Oбещаващо проучване за лечение на рак на ректума с имунотерапия

Ваня Милева Последна промяна на 07 юни 2022 в 00:44 8744 0

ректален рак
Четирима души, които са били успешно лекувани за рак на ректума в клинично изпитване в Memorial Sloan Kettering, се присъединяват към двамата главни изследователи на проучването. На всички участници в проучването туморите им изчезват с помощта на имунотерапия, без операция, лъчетерапия или химиотерапия. (Отляво надясно) Саша Рот, д-р Луис Диас, Имтиаз Хюсеин, д-р Андреа Черчек, Ейвъри Холмс и Ниша Варугезе. Кредит: Memorial Sloan Kettering Cancer Center

Експериментално лечение на рак е довело до това, че всеки един пациент от малка група за клинично изпитване e влязъл в ремисия, а туморът е изчезнал напълно без химио- или лъчетерапия, съобщават лекуващите лекари.

„Вярвам, че за първи път това се случва в историята на рака“, отбелязва пред New York Times ученият от Центъра за борба с рака на Мемориал Слоун Кетъринг (MSK) Луис Диас Джуниър (Luis Diaz Jr).

Но има специалисти, които казват, че е още рано за оптимизъм по отношение на масовото лечение на рака.

Пациентите от проучването са с локално напреднал ректален рак и тумори с дефицит на възстановяване при несъответствията (dMMR) и са показали наистина забележителна реакция на лечение с инхибитора на програмираната клетъчна смърт-1 (PD-1) - достарлимаб (Jemperli). 

Досега в проучването са участвали само 12 пациенти, но всички те са имали пълен клиничен отговор на лечението. Те продължават да не показват признаци на рак (по време на проследяването, вариращо от 6 до 25 месеца) и не са претърпели операция или лъчева и химиотерапия, които са стандартните подходи за лечение.

Резултатите са представени на годишната среща на Американското дружество по клинична онкология 2022 и едновременно публикувани на 5 юни в New England Journal of Medicine.

„В нашето проучване елиминирането на тумори след 6 месеца терапия с PD-1 блокада ни позволи да пропуснем както химио- или лъчетерапията, така и хирургичните операции и да продължим само с наблюдение“, казват авторите, водени от д-р Андреа Черчек (Andrea Cercek) също от MSK, Ню Йорк.

Около 5% -10% от пациентите с рак на ректума имат тумори с дефицит на ензими за възстановяване на несъответствията или dMMR (deficient in mismatch repair), т. е. с трудности за поправката на множеството ДНК мутации, които водят до рак'

Имунните клетки съдържат предпазна мярка, наречена контролна точка, за да не ги атакуват нормалните клетки. Раковите клетки могат да задействат тази защита и да изключат имунните клетки, позволявайки на тумора да се скрие и расте.

Но имунотерапията може отново да обърне нещата.

Имунотерапевтичният агент, наречен инхибитор на контролна точка, освобождава спирачката на имунната клетка, освобождавайки я да разпознава и атакува раковите клетки. „Когато спирачките се свалят от имунните клетки, dMMR клетките изглеждат много странни, защото имат толкова много мутации. Така имунните клетки атакуват с много по-голяма сила”, обяснява д-р Черчек.

Пионерските изследвания на д-р Диас в лечението на рак с имунотерапия вече са показали, че инхибиторите на контролните точки могат „да помогнат на хората с MMRd колоректални тумори, които са се разпространили“, казва Диас. „Помислихме си: „Нека го опитаме, преди ракът да метастазира като първа линия на лечение.“

„Последствията за качеството на живот са значителни, особено сред пациентите, при които стандартното лечение би повлияло на репродуктивния им потенциал [и] като се има предвид, че честотата на рак на ректума нараства сред младите възрастни в детеродна възраст, използването на PD-1 блокада за премахване на необходимостта от химио- и лъчетерапия и хирургическа намеса може да даде особена полза в тази възрастова група", коментират авторите.

Резултатите от настоящото проучване са причина за „голям оптимизъм, но все още не може да измести настоящия ни лечебен подход“, коментира Хана Саноф (Hanna K. Sanoff), доктор по медицина от Университета на Северна Каролина "Чапъл Хил", пишейки в придружаваща редакционна статия.

Монопрепаратът достарлимаб

За проучването всички пациенти са били лекувани с едно лекарство - достарлимаб (Dostarlimab) - на всеки 3 седмици в продължение на 6 месеца.

Достарлимаб вече е одобрен от Американската администрация по храните и лекарствата за употреба при лечение на рецидивиращ или напреднал рак на ендометриума с dMMR. Ракът на ректума е "употреба извън етикета".

Всички пациенти са имали ректален аденокарцином в стадий 2 или 3 с dMMR. Авторите отбелязват, че тези тумори реагират слабо на стандартните схеми на химиотерапия, включително неоадювантна химиотерапия. Средната възраст на записаните пациенти е 54 години и 62% са жени.

За проучването изследователите са планирали пациентите, които са имали пълен клиничен отговор след завършване на лечението с достарлимаб, да продължат към наблюдение, без да се подлагат на химио- и лъчетерапия или операция, докато тези, които не са имали пълен отговор, трябва да получат тези стандартни лечения.

Както се оказа, всичките 12 пациенти са постигнали пълен отговор и са били последвани само от наблюдение. Средното проследяване от момента на записване до прекъсване на данните за 12-те пациенти е 12 месеца.

„Терапевтичните отговори бяха бързи“, отбелязват авторите, „с премахване на симптомите в рамките на 8 седмици след започване на достарлимаб при 81% от пациентите“.

Рано е за оптимизъм

Хана Саноф, доктор по медицина професор по онкология в Медицинското училище на Университета на Северна Каролина, представи малко по-различна гледна точка за резултатите от това лечение на рака на ректума в New England Journal of Medicine.

„Тези първоначални открития за забележителната ефективност на употребата на достарлимаб са много обнадеждаващи, но също така трябва да се разглеждат с повишено внимание, докато резултатите могат да бъдат възпроизведени в по-голяма и по-разнообразна популация ", отбелязва Саноф..

Саноф също така предупреждава, че малко се знае за това колко дълго ще продължи ползата от лекарството или дали ще бъде полезно в дългосрочен план. Досега пациентите в това проучване са наблюдавани само от шест месеца до две години.

„Отговорите в тези първи 12 от планираните 30 пациенти в проучването са забележителни и са повече от това, което бихме очаквали със стандартната химиотерапия плюс лъчетерапия“, коментира Саноф. „Въпреки че мерките за качество на живот все още не са докладвани, окуражаващо е, че някои от най-трудните симптоми, като болка и кървене, всички са разрешени с използването на достарлимаб."

Саноф отбелязва, че има и други лекарства за имунотерапия, които също могат да бъдат тествани срещу тази форма на рак на ректума.

"Като стомашно-чревен медицински онколог не мога да измисля нищо по-добро за моите пациенти от това да им предложа лекарство, което е по-ефективно, по-малко токсично и избягващо операции, химиотерапия и лъчетерапия, но този ден не може да дойде достатъчно скоро", коментира Саноф.

Справка:

PD-1 Blockade in Mismatch Repair–Deficient, Locally Advanced Rectal Cancer
Andrea Cercek, M.D., Melissa Lumish, M.D., Jenna Sinopoli, N.P., Jill Weiss, B.A., Jinru Shia, M.D., Michelle Lamendola-Essel, D.H.Sc., Imane H. El Dika, M.D., Neil Segal, M.D., Marina Shcherba, M.D., Ryan Sugarman, M.D., Ph.D., Zsofia Stadler, M.D., Rona Yaeger, M.D., et al.
New England Journal of Medicine, June 5, 2022
DOI: 10.1056/NEJMoa2201445

Shifting Rectal Cancer Paradigms for the Better, Hanna K. Sanoff, New England Journal of Medicine (2022).

Източници:

'Great Optimism' Over Complete Responses in dMMR Rectal Cancer,
Pam Harrison, Medscape

Rectal Cancer Disappears After Experimental Use of Immunotherapy,
Memorial Sloan Kettering Cancer Center

Researcher offers perspective on a promising rectal cancer study in the New England Journal of Medicine
UNC Lineberger Comprehensive Cancer Center

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !