28 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Намериха роднина на "самотния Джордж", последната костенурка от своя подвид

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 февруари 2020 в 13:16 29900
Самотният Джордж, последната гигантска костенурка от вида Пинта в Националния парк Галапагос на остров Санта Крус през юни 2006 г. Кредит: Pinterest

Научна експедиция на островите Галапагос откри костенурка със "силна" генетична връзка с предполагаемо изчезналия подвид, известен от популярния самотен Джордж, съобщиха в петък представители на националния парк.

Джордж, последният известен член на Chelonoidis nigra abingdonii, подвид костенурки от остров Пинта, почина през 2012 г. в плен на възраст над 100, след като отказа да остави потомство.

Националните паркове Галапагос (PNG - Galapagos National Parks) съобщава, че експедицията е открила млад женски екземпляр, считан за "находка с голямо значение, тъй като има силен генетичен компонент от вида Chelonoidis abingdonii".

Тя "може да е пряк потомък на чист индивид, който все още може да бъде жив някъде", заявяват от парка.

Рейнджъри и учени от PNG и природозащитници откриха на Галапагос още 29 нови костенурки - 11 мъжки и 18 женски, които споделят част от генетичния си състав с подвида Chelonoidis niger Floreana, който също се смята за изчезнал.

Изследователите избират района на вулкана Волф в северната част на остров Исабела за експедицията си, тъй като се смятало, че китоловците и пиратите, които са събирали тези животни за храна, са изхвърляли някои от костенурките там в миналото, за да облекчат товара на корабите си.

Островите Галапагос, разположени на 1000 километра от бреговете на Еквадор в Тихия океан, станаха известни от проучванията на Чарлз Дарвин на изумителното им биоразнообразие и го вдъхновяват за неговата теория на еволюцията.

Служителите на паркът съобщават, че около вулкана има 10 000 до 12 000 костенурки.

ИзточникRelative of extinct tortoise located in Galapagos, phys.org


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.