 10 000 крачки на ден намалява риска от деменция, сърдечни заболявания, рак и преждевременна смърт. По-енергичното ходене обаче демонстрира предимства, които надхвърлят количеството на направените крачки.

"Изводът от това е, че за защитни ползи за здравето хората биха могли не само да се стремят към 10 000 крачки дневно, но и да се стремят да ходят по-бързо", посочва съавторът д-р Матю Ахмади (Matthew Ahmadi), научен сътрудник в Центъра "Чарлз Пъркинс" и Факултета по медицина и здравеопазване на Университета в Сидни.

"За по-малко активните хора нашето проучване също така показва, че само 3800 крачки на ден могат да намалят риска от деменция с 25%", заявява съавторът доц. д-р Борха дел Позо Круз (Borja del Pozo Cruz) от Университета на Южна Дания и старши изследовател в областта на здравеопазването в Университета на Кадис.

Ключови моменти:

  • Всеки 2000 крачки намаляват риска от преждевременна смърт постепенно с 8 до 11 процента, до приблизително 10 000 крачки на ден.
  • Подобни връзки се наблюдават и при сърдечносъдовите заболявания и заболеваемостта от рак.
  • По-големият брой крачки на ден е свързан с по-нисък риск от деменция по всякакви причини
  • 9800 крачки е оптималната доза, свързана с по-нисък риск от деменция с 50%, но рискът е намален с 25% още при 3800 крачки на ден
  • Интензивността на стъпките или по-бързият темп показват благоприятни връзки за всички резултати (деменция, сърдечни заболявания, рак и смърт) над общия брой дневни крачки.

"Броят на стъпките е лесно разбираем и широко използван от хората за проследяване на нивата на активност благодарение на нарастващата популярност на фитнес тракерите и приложенията, но рядко хората се замислят за темпото на своите стъпки", отбелязва водещият автор Емануел Стаматакис (Emmanuel Stamatakis), професор по физическа активност, начин на живот и здраве на населението в Университета в Сидни.

"Резултатите от тези проучвания могат да послужат за изготвянето на първите официални насоки за физическа активност, основана на стъпките, и да помогнат за разработването на ефективни програми за обществено здраве, насочени към превенция на хронични заболявания."

Как е проведено проучването?

В изследването са използвани данни от британската биобанка UK Biobank, за да се свържат данните за броя на стъпките на 78 500 участници от Великобритания на възраст от 40 до 79 години с резултатите за здравето 7 години по-късно. В продължение на седем дни (минимум 3 дни, включително един почивен ден и наблюдение по време на сън) участниците са носили акселерометри на китката, за да проследяват физическата си активност.

Чрез редица източници на данни и регистри, като болнични досиета, досиета за първична медицинска помощ и регистри за ракови заболявания и смърт, тази информация е свързана със здравните досиета на участниците с етично одобрение.

В края на проучването са оценявани само лица, които в началото на проучването не са имали деменция, рак или сърдечносъдово заболяване и са останали здрави през първите две години. Приложени са и статистически корекции, за да се отчетат смущаващите фактори, като например фактът, че тези, които изминават повече крачки, обикновено се движат по-бързо.

Изследователите отбелязват, че проучванията са наблюдателни, което означава, че не могат да покажат пряка причина и следствие, но отбелязват силните и последователни връзки, наблюдавани в двете проучвания на ниво популация.

"Размерът и обхватът на тези проучвания, използващи тракери, носени на китката, ги правят най-солидните доказателства до момента, които показват, че 10 000 крачки на ден са най-благоприятното ниво за здравето, а по-бързото ходене е свързано с допълнителни ползи", коментира д-р Матю Ахмади.

"Занапред повече изследвания с по-дългосрочно използване на тракери ще хвърлят повече светлина върху ползите за здравето, свързани с определени нива и интензивност на ежедневното ходене."

Спрaвкa:

“Prospective Associations of Daily Step Counts and Intensity With Cancer and Cardiovascular Disease Incidence and Mortality and All-Cause Mortality” by Borja del Pozo Cruz, Ph.D., Matthew N. Ahmadi, Ph.D., I-Min Lee, MBBS, ScD and Emmanuel Stamatakis, Ph.D., 12 September 2022, JAMA Internal Medicine.
DOI: 10.1001/jamainternmed.2022.4000

“Association of Daily Step Count and Intensity With Incident Dementia in 78 430 Adults Living in the UK” by Borja del Pozo Cruz, Ph.D., Matthew Ahmadi, Ph.D., Sharon L. Naismith, Ph.D. and Emmanuel Stamatakis, Ph.D., 6 September 2022, JAMA Neurology.
DOI: 10.1001/jamaneurol.2022.2672

Изтoчник: Reduce Your Risk of Cancer, Dementia, Heart Disease, and Death – Scientists Recommend Doing This Activity Everyday, University Of Sydney

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !