Нашите предци може би са виждали да сияе центъра на Млечния път преди 3,5 милиона години

Ваня Милева Последна промяна на 04 юни 2020 в 12:23 6487 0

Илюстрация на сиянието, което нашите вече ходещи предци може би са виждали в Африка, преди около 3,5 милиона години. Кредит: NASA, ESA, G. Cecil (UNC, Chapel Hill) and J. DePasquale (STScI)

Преди около 3,5 милиона години нашите предци са бродили някъде из саваните на Африка. Напълно възможно е, ако са погледнали нагоре към това, което сега наричаме зодиакален знак Стрелец, да са видели загадъчно сияние в небето, сияние, което може да е било видимо милиони години.

Това установиха астрономи, провеждащи изследвания с помощта на космическия телескоп Хъбъл на Магелановия поток, дълъг газов мост между Големия и Малкия Магеланови облаци, две и галактики джуджета-спътници на Млечния път.

Изследването на Андрю Фокс (Andrew Fox) от Научния институт за космически телескопи (STScI - Space Telescope Science Institute) в Балтимор и неговия екип установи, че преди 3,5 милиона години огромен облак от водород от около 100 000 слънчеви маси се е озовал в акреционния диск от Стрелец А*, свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път. Това довежда до масивен изблик на интензивно ултравиолетово лъчение, който се е движело в две посоки, едната нагоре и другата надолу от равнината на Млечния път. Южният изблик на радиация се сблъсква с водорода в онзи Магеланов поток, който го е накарал да свети, защото електроните са били изхвърлени от водородните атоми, а са останали йоните на водорода.

В резултат на това част от този "поток" е светел като космическо коледно дърво и скитащият австралопитек (да речем) сигурно е виждал много дълго време странно, мистериозно сияние в небето.

Интересна мисъл.

Кредит: NASA, ESA and L. Hustak (STScI)

Също толкова завладяващ, разбира се, е и въпросът как се е разбрало това - екипът на Фокс е набюдавал светлината от 21 квазара, светещи точно през този Магеланов поток, и светлината от 10 други квазари, светещи право през „Водещата ръка“ (Leading Arm), разкъсана и нарязана газообразна "ръка", която е пред Магелановите облаци (вижте изображението по-горе).

Изследването разкри доказателства, че в Магелановия поток са били създадени йони, т.е. които може да са възникнали само защото са били изложени дълго време на интензивен шок от UV радиация. Избликът в бил толкова мощен, че е запалил потока в зеленикаво сияние, въпреки че тази структура е на около 200 000 светлинни години от галактическия център.

Тези йони не са открити във "Водещата ръка", но това също е обяснимо: този газов мост не е разположен директно под Sgr A* в равнината на Млечния път, както е в случая с Магелановия поток.

Същото събитие, което предизвиква радиационния пламък, също така „запалва“ горещата плазма, която сега се извисява на около 30 000 светлинни години над и под равнината на нашата галактика. Тези невидими балони, тежащи колкото милиони слънца, се наричат ​​балони на "Ферми". Тяхното високоенергийно сияние в гама-лъчи е открито през 2010 г. от космическия телескоп за гама лъчения "Ферми" на НАСА. През 2015 г. Фокс използва ултравиолетовата спектроскопия на Хъбъл за измерване на скоростта на разширяване и състава на балоните.

Илюстрация на балоните на Ферми. Кредит: NASA's Goddard Space Flight Center.

Сега неговият екип успява да разшири обсега на Хъбъл отвъд гигантските мехури. "Винаги сме мислили, че балоните на "Ферми" и Магелановият поток са отделни и несвързани един с друг и правят различни неща в различни части на ореола на галактиката", коментира Фокс. "Сега виждаме, че същата мощна експлозия от централната черна дупка на нашата галактика е изиграла основна роля и в двете.

Специализираната статия на екипа на Фокс за наблюденията върху Магелановия поток и "Водещата ръка" е представена вчера по време на 236-ата онлайн среща на AAS.

Справка: Kinematics of the Magellanic Stream and Implications for its Ionization
Andrew J. Fox et al.; DOI: 10.17909/t9-94ka-p284

ИзточникIntense Flash From Milky Way's Black Hole Illuminated Gas Far Outside of Our Galaxy, NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !