Открити са два нови вида захарна летяща катерица, но новините за опазването им не са добри

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 20 юли 2020 в 07:53 4979 0

Кредит Charles Darwin University

Захарната летяща торбеста катерица се оказва три морфологично и генетично различни вида.

Учени идентифицират два нови вида захарна летяща торбеста катерица, с което симпатичните животни с големи очи се оказват всъщност три различни генетично и физически вида. За съжаление това означава, че видовете са може би още по-застрашени от изчезване, отколкото се е смятало преди, особено след скорошните големи пожари в Австралия.

В своето изследване, публикувано в Zoological Journal of the Linnean Society, учени от Университета Чарлс Дарвин търсят ключови морфологични и генетични разлики при над 300 живи и препарирани индивиди от захарната летяща торбеста катерица от колекции в Австралия. Както се предполага от предишно проучване, захарната катерица не е само един вид, а поне три различни вида - захарна летяща катерица (Petaurus breviceps), саванна летяща катерица (Petaurus ariel) и летяща катерица на Крефт (Petaurus notatus).

Захарните летящи катерици са нощни торбести животни, големи колкото човешка длан, и разпространени в Австралия, Нова Гвинея и някои острови на Индонезия. Името им идва от предпочитанието им към сладкия нектар и способността им да се носят по въздуха, използвайки мембрана между крайниците си, подобна на парашут. 

Новият вид саванна летяща катерица се среща в саваните на Северна Австралия и изглежда като много по-малка версия на друг вид - летяща торбеста катерица (Petaurus norfolcensis) с по-заострен нос. Другите два вида - захарната летяща катерица и летяща катерица на Крефт изглеждат доста сходни на пръв поглед, но генетичните им различия ги дефинират като два отделни вида.

И докато откриването на нов вид изглежда като добра новина, то може да означава и притеснителни последствия за захарната летяща катерица. Разделянето на три отделни вида означава, че разпределението им е било силно надценено, както и не е сигурно точно колко индивида принадлежат на всеки от видовете. Това са особено неприятни новини имайки предвид колко голяма част от естествения им хабитат беше унищожена от пожарите в Австралия през 2019 г. и 2020 г.

"Докато бяха считани за един вид, захарните летящи катерици бяха приемани за широко разпространени и многобройни и означени като незастрашен вид", обяснява д-р Тейган Кремона (Dr Teigan Cremona), автор на изследването от Университета Чарлс Дарвин и експерт по екология и консервация. "Отделянето на тези три вида означава значително намаление на разпределението на захарната летяща катерица, което прави видът застрашен до голяма степен от разрушаване на хабитата му".

Учените са особено притеснени за саванната летяща катерица от Северна Австралия. Д-р Алисън Стобо-Уилсън (Dr Alyson Stobo-Wilson) също от Университета Чарлс Дарвин прави оценка, че този конкретен вид е загубил около една трета от естествения си хабитат в последните 30 години.

"Трябва спешно да определим консервационния статус на захарната летяща катерица и на саванната летяща катерица, преди да бъдат изгубени", предупреждава д-р Стобо-Уилсън.

Източник: IFLScience - New Species Of Sugar Glider Discovered, But It’s Not Good News For Conservation

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !