Защо древните перуанци имат удължени черепи. Те не са били обаче извънземни

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 февруари 2018 в 09:33 10739 0

Кредит M. VELASCO/CURRENT ANTHROPOLOGY 2018

Някъде от 1300 г. благородниците на народ, живял преди инките, все по-често имат глави с удължена форма, които са били превързвани в ранна детска възраст, казва изследовател.

Преди 600 години е било лесно да се забележат високопоставените сред южноамериканското население. Техните изкуствено удължени глави са говорели за престиж, смята ново изследване.

Изкуственото удължаване на черепа се практикува от странно голям брой култури практически във всеки ъгъл на света, от Западна Европа и Америка до Далечния Изток и Африка, разказва Science News.

Но защо древните перуанци биха превързали главата на бебето си, за да придадат на черепа форма на круша? За да видят всички, че е VIP.

Ново проучване, публикувано в списание Current Anthropology, разглежда продълговатите черепи на хората от цивилизацията Колагуга, които са живели в долината Колка в югоизточната част на Перу около 1100-1450 година.

Погребения в югоизточната част на Перу, структурите в основата на скалата са съдържали телата на вероятно високопоставени членове на народ от прединкската епоха, известна като Колагуга. 

Като измерват въглеродния и азотен изотопен анализ на костите, изследователите показват, че жените Колагуга с удължени  глави са се хранели с по-разнообразна диета, което показва, че може би са били по-привилегировани. Останките на тези жени също така имат по-малко признаци на физическо насилие, което предполага, че са от по-висшия ешелон на обществото.

Цивилизацията Колагуга е била по това време под постоянната заплаха на империята на инките. Жените с гордост са показвали високопоставеното си положение със странните си черепи, въпреки че би могло да бъде опасно за тях по време на социални размирици и война. Тов е било символ на тяхната колективна идентичност, точно както нациите гордо развяват знамето си.

Изследването показа също така, че все повече черепи се удължават, дори и сред по-нисшите класи с нарастването на натискът от империята на Инките. Може би им е било нужно чувството за принадлежност в трудни времена?

"Във времена на криза и социални катаклизми, създаването на нов вид колективна идентичност може да укрепи или подкопае политическата реинтеграция", отбелязва авторът на изследването Матю Веласко (Matthew Velasco) от Университета Корнел.

Най-малко няколко хиляди години човешки групи в различни части на света умишлено са променяли формата на черепа.

Изкуствените черепни деформации обикновено се правят чрез плътно превързване на главата на бебето с бинтове или затягане между дървени дъски, за да се наруши растежа му.

Изследователите обикновено приемат, че тази практика означава членство в етнически или родствени групи или може би социален статус.

За съжаление все още няма и намек за връзка с извънземни!

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !