Още едно възможно обяснение за "тайната" на Бермудския триъгълник (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 октомври 2016 в 15:50 9640 1

Кредит The Science Channel

Наскоро се разпространи новината, че учени са открили възможно обяснение на тайната на Бермудския триъгълник - наличието на облаци със шестоъгълна форма - белег, че в тази област се развиват турбулентни потоци, съобщи Science Alert!.

Според ново документално предаване на Science Channel, шестоъгълните облаци създават ветрове от 106 км/час, които действат като "въздушни бомби", които могат да потопяват кораби и свалят самолети.

Но проблемът е, че Бермудският триъгълник всъщност не съществува и не е "мистерия", която трябва да се разкрива.

От къде идва легендата за Бермудския триъгълник

Името "Бермудски триъгълник" се отнася до област на океана ограничена от Флорида, Бермудските острови и Пуерто Рико, която за първи път влезе във фокуса на вниманието на обществеността през 50-те от журналист на име Едуард Ван Уинкъл Джоунс, който тогава описа историята за големия брой кораби и самолети, които са изчезнали в региона, за Асошиейтед прес.

През 1964 г. журналистът Винсент Гадис въвежда термина "Бермудски триъгълник". След още 10 години, през 1974 г. Чарлз Берлиц публикува книгата „Бермудският триъгълник”, в която авторът събира всички известни случаи на изчезнали самолети и кораби в района и книгата се превръща в бестселър. Продажбата й надхвърля 5 000 000 екземпляра.

Така в съзнанието на хората Бермудския триъгълник здраво се свързва с необясними загадъчни трагедии.

По-късно се оказва, че в повечето случаи няма никаква загадка. През 1975 скептикът Лорънс Куше ("Загадката на бермудския триъгълник"), изучавайки оригиналните документи за трагедията на „Полет 19“ от 5-ти декември 1945г., установил, че за случая се разпространяват много неверни данни. И времето не е било добро - имало е буря, както и съобщенията на пилотите, които цитират журналистите не съвпадат със записите в официалните документи. Имало е и пилотска грешка, и неизправност на приборите, пилотите са били неопитни - всички, с изключение на един са били обучаващи се стажанти. Самолетите се отклонили от курса, а за да се върнат обратно не са имали достатъчно гориво.

Другите случаи също имат разумни обяснения: урагани, магнитни бури, пирати. Що се отнася до броя на произшествията, районът е оживен морски и въздушен кръстопът и е нормално да има повече инциденти.

Което ни връща към настоящия нов "пробив" в "тайната" на Бермудския триъгълник.

За шестоъгълните облаци

Изследователи са анализирали сателитни изображения на НАСА, изпъстрени със шестоъгълни облаци с размер, вариращ между 32 и 88 км, грубо на около 240 км от бреговете на Флорида, над Бахамите.

Стив Милър (Steve Miller), метеоролог от Университета на Колорадо заяви пред Science Channel, че формата им е доста необичайна.

Според Милър не е типично да се наблюдават облаци с ясни геометрични форми. "Повечето от облаците имат случайно разпределение."

Но всъщност явлението не е необичайно, защото екипът наблюдавал подобни облачни форми над Северно море край бреговете на Великобритания и ги свързва с ветрове на морското равнище до 160 километра в час, които са достатъчно мощни, за да предизвикат вълни с височина повече от 14 метра.

"Тези шестоъгълни фигури над океана са по същество въздушни бомби," заяви пред Science Channel Ранди Сервени (Randy Cerveny) от Университета на Аризона.

"Те са формирани от т. нар. микровзривове (microbursts),  въздушни взривове, които слизат от подножието на облака и след това се удрят в океана, създавайки вълни, които понякога могат да бъдат огромни по размер и  да си взаимодействат една с друга".

Нищо от тези прозрения за облаците е публикувано в рецензирано списание все още.

Но е напълно възможно шестоъгълните облаци над региона да са свързани с по-силни от обичайните ветрове.

Все пак, това не променя факта, че в района няма необясними изчезвания и загадка, която трябва да се разкрие. Така че истинската новина тук не е решението на дългогодишния мит, а потенциално доказателство за атмосферно явление, което не е лошо само по себе си.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

25.10 2016 в 17:41

... освен че всъщност НЯМА тайна на Бермудския триъгълник. Има непознаване на статистиката, съчетано с литература.

http://www.livescience.com/23435-bermuda-triangle.html