Нобеловата награда за физика е за постижения в лазерната оптика

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 октомври 2018 в 12:49 12422 0

Днес, 2 октомври, Кралската шведска академия на науките обяви носителите на Нобелова награда за физика за 2018. Тя е присъдена за новаторски изобретения в областта на лазерната физика.

Наградата е разделена наполовина между Артър Ашкин (Arthur Ashkin) и Жерар Муру (Gérard Mourou) и Дона Стрикланд (Donna Strickland).

Дона Стрикланд е третата жена, която получава Нобелова награда по физика след Мария Кюри и Мария Гьоперт-Майер.

Награждаването бе излъчено на живо на сайта на Нобеловия комитет.

Ашкин разработи лазерни "пинсети", способни да хванат миниатюрни частици, атоми и молекули. С тяхна помощ могат да изследват и манипулират вируси, бактерии и други живи клетки, без да ги увреждат. Бяха създадени нови възможности за наблюдение и контрол на механизмите на живота.

Оптичните пинсети на Ашкин.

Оптичните пинсети дават възможност за наблюдение, завъртане, разрязване, натиск и опън с помощта на светлина. В много лаборатории лазерните пинсети се използват за изучаване на биологични процеси, като протеини, ДНК или вътрешния живот на клетките.

Носителите на Нобелова награда Жерар Муру и Дона Стрикланд проправиха пътя към най-кратките и най-интензивни лазерни импулси, създадени от човечеството. Техниката, която разработват, разкри нови области на изследване и доведе до широки промишлени и медицински приложения.

Лазерните лъчи правят възможно изрязването или пробиването на дупки в различни материали изключително прецизно - дори в жива материя. Милиони очни операции се извършват всяка година, благодарение на лазерните инструменти.

Артър Ашкин е роден на 2 септември 1922 г. Работи в Bell Laboratories и Lucent Technologies. Той започна своята работа по манипулацията на микрочастици с лазерна светлина в края на 60-те години, което доведе до изобретяването на оптични пинсети през 1986 г.

Дона Стрикланд е канадски професор, пионер в областта на лазерите. Тя е третата жена, която получава Нобелова награда по физика и спечели наградата за работата, която е свършила като докторант.

Жерар Муру е роден във Франция и заедно с Дона Стрикланд изобретява техника, наречена циркулирано импулсно усилване (chirped pulse amplification) или CPA, която по-късно се използва за създаване на ултракратки, с много висока интензивност (terawatt) лазерни импулси.

Нобеловата награда за физика 2017 спечелиха трима учени - "за решителен принос към детектора LIGO и наблюдението на гравитационните вълни". Наградата е разделена на две. Едната половина е присъдена на Райнер Вайс (Rainer Weiss), а другата половина е поделена между Бари К. Бариш (Barry C. Barish) и Кип С. Торн (Kip S. Thorne).

Наградата за физика бе първата, която Алфред Нобел споменава в своето завещание от 1895 г. В края на деветнадесети век мнозина считат физиката за най-важната наука и очевидно Нобел също е смятал така. Неговите собствени изследвания също са тясно свързани с физиката.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !