Нашенки с дълги глави били принцеси в средновековна Бавария

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 март 2018 в 13:14 11280 0

Кредит BAVARIAN STATE ARCHAEOLOGICAL COLLECTION

Средновековни баварски черепи, вероятно на българки, вляво и в средата показват признаци на деформация. Черепът вдясно не е деформиран.

В няколко средновековни погребения в баварски селища, населени предимно със синеоки блондинки, са намерени останките на повече от дузина жени с тъмна коса, тъмни очи и необичайно удължени черепи.

Ново изследване на ДНК показва, че това са високопоставени жени от България (или Румъния), омъжени за скрепяване на политически съюзи, пише онлайн изданието Science.

"Това е едно от най-странните неща, за които съм чел", казва Израел Хершковиц (Israel Hershkovitz), антрополог в университета в Тел Авив, специалист по древна човешка анатомия. "Не мога да го възприема".

Останките с удължени черепи, които са на около 500 г., са открити в гробове редом с нормални черепи в близо шест съвременни южногермански града по поречието на река Дунав от началото на 60-те години на миналия век. Малко са уликите, които говорят за тяхната идентичност или как и защо са удължени черепите.

Сега тя е разкрита, благодарение на ДНК анализ, проведен от популационния генетик Йоахим Бъргър (Joachim Burger) от Университета "Йоханес Гутенберг" в Майнц, Германия.

Бъргър и колегите сравняват ДНК от малки костни фрагменти в гробовете и тези на съвременните популации в цяла Европа и Азия.

Резултатът от ДНК анализът на останките на 13 жени с удължени черепи разказва интересна история. Генетиката на тези жени съвпада със съвременното население в Югоизточна Европа, по-специално България и Румъния, и имат гени за по-тъмна коса и очи, съобщават изследователите на 12 март в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Според Бъргър удължаването на черепите е станало чрез изкуствена черепна деформация. Тоеа е практика, при която черепите на кърмачетата многократно се превързват, а главите им се добиват сплесната форма. Това се е правело в целия древен свят, особено в Централна Азия от номадските хуни. В Европа, където най-ранните доказателства идват от Румъния от втори век, практиката изглежда е била също толкова обичайна както при мъжете, така и при жените.

Но половият дисбаланс в баварските погребения е твърде силен. Бъргър отбелязва, че тъй като ритуалната деформация продължава толкова дълго време повечето антрополози смятат, че това е направено само за децата на богатите. Може да се окаже, че високопоставени жени от Югоизточна Европа идват до Бавария, където се омъжват, за да подкрепят политическите съюзи между регионите, коментира ученият. Не е известно дали баварски принцеси са пътували на изток в замяна.

Хершковиц не оспорва генетиката, но твърди, че историята може да е била различна. От една страна, той не е убеден, че черепите са деформирани умишлено. Черепите на бебетата могат случайно да бъдат удължени, като се опират върху твърди дървени повърхности или се закрепват за пренасяне. За останалото казва, че когато древните племена сключват съюзи по политически причини, обикновено това става само за един или двама души едновременно. Би било изключително необичайно да изпратите повече от дузина жени от едно поколение, подчертава Хершковиц.

Бъргър твърди, че нито едно отделно селище в изследването няма повече от няколко жени с удължени черепи. Ако всяко селище е отделна политическа единица със свои съюзи, политическата теория ще издържи. Що се отнася до това дали черепите са били деформирани умишлено, Бъргър казва, че би било невероятно съвпадение, ако всички жени с удължени черепи са с различен произход от останалата част от населението.

Изкуственото удължаване на черепа се практикува от странно голям брой култури практически във всеки ъгъл на света, от Западна Европа и Америка до Далечния Изток и Африка.

Според едно наскоро публикувано изследване на древни перуанци отпреди 600 години, показа, че изкуствено удължените глави са говорели за престиж и целта й е била да се забележат високопоставените сред южноамериканското население.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !