Обучиха крави да ходят в тоалетна, за да намалят емисиите на амоняк, причинени от фекалиите им

Ваня Милева Последна промяна на 16 септември 2021 в 00:02 9220 0

Теле в тоалетна, преминаващо обучение по MooLoo. Кредит: FBN

Във ферма, където кравите свободно се облекчават, докато пасат, натрупването и разпространението на тор често замърсява почвата и подземните и откритите води. Това може да се контролира чрез затваряне на кравите в обори, но в тези малки помещения урината и изпражненията им се комбинират, за да създадат амоняк, непряк парников газ.

В статия, публикувана в списание Current Biology, изследователите показват, че кравите могат да бъдат обучени да ходят в тоалетната, което позволява събирането и третирането на торта, като по този начин по-лесно се почиства обора, намалява се замърсяването на въздуха и се създава по-открити по-приятни за животните ферми.

"Обикновено се приема, че говедата не са в състояние да контролират дефекацията или уринирането си", разказва съавторът Ян Лангбейн (Jan Langbein), ветеринарен психолог в Изследователския институт по биология на селскостопанските животни (FBN) в Германия, но той и екипът му поставят под въпрос тази представа. "Говедата, както много селскостопански животни или други животни, са доста умни и могат да научат много. Защо не могат да се научат как да използват тоалетна?"

За да обучат телетата на тези хигиенни навици - процес, наречен обучение MooLoo, изследователският екип с учени от FBN, FLI (Германия) и Университета в Окланд (Нова Зеландия) започва с поощрение за телетата, когато уринират в тоалетната, а след това позволиха на телетата да отиват до тоалетните, докато са навън, когато им се уринира.

Амонякът, произведен в кравешкия тор, не допринася пряко за изменението на климата, но когато се просмуче в почвата, микробите го превръщат в азотен оксид, третият по важност парников газ след метана и въглеродния диоксид. Селското стопанство е най-големият източник на емисии амоняк, като животновъдството представлява над половината от този принос.

Теле в тоалетна, преминаващо обучение по MooLoo. Кредит: FBN

„Трябва да се опитате да включите животните в процеса и да обучите животните да следват това, което трябва да научат“, обяснява Лангбейн. "Предположихме, че би трябвало да е възможно животните да се обучат, но до каква степен - не знаехме".

За да насърчат използването на тоалетна, изследователите искаха телетата да свържат уринирането извън тоалетната с неприятно преживяване.

„Като наказание първо използвахме слушалки и пускахме много гаден звук, когато уринираха навън“, разказва Лангбейн. "Мислехме, че това ще накаже животните - не прекалено много - но не им пукаше. В крайна сметка, пръскането на вода действаше добре като леко възпиращо средство".

В продължение на няколко седмици изследователският екип успешно обучи 11 от 16-те телета в експеримента. Забележително е, че телетата показват ниво на възприемчивост, сравнимо с това на децата и превъзхождащо това на много малките деца.

Изследователите наблюдават как телетата преминават обучението MooLoo. Кредит: FBN

Лангбейн е оптимист, че с повече обучение този процент на успех може да бъде допълнително подобрен. "След десет, петнадесет, двадесет години изследване на говедата, ние знаем, че животните представляват личности и те се справят с различни неща по различен начин. Те не са еднакви".

Сега, когато изследователите знаят как да дресират крави ходят в тоалетната, те искат да прехвърлят резултатите си в реалните обори и във външни системи. Лангбейн се надява, че „след няколко години всички крави ще ходят до тоалетната“, смята ученият.

Справка: Current Biology, Dirksen et al.: "Learned control of urinary reflexes in cattle to help reduce greenhouse gas emissions" www.cell.com/current-biology/f … 0960-9822(21)00966-0  , DOI: 10.1016/j.cub.2021.07.011

Източник: Researchers are toilet-training cows to reduce ammonia emissions caused by their waste, Cell Press

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !