Сив кит е рекордьор по далечна миграция

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 април 2015 в 15:21 6528 0

Кредит Flip Nicklin, Minden Pictures/National Geographic

Самотният женски сив кит (Eschrichtius robustus) е поставил рекорд за далечна миграция. Тя е деветгодишна, на име Варвара и е маркирана през 2011 г. край бреговете на остров Сахалин. Самката се отправила на североизток, към западното крайбрежие на Канада и Съединените щати и в крайна сметка е стигнала до местата за размножаване в Долна Калифорния (исп. Баха Калифорния), Мексико. Общо е преплувала 10 880 км за 69 дни, което е най-впечатляващото постижение в историята на наблюденията на миграциите на морските бозайници.

По-късно, самката се е върнала у дома по по-южен път, преодолявайки още 22 511 километра. Цялото й пътешествие - отиване и връщане отнема 172 дни. 

Преди това постижение - за рекордьори по миграция са смятани гърбатите китове, един от които, според проучване през 2010 г., е плувал 9 800 километра от Бразилия до Мадагаскар.

Това изследване опровергава мнението, че сивите китове следват предимно плитките крайбрежни води и показва, че бозайниците могат да използват своите навигационни умения дори в открития океан.

Подробности за изследването има в научна статия, публикувана в Biology Letters.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !