Остаряват ли по различен начин жените и мъжете?

Изследвания при плодови мушици разкриват как полът определя реакциите към лекарството против стареене рапамицин

Ваня Милева Последна промяна на 02 декември 2022 в 11:28 2035 0

Джийн Данте и Джулиет Боулър в „Не Медея“ на Flat Earth Theatre. Кредит: Jake Scaltreto (CC BY-NC-SA 4.0)

Средната продължителност на живота на жените е значително по-висока от тази на мъжете. Обаче жените по-често страдат и от заболявания, свързани с възрастта, и от нежелани лекарствени реакции.

"Нашата дългосрочна цел е да направим така, че мъжете да живеят толкова дълго, колкото жените, а също така жените да са здрави като мъжете в късна възраст. Но за целта трябва да разберем откъде идват разликите", обяснява Ю-Сюен Лу (Yu-Xuan Lu), един от водещите автори на проучването.

Рапамицинът удължава живота само при женските плодови мушици

Изследователите дават лекарството против стареене рапамицин на мъжки и женски плодови мушици (Drosophila melanogaster), за да проучат ефекта му върху различните полове. Рапамицинът е инхибитор на клетъчния растеж и имунен регулатор, който обикновено се използва при терапия на рак и след трансплантация на органи. Установено е, че рапамицинът удължава продължителността на живота и забавя свързаните с възрастта чревни патологии при женските плодови мушици, но не и при мъжките.

Дрозофила като модел

Плодовата мушица (Drosophila melanogaster) е един от класическите моделни организми (обекти на изследване). Тя се използва широко за биологични изследвания в генетиката, физиологията, микробната патогенеза и еволюцията на живота. Към 2017 г. пет Нобелови награди са присъдени на изследовате, използващи дрозофили в работата си. D. melanogaster обикновено се използва в изследвания поради бързия си жизнен цикъл, сравнително проста генетика само с четири двойки хромозоми и голям брой потомци на поколение.Рапамицинът удължава продължителността на живота само при женските плодови мушици. Кредит: K. Link/Max Planck Institute for Biology of Ageing

По-здравословен живот благодарение на повече автофагия

Изследователите наблюдават, че рапамицинът увеличава автофагията - процес на изхвърляне на отпадъците в клетката - в чревните клетки на женските плодови мушици. Мъжките чревни клетки обаче изглежда вече имат висока базова активност на автофагия, която не може да бъде допълнително увеличена от рапамицина. Учените наблюдават този ефект на рапамицина и при мишки. Женските мишки показват повишена активност на автофагия след терапия с рапамицин.

"Предишни проучвания установиха, че при мишките женските екземпляри имат по-силен отговор на рапамицина за удължаване на живота, отколкото мъжките, сега разкриваме основния механизъм на тези разлики, използвайки плодови мушици", обяснява Ю-Сюен Лу.

Специфични за пола, персонализирани лечения

"Полът може да бъде решаващ фактор за ефективността на лекарствата срещу стареене. Разбирането на процесите, които са специфични за пола и определят отговора към терапиите, ще подобри разработването на персонализирани лечения", коментира Линда Партридж (Linda Partridge), водещ автор на изследването.

Справка: Regan, J.C., Lu, YX., Ureña, E. et al. Sexual identity of enterocytes regulates autophagy to determine intestinal health, lifespan and responses to rapamycin. Nat Aging (2022). https://doi.org/10.1038/s43587-022-00308-7

Източник: Do women age differently from men?, MAX PLANCK INSTITUTE FOR BIOLOGY OF AGEING

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !