Очаквайте падащи звезди преди Коледа

Най-атрактивният метеорен поток през есента и зимата, Геминиди, ще получи максимума си на 14 декември

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 декември 2015 в 20:45 5833 0

Кредит www.space.com

Метеорният поток Геминиди от 13 декември, 2013

Наближава максимумът на най-атрактивния метеорен поток през есента и зимата - Геминиди. Той е активен от 4 до 17 декември, като в момента на неговия максимум - 14 декември, при добри метеорологични условия ще могат да се наблюдават по около 120 метеора за час.

Максимумът на Геминидите ще бъде на 14 декември около 20 ч. българско време и тази година имаме късмет, че Луната ще залезе в 20:11 ч. за София и ще бъде само тънък сърп и ако времето е безоблачно, ще имаме може би добри условия за наблюдение, съобщава Института по астрономия към БАН.

Защо се наричат ​​Геминиди?

Ако се проследи пътя на тези метеори, всички те като че ли излитат от звездата Кастор – най-бляскавата от съзвездието Близнаци, на латински: Gemini, което е дало името на метеорния дъжд.

Все пак да напомним, че сияйната точка на звездата Кастор е само възможност за ориентиране, защото Кастор се намира на около 52 светлинни години разстояние, а метеорите Геминиди изгарят в горните слоеве на атмосферата на около 100 км над Земята.

Как ще ги намерим?

Звездата Кастор е видима веднага след свечеряване, много ниско над североизточния хоризонт. С напредването на нощта условията за наблюдение на Геминиди ще се подобряват – съзвездието Близнаци ще се издига и в полунощ то ще бъде на височина около 60 градуса над източния хоризонт. Това обаче не значи, че наблюдателите трябва да съсредоточат вниманието си само към района на съзвездието Близнаци - вероятността от поява на метеори ще бъде висока за всяка част от небето.

Как да ги наблюдаваме?

Геминидите са ярки метеори, често болиди, затова привличат вниманието на мнозина любители на звездното небе. Тези, които решат да наблюдават явлението, при ясно време е препоръчително да излязат под открито небе на 14 декември след свечеряване. На тази дата Слънцето ще залезе в 16:53 ч. (за София), така че около час и половина по-късно вече ще могат да се провеждат ефективни наблюдения. Тези, които плануват да извършват фотографски наблюдения, трябва да предвидят време за подготовка на техниката си. Нужно е да се избере място достатъчно отдалечено от светлините на градове и селища, а предвид сезона – наблюдателите трябва да бъдат подходящо екипирани. Тъй като сам човек не може да обхване с поглед едновременно цялата небесна полусфера, може да се препоръча един традиционен метод, доказал ефективността си при организирани метеорни наблюдения: Няколко души застават (сядат) с гръб един към друг, така че всеки от тях да наблюдава само определена област от небето. 

Летящ директно от двете ярки звезди на Близнаци, Диоскурите - Кастор и Полукс, част от метеорния дъжд Геминиди през 2012г. в Оклахома. Снимка: EarthSky, Майк О'Нийл.

Един метеор от 2 декември, 2015 22:34 от подножието на Tucson, Аризона. Снимка от Елиът Херман.

Какви са причините за този метеорен поток и с какво се отличават Геминидите от другите метеорни потоци?

Всички популярни метеорни потоци - Персеиди, Леониди, Ориониди и др. се пораждат от метеорни фрагменти, отделящи се при разпада на различни комети. 

Геминидите са породени от облака частици по орбиталния път на астероида 3200 Фаетон

Мистериозното тяло, с размер само 5 км, астероидът 3200 Фаетон на всеки 1,43 години се приближава изключително близо до Слънцето (около една трета разстоянието на Меркурий). В този момент интензивната топлина руши скалистото тяло и след него се разпръскват парчета по пътя на орбитата му.

И така всяка година, по това време на годината, отломките от 3200 Фаетон изгарят в горните слоеве на атмосферата на Земята, като някои се движат с 130 000 км в час, осветявайки небето във вид на потока Геминиди.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !