Няма доказателства, че витамин D осигурява някаква защита срещу COVID-19

Ваня Милева Последна промяна на 03 юни 2021 в 00:01 4074 0

Кредит Pixabay

Наблюдателни проучвания показват, че повишените нива на витамин D могат да предпазят от COVID-19. Тези проучвания обаче са неубедителни и може да са объркани.

Изследване, публикувано в PLOS Medicine, предполага, че генетичните доказателства не подкрепят витамин D като защитна мярка срещу COVID-19.

Способността на витамин D да предпазва от тежко заболяване от COVID-19 представлява голям интерес за здравните специалисти, но доказателствата в подкрепа на това твърдение са ограничени. За да се оцени връзката между нивата на витамин D и тежестта на заболяването от COVID-19, изследователи провеждат рандомизирано проучване по Мендел, използвайки генетични варианти, силно свързани с повишени нива на витамин D.

Авторите, Гийом Бътлър-Лапорт (Guillaume Butler-Laporte) и Томоко Наканиши (Tomoko Nakanishi) от Университета Макгил в Квебек, Канада, и техни колеги, анализират генетични варианти на 4 134 индивида с COVID-19 и 1 284 876 без COVID-19 от 11 държави, за да определят дали генетичната предразположеност към по-високи нива на витамин D е свързана с по-малко тежки резултати от заболяването при хора с COVID-19.

Резултатите не показват доказателства за връзка между генетично предсказаните нива на витамин D и податливостта на COVID-19, хоспитализацията или тежкото заболяване, което предполага, че повишаването на нивата на витамин D чрез добавки може да не подобри резултатите от COVID-19 в общата популация.

Проучването обаче имаше няколко важни ограничения, включително че изследването не включва лица с дефицит на витамин D и остава възможно наистина недостигащите пациенти да се възползват от добавките за защита и резултати, свързани с COVID-19. Освен това генетичните варианти са получени само от индивиди с европейски произход, така че ще са необходими бъдещи проучвания за определяне на връзката с резултатите от COVID-19 при други популации.

"Допълнителният прием на добавка витамин D като мярка на общественното здравооопазване за подобряване на резултатите не се подкрепя от това проучване. Най-важното е, че нашите резултати предполагат, че инвестициите в други терапевтични или превантивни средства трябва да бъдат приоритетни за рандомизирани клинични проучвания на COVID-19", според авторите.

"Повечето проучвания на витамин D са много трудни за тълкуване, тъй като не могат да се адаптират към известните рискови фактори за тежък Covid-19 (напр. по-голяма възраст, институционализация, хронични заболявания), които също са предпоскавка за ниски нива витамин D Следователно, най-добрият начин да се отговори на въпроса за ефекта на витамин D би бил чрез рандомизирани проучвания, но те са сложни и ресурсоемки и отнемат много време по време на пандемия. Менделовото рандомизиране може да даде по-ясна представа за ролята на рискови фактори като витамин D, тъй като те могат да намалят потенциалното отклонение от свързаните рискови фактори като институционализация и хронично заболяване. В миналото рандомизирането по Мендел е последователно прогнозирало резултатите от големи, скъпи и навременни опити с витамин D. Тук този метод не показва ясни доказателства, че допълнителният прием на витамин D би имал голям ефект върху резултатите от COVID-19", отбелязва д-р Бътлър-Лапорт.

Справка: Vitamin D and COVID-19 susceptibility and severity in the COVID-19 Host Genetics Initiative: A Mendelian randomization study
Guillaume Butler-Laporte ,Tomoko Nakanishi ,Vincent Mooser,David R. Morrison,Tala Abdullah,Olumide Adeleye,Noor Mamlouk,Nofar Kimchi,Zaman Afrasiabi,Nardin Rezk,Annarita Giliberti,Alessandra Renieri,Yiheng Chen, [ ... ],J. Brent Richards et al.
PLOS Medicine, Published: June 1, 2021 https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003605

Източник: Vitamin D may not provide protection from COVID-19 susceptibility or disease severity. ЕurekАlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !