Очаквайте засилване на ветровете, тъй като изменението на климата подхранва бурите

Ваня Милева Последна промяна на 19 януари 2023 в 09:01 2458 0

Кредит: PIXNIO

Изменението на климата изостря тропическите бури. В резултат на по-екстремните ветрове, свързани с тези явления, все повече дървета ще се изкореняват.

Случаите на изкореняване на дървета от ветровете или ветролом, стават все по-сериозни в амазонската дъждовна гора, тъй като изменението на климата засилва бурите, установиха изследователи от Бъркли, Калифорния.

Изследването е публикувано в рецензираното научно списание Nature Communications със свободен достъп по-рано този месец.

Прогнозите в проучването са направени при "сценарий с високи емисии". Сценариите за емисиите са прогнози за бъдещите емисии на парникови газове. Сценарият с високи емисии обикновено се отнася до бъдещите екологични условия, ако обществото не предприеме никакви съществени мерки за намаляване на въглеродните емисии.

Междуправителствената експертна група по изменение на климата (IPCC) обяснява, че учените постоянно разглеждат множество сценарии, тъй като има много елементи като демографски, социално-икономически и технологични фактори, които играят огромна роля за това как ще се развие бъдещето. Следователно бъдещите нива на емисиите винаги са несигурни. Следователно е необходимо да се разглеждат различни сценарии за емисиите.

Въпреки че дискусиите около загубата на дървета в Амазонската дъждовна гора често се фокусират върху прякото изсичане на дървета, бурите имат огромен принос за смъртта на дърветата. Проучване от 2020 г., публикувано в същото списание, показва, че до около 50 % от загубата на дървета в Амазония е резултат от конвективни бури.

"Конвективни бури" е широк термин, който се използва за обозначаване на гръмотевични бури. Те са свързани със силни ветрове, дъжд, гръмотевици и мълнии.

Горски пожари горят неконтролируемо в община Колниза, щат Мато Гросо, Бразилия, 2019 г. Кредит: Victor Moriyama / Greenpeace.

Изменението на климата нанася повече щети, отколкото изсичането на дървета

През 2010 г. НАСА установи, че една-единствена буря през 2005 г. е унищожила около половин милиард дървета в Амазония. Тази цифра представлява повече амазонски дървета, отколкото много от оценките, които се дават за това колко дървета се изсичат от хората годишно.

При все по-сериозното изменение на климата се увеличава и степента на унищожаване на дърветата. В последното проучване от Nature Communications се отбелязва, че е възможно някои "гори вече да изпитват неблагоприятни климатични условия, които надхвърлят техните адаптивни възможности".

При сценария с високи емисии, който е разгледан в проучването, изследователите са създали модел за прогнозиране на бъдещото ниво на смъртност на дърветата, причинена от ветровали.

Моделът предвижда, че в резултат на продължаващите климатични промени ще има приблизително между 30 и 70 % увеличение на площта, подходяща за силни бури. Освен това до края на 21-ви век в Амазония ще има от 26% до 60% увеличение на интензивността на ветровете.

За да получат данните си, изследователите са картографирали големите ветроломи в периода 1990-2019 г., като са използвали сателитни снимки на Landsat върху цялата територия на Амазонка. Освен това в проучването са включени само големи ветроломи, за да се гарантира, че всички изследвани ветроломи наистина са резултат от силни конвективни бури.

Обезлесяването ще продължи да се увеличава

В проучването се отбелязва, че увеличаването на смъртността на дърветата ще продължи да застрашава способността на Амазония да служи като въглероден филтър.

Вече е загубена огромна част от амазонската дъждовна гора. В статия от декември 2019 г., публикувана в рецензираното научно списание Science Advances, се съобщава, че към онзи момент 17 % от целия басейн на Амазонка са били обезлесени.

Амазонската дъждовна гора е от решаващо значение за благосъстоянието на планетата. Ако тя бъде унищожена, ще бъдат унищожени не само безброй екосистеми, местообитания и човешки животи, но планетата ще загуби един от най-големите си въглеродни филтри. Без тропическите гори ще бъде значително по-трудно да се справим с изменението на климата.

Справка: Feng, Y., Negrón-Juárez, R.I., Romps, D.M. et al. Amazon windthrow disturbances are likely to increase with storm frequency under global warming. Nat Commun 14, 101 (2023). https://doi.org/10.1038/s41467-022-35570-1 

ИзточникIntensifying windthrow on the horizon as climate change fuels storms, jpost.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !