"Летящото спагетено чудовище" е записано на видео край бреговете на Ангола

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 август 2015 в 16:37 5098 0

Кредит The Serpent Project

Богоявление на Bathyphysa conifera

На дълбочина 1325 м в обектива на дистанционна мини-подводница на нефтената компания BP попаднало необикновено същество, наречено от откривателите си "Летящото спагетено чудовище". Оказало се "обикновена" сифонофора.

Откривателите на съществото, наподобяващо бога на една иронична "религия" се отправили в Саутхемптън за консултация с Даниел Джоунс (Daniel Jones), изследовател от британския Национален център по океанография (NOC).

Джоунс е един от най-активните участници на проекта Serpent - асоциация на петролни компании и учени, в която първите помагат на вторите в събирането на информация за животните и растенията, обитаващи световните океани.

В случая няма сензация. Изследователят идентифицирал "Летящото спагетено чудовище" като сифонофора.

© Проект Serpent

Сифонофорите са едни от най-простите многоклетъчни организми. Името им, Siphonophorae, произлиза от гръцкото siphōn (тръба) + pherein "нося". 

Въпреки че сифонофората  изглежда като един организъм, тя е всъщност колония, съставена от много отделни специализирани хидри.

Най-известната от сифонофорите е, разбира се, ефектният и смъртоносно отровен португалски кораб (Physalia Physalis). Друг вид сифонофора е Praya dubia, едно от най-дългите животни в света, с дължина 40-50 метра. 

Сифонофорите се отнасят към по-голям клас хидроидни, в който влизат медузи, морски краставици и корали.

Попадналото на записа животно край бреговете на Ангола е сравнително рядък вид сифонофора, дълбоководната Bathyphysa conifera. Описана е през 1878 г.. Среща се в Атлантическия и Тихия океан.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !