Още 100 непокътнати саркофага се присъединяват към откритието на годината в Египет

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 16 ноември 2020 в 11:53 6733 0

Кредит Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار Facebook page

Експерти работят върху един от новооткритите саркофази.

На 14 ноември Египетското Министерство на туризма и антиките съобщи за откриването на още над 100 напълно запазени саркофага, датиращи от преди 2 500 години в некропола в Сакара, където тази година бяха направени невероятно големи открития.

Запечатаните дървени саркофази принадлежат на високопоставени хора от късния период и периода на Птолемеите в Древен Египет. Те са открити в три гробни шахти на дълбочина 12 метра в некропола Сакара, южно от Кайро. Учените отварят един от саркофазите, който разкрива мумия, обвита в погребален саван, украсен с ярко оцветени йероглифни изображения. По-рано през октомври археолозите отвориха друг от саркофазите, открити по-рано през годината.

Отварянето на един от новооткритите саркофази. Кредит: Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار Facebook page

Сакара, дом на повече от дузина пирамиди, древни манастири и гробище за животни, е обширен некропол на древната египетска столица Мемфис, обект от Световното историческо наследство на ЮНЕСКО.

"Сакара все още не е разкрила цялото си съдържание. Това е съкровище", обяви министърът на антиките и туризма Халед ал-Анани (Khaled al-Anani) по време на церемонията по откриването. "Разкопките все още са в ход. Винаги, когато изпразваме погребална шахта от саркофази, намираме вход за друга."

Кадър от пресконференцията, на която министър ал-Анани обяви новите открития. Кредит: Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار Facebook page

Последната находка идва малко повече от месец, след като археолозите откриват в района 59 други добре запазени и запечатани дървени саркофази, също датирани преди повече от 2 500 години.

Открити са и над 40 статуи на древни божества и погребални маски, съобщава министърът. Други две дървени статуи са намерени в гробница, принадлежала на съдия от 6-та династия, разказва Мостафа Уазири (Mostafa Waziri), генерален секретар на Върховния съвет на антиките в Египет.

Три от новооткритите статуи. Кредит: Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار Facebook page

Не става ясно веднага дали статуите изобразяват някой от членовете на семейството на съдията, но се смята, че една статуя изобразява човек на име Хетеб Ка, който е "почитан от краля", пояснява Уазири.

"Красотата на статуята ... се вижда в сложността на детайлите в нейните вежди, мустаци и мигли", добавя Уазири.

Статуя на мъж. Кредит: Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار Facebook page

Саркофазите ще бъдат разпределени между няколко музея в Египет, включително и Големият египетски музей (Grand Egyptian Museum) на платото Гиза. Разположен близо до известните пирамиди в Гиза, музеят трябва да бъде открит през 2021 г. след многобройни отлагания.

Ал-Анани смята, че многобройните скорошни открития в Сакара се дължат на обширните разкопки през последните години. Очаква се още едно откритие в големия некропол в Сакара да бъде обявено през декември или началото на 2021 година.

Част от работата на археолозите по новите открития. Кредит: Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار Facebook page

Археолозите се надяват да открият древна работилница за производство на дървените саркофази за мумии. Уазири обяснява, че древните египтяни са купували саркофази от тази работилница.

"Очакваме да е някъде близо до гробните шахти, в които открихме саркофазите", предполага Уазири.

Големите надежди на Египет са археологическите открития да стимулират туризма, сектор, който претърпя множество удари от въстанието през 2011 г. до настоящата пандемия от COVID-19.

Източник: Science alert - Ancient Egyptian Necropolis Yields More Than 100 Sealed Coffins From 2,500 Years Ago

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !