19 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Откриха в кучетата "вътрешен компас" (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 юли 2020 в 15:15 33620
Кредит: Kateřina Benediktová et al.

Кучетата могат да се ориентират по магнитното поле на Земята. Това установиха на базата на експерименти чешки биолози.

Известни са доста истории как кучетата се завръщат у дома при стопаните си, преодолявайки значителни разстояния. Преди няколко години например овчарско куче на име Перот изминава почти 400 километра за 12 дни, връщайки се в родната си ферма в Уелс. Въпреки това учените все още не разбират напълно как се ориентират в такива случаи.

Чешки изследователи решават да допринесат за изследването на кучешкия "компас" и провеждат експеримент с 27 представители на ловни породи. Всички те са оборудвани с GPS сензори и екшън камери, след което ги извеждат на разходка в гората, откъдето кучетата трябва сами да намерят пътя към дома си. Експериментът е доста мащабен -  направени са общо над 600 опита на 62 различни места за три години.

Кучетата се завръщат успешно у дома, но, както се оказа, използват две различни стратегии. Първата, най-популярната, е да последват същия път, по който са влезли в гората. Тази стратегия, използвана от кучетата в почти 60% от случаите, бе определена от учените като „трекинг“ ('tracking').

В една трета от случаите обаче животните избират съвсем различен път и в този случай те започват своето пътешествие с кратък, около 20-метров спринт по геомагнитната ос север-юг - независимо от посоката, в която се намира дома им. Нещо повече, кучетата, избрали тази стратегия, наречена „разузнаване“ ('scouting'), се прибират по-бързо от тези, които се връщат у дома си по вече познатия път.

Пространствени характеристики и стратегии за връщане, получени от GPS данни, използвани при анализа. GPS траектории, показващи примери на стратегии "трекинг" и "разузнаване" или комбинация от стратегии. Кредит: Kateřina Benediktová et al., eLife 2020;9:e55080 DOI: 10.7554/eLife.55080

След като извършват подробен анализ и вземат предвид най-различни фактори, които могат да повлияят на избора на път, авторите на изследването стигат до извода, че във втория случай кучетата се ръководят от геомагнитното поле и по време на кратък период сравняват своята ментална „карта“ с вътрешния си „компас“, определяйки по този начин посоката, в която е необходимо да се придвижат.

Справка: Magnetic alignment enhances homing efficiency of hunting dogs, Kateřina Benediktová et  al., eLife 2020;9:e55080 DOI: 10.7554/eLife.55080


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.