Неандерталците са се хранили и с морска храна, доказват новооткрити останки

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 март 2020 в 00:06 6902 0

Кредит pixabay

Ново откритие в Португалия доказва, че неандерталците са се хранили с морска храна и разнообразната им диета е още по-показателна защо поведението им доста прилича на това съвременните хора.

Новият анализ на диетата, описан в списание Science, е от място, обитавано от неандерталците преди 106 000 до 86 000 години във Фигейра Брава, южно от Лисабон. Откритието на фосили от останки от храна при разкопките, водени от Жоао Зиляо от Университета на Барселона, показва, че неандерталците, живели в този район, са се хранил с разнообразни храни, доминирани от морската храна. 

Те са били риболовци-ловци-събирачи, улавяли големи количества от различни видове миди, както и някои видове раци. 

"Раците са били най-важният морски хранителен ресурс, който те са добивали", обяснява Зиляо.

Фосилните останки от пещерата показват, че риба, тюлени, делфини, водни птици и сухоземни животни като елени, коне и диви кози са били също част от менюто. За разлика от тях, неандерталците, живели навътре в сушата, основно са ловели мамути, бизони и вълнести носорози.

Екипът открива и доказателства за развита икономика, основана на боровите дървета. 

"Те са използвали дървото за гориво и са събирали и съхранявали шишарките, които после са консумирали, като са ги изпичали и разчупвали, за да извадят ядките", допълва Зиляо.

Откриването на повече информация за морската диета на иберийските неандерталци променя идеята ни за това как се е развила идеята на съвременните хора, Homo sapiens.

Смята се, че диетата, богата на морска храна, е изиграла важна роля във формирането на мисленето на съвременния човек. Доказателства, поддържащи тази идея, идват от пещери в Пинакъл Пойнт в ЮАР, които показват, че ранните съвременни хора са консумирали морска храна още преди 160 000 години.

Смята се, че мастните киселини, съдържани в морската храна, които подсилват мозъчната дейност, са довели до развитието на културни и технологични иновации като създаването на орнаменти от черупки на миди и графични рисунки. В крайна сметка, тези умения позволяват на съвременните хора да се разпространят извън Африка и популациите на ненадерталците и денисовците, живеещи в Евразия, замират, или поне така е според теорията.

Няма други изследвания на храненето с морска храна на неандерталците, тъй като много от бреговите райони, съществували някога, вече са изчезнали. Регионът Фигейра Брава е едно от малкото места в Европа, на които могат да бъдат открити такива находки, защото повечето в момента са под вода, заради покачване на морското равнище или са разрушени от заледявания.

Източник: New Scientist - Neanderthals feasted on seafood and nuts according to fossil remains

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !