Сканиране на три необичайни древноегипетски мумии разкрива телата, положени вътре

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 13 ноември 2020 в 06:37 18901 0

Кредит © Zesch S, et al. PLOS One (2020); CC BY 4.0; © Sculpture Collection, Dresden State Art Collections, photos: H.-P. Klut/E. Estel

Две от мумиите, на мъж и жена, открити заедно .

Изследователи успяват да разгледат вътрешността на три неразвити мумии, открити преди повече от 400 години, без да нарушават целостта им.

Останките датират от късния римски период в Египет - края на трети до средата на четвърти век сл.н.е. След като са открити при разкопки в началото на 17-ти и края на 19-ти век, два от експонатите стават част от колекцията на краля на Полша Август II, достигайки накрая Дрезден, Германия, през 1728 г. Третият експонат е част от колекция на египетски музей, и в крайна сметка се присъединява към другите два в Дрезден. Трите саркофага представляват единствените известни оцелели мумии, покрити с гипсови портрети от древния египетски некропол Сакара.

Покритите с гипсови портрети мумии са уникални по начина, по който са били погребани. Процесът е сложен, като телата се поставят върху дървени дъски, преди да се опаковат с текстил, гипс, злато и да се украсят отгоре с портрет на починалия в цял ръст.

Нова публикация в списание PLOS ONE, описва как с помощта на компютърна томография (CT) на мумиите, е разкрито, че вътре се намират останките на възрастен мъж (~ 25-30 години), жена на средна възраст (~ 30-40 години) и млада жена (~ 17-19 години), скрити под слоевете плат. Двете жени са погребани с красиви огърлици и фиби, а и трите мумии съдържат артефакти, които вероятно са предназначени за да си платят на Харон, римско и гръцко божество, за което се смята, че превежда душите на починалите през река Стикс по пътя към подземния свят.


Детайли от портретите върху две от трите мумии. Кредит: © Zesch S, et al. PLOS One (2020); CC BY 4.0; © Sculpture Collection, Dresden State Art Collections, photos: H.-P. Klut/E. Estel

Докато и трите мумии притежават една и съща обвивка, двамата възрастни са зле запазени в сравнение с трупа на по-младата жена, което според изследователите може да се е случило преди или след като са открити и отворени през 1615 г. Въпреки това, CT сканирането разкрива, че мумията на по-младата жена все още съдържа останки от мозъка и някои други вътрешни органи, които очевидно не са били отстранени като част от процеса на мумифициране.

Мозъкът се е свил, но мозъчният ствол в основата на черепа е запазен, както се вижда на сканирането по-долу. Няма доказателства за останал мозък при възрастния мъж, но любопитно е, че няма признаци, че той е бил изваден през носа, нито че е използвана течност за балсамиране. Изследователите подозират, че мумиите са били консервирани само с помощта на десикационна смес, наречена натрит, която би дехидратирала добре тялото на човек с нормално съдържание на вода в организма.

Мозъкът на младата жена, който макар и свит, е на мястото си в черепа. Кредит: S Zesch et al. PLOS One 2020

Интересно е защо отговорниците за мумифицирането на тези хора не са извадили мозъка им, използвайки техниката на изгребване през носа, с която са известни древните египтяни, но точният процес на мумифициране, както всяка мога, всъщност се променя постоянно.

„Обичайната практика е да се премахват мозъкът и вътрешните органи, особено по време на 18-та и 20-та династия (Новото царство)“, обяснява водещият изследовател Стефани Цеш (Stephanie Zesch), физически антрополог и египтолог от немския проект за мумии в музея Райс Енгелхорн. "През по-късните периоди на Древен Египет техниките, прилагани върху телата, показват по-голямо разнообразие. Предишни рентгенографски изследвания на мумии от римския период разкриват, че някои от тях не носят доказателства за отстраняване на мозъка и червата. Идентифицирането на запазения мозък при младата жена, също подкрепя тази идея за промяна на техниките на мумифициране в късния период на традицията на мумифициране в Египет. "

Сканирането разкрива, че около мумията на жената има разпръснато мъниста, някои от които перфорирани, както посочват стрелките на дясното изображение. Кредит: S Zesch et al. PLOS One 2020

Причината за смъртта на тримата души не може да бъде определена с помощта на СТ сканирането, но имат признаци на състояния като зъбни кариеси, артрит и др. И докато животът на тези древни хора остава загадка, изследването разкрива вълнуващи детайли за погребалните практики на богатите египтяни през късния римски период.

Източник: IFLScience - New Scans Of Ancient Egyptian Mummies Reveal Brain And Other Organs Inside

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !