23 септември 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Отказаха регистрация на Църквата на Летящото спагетено чудовище у нас

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 декември 2016 в 11:51 59346

Пастафарианството в България ще продължи да се практикува предимно на маса, но все така неофициално, след като не беше регистрирано като вероизповедание. Софийският градски съд (СГС) е отказал да регистрира Църквата на Летящото спагетено чудовище (ЛСЧ), която обединява пастафарианците, съобщават от "Правен свят".

Характерно за последователите на ЛСЧ е, че трудно могат да останат незабелязани, ако спазват собствения си дрескод, който включва носенето на гевгир на главата. Не малко пастафарианци по света успяха дори да се снимат с гевгири за личните си документи.

Пастафарианците приемат, че Вселената е създадена от Летящото Спагетено Чудовище - с един размах на макаронените си израстъци той е създал времето, пространството и законите на физиката, а останалото е дошло като следствие. Всъщност, това е абсурдната теория на основателя – физикът Боби Хендерсън, с която той се бори срещу креационизма в учебната програма в Канзас, САЩ. Хендерсън казва, че твърдението, че човечеството е създадено от Летящото спагетено чудовище е толкова абсурдно, колкото и обяснението за говореща змия и изтръгването на реброто на Адам в християнството.

Иначе, пастафарианците съвсем сериозно вярват в рационалните и научни обяснения за света, вкусната храна и добрите напитки. На особена почит в религията е бирата.


Историята на пастафарианството и някои прояви на последователите му обаче са приети от съда като търсено противопоставяне на други религии и това в крайна сметка е довело до отказа от регистрация.

Заявлението за регистрация беше направено още през лятото от учредителя Стефан Кирязов. В искането за учредяване на вероизповедание са се подписали 27 души, декларирали присъщността си към пастафарианството.

В решението на съдия Владимир Вълков се посочва, че споделените убеждения сами по себе си не са достатъчни за институционализиране на дейността, като изтъква, че вероизповеданието предполага споделена вяра, за която е характерна и сакралността. Като цитира Конституцията, според която свободата на вероизповедание е ненакърнима, съдът посочва и задължението на държавата да поддържа търпимост и уважение между различни вероизповедания. Съдия Вълков е установил, че от представения устав на Църквата на Летящото спагетено чудовище, идеологията на вероизповеданието се противопоставя на останалите религии.

По делото е било получено становище и от Дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет, в което били приложени разпечатки от пастафариански ритуали, включително бракосъчетание. През лятото в медиите беше отразена първата пастафарианска сватба в България на учредителя Стефан Кирязов и съпругата му Николет Стефанова. Младоженците бяха бракосъчетани в музея "Земята и хората" от пастор с черпак и гевгир на главата, който държеше в ръцете си една от свещените библии на пастафарианците - "Вселената в орехова черупка" от Стивън Хокинг. Всичко това се е видяло твърде показно и на Дирекция "Вероизповедания", и на съда, като в решението се казва, че използваната символика наподобява ритуали на други религии, което е възприето като противопоставяне.

"Иронизирането на възприети в християнството послания, предвид и очертаната в устава история на формиране на следваното от общността убеждение и декларираната мисия обективно влизат в противоречие с конституционно утвърдения принцип на верска толерантност", пише в решението си съдия Вълков. В него той посочва още, че според Конституцията, с правата си гражданите не могат да засягат чужди такива, което от гледна точка на вероизповеданията означава, че всеки е длъжен да се въздържа от действия, които сам би приел като засягащи, ако са насочени към неговата вяра.

Отказът на съда обаче едва ли ще откаже последователите на Летящото спагетено чудовище от вярата им. В България броят им постоянно расте и вече са над 2000. Статистика за тенденциите в продажбите на гевгири обаче не успяхме да открием.


+ 0
- 2
Педерастафарианството не е религия. Това са жалки хора, без смисъл в живота си, освен, когато мама влиза в стаята и дава на 40-годишното си момченце курабийки.

Франциско, не е важно дали виждаш разлика, важно е да си тъп и ти го постигаш.

Аз съм орел и спагетки като вас ги изсмуквам за обяд с чаша вино.
+ 4
- 0
Орелът нещо се е запенил. Споко бе, фрикасе, никой от "религиозните" не вярва наистина в бога си. Не и по критериите на вярващите в други богове.

Тва за 40-годишните нърдове живеещи при мама някак не се връзва с фотографиите от което и да е масово мероприятие на спагетерианците по света, където основно се наблюдават семейства с деца. Все пак, цялото това нещо възникна от обществен дебат за училищната политика.
+ 6
- 2
Не виждам никаква разлика между мохамед, спагетеното чудовище и Исус от Назаред.

Еднакво смешни са ми, но и съм еднакво толерантен към тях.

Орелът е благородно същество, ти си болен гълъб в най- добрия случай. За какъв се имаш, че да се опитваш ти да определяш коя религия е ОК и коя не?

Те са смешници за тебе, а за мене ти и те сте еднакви смешници... Пълен retard си :–)
+ 0
- 4
Това е църквата на 40 годишните нърдове, живеещи при мама, но много разбиращи от нАука.

Ислямска държава избива страшно много християни (и не само). А спегетанците са смешници, в тях няма ценност, не могат да дадат нищо на света, просто се базикат.
+ 3
- 0
#01 "Орел" според твоят критерий, на Земята няма никоя друга деноминация освен мюсулманската, защото не знам някой да е изпратил мисионери при Ислямска държава, нито християни, нито будисти, нито хиндуисто, никой. Може би трябва преди да предлагаш подобни "лесни начини" да изпробваш собствената си вяра через тях.
+ 3
- 11
Истината е, че тези хора не вярват наистина в спагетеното чудовище. Има лесен начин да проверим това, да ги изпратим да проповядват на Ислямска държава, тогава ще проличи дали наистина вярват и са готови да умрат по особено мъчителни начини за това. Иначе пред компютърчето, с обяд от мама, живеещи при мама вече 40 години са много изобретателни и "прогресивно" мислещи. Хахаха!
 
Още от : Новини
Открит е теч на амоняк в МКС
21 септември 2020 в 08:58
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.