Отворен е смъртоносен земетръсен "цип" в Хималаите, следващите земетресения са неизбежни

Кристин Каменова Последна промяна на 07 август 2015 в 13:50 5883 0

Кредит NASA Earth Observatory/Joshua Stevens

Смъртоносното земетресение в Непал е отключило огромен разлом в Хималаите, който ще предизика бъдещи земетръси.

Професор Жан-Филип Авоак (Jean-Philippe Avouac) от университета Кеймбридж разказва пред Business Insider за проучванията си относно земетресението, което удари Непал този април, показват че това е само първото от поредица, много по-силни земетресения.

Повече от 8000 живота бяха загубени в априлското земетресение, растърсило Катманду, получило определението като "най-смъртоносно в историята на страната".

Изследователите пресметнали базовата степен по скалата на Рихтер - 7.8 и коментирали, че земетресението е имало потенциала да бъде много по-унищожително отколкото всъщност е било. Разломът, който стоял "заключен" вече 10 години, доста лесно се разтворил като с това разрушил високите сгради, но запазил по-малките къщи.

Две проучвания, публикувани вчера (06/08/15), обясняват как мощното земетресение е "отворило като цип" главния разлом в Хималаите като по този начин дало началото на куп вероятно неизбежни и за жалост по-големи земетресения в бъдеще.

Жан-Филип Авоак е професор по геология в уиверситета Кеймбридж и един от водещите автори и на двата публикувани доклада. Той обяснява, че заради априлското земетресение сега на парчетата земя, намиращи се под тази територия - които по време на земетресение се движат като зъбци на цип - ще им бъде много по-лесно да се "подхлъзнат" отново по време на бъдещи земетръси.

"Можем да подтвърдим, че районът, в който се разполага доскоро "заспалия" разлом, със сигурност ще се подхлъзне при бъдещи земетресения." - споделя Авоак.

Професорът обяснява, че априлското земетресение е могло да бъде много по-разрушително, но за щастие земята се отделила изключително плавно като така не създала огромен енергиен натиск с висок коефициент на триене с околната територия.

"Отключването е било гладко - в никакъв случай не е било рязко разкъсване. Това е едно съвсем меко земетресение в сравнение с други, които произвеждат вълни с много по-високи честоти - изключително опасни и унищожителни." - казва Авоак.

Благодарение на геоложки данни, получени от сеизмографите, поставен в района едно десетилетие по-рано, учените успели да получат най-ясна представа за това, какво всъщност се е случило. Такава точност е безпрецедентна, коментира Авоуак.

А това може да помогне да се обяснят бъдещите трусове и евентуално да помогне да се подготвим за това, което би могло да се очаква занапред.

"За първи път получаваме такъв отчетлив набор от информация за толкова силен трус." - споделя професорът. - "И вероятно това, на което станахме свидетели през месец април в Хималаите, да се приложи за други очаквани земетресения".

Засега само една малка част от целия 2 000 - километров разлом се е отключила, оцветена в жълто на картата:

Въпреки сериозните щети, продължителността на земетресението е била едва 50 секунди.

И разбира се, когато се е случило, целият разлом не се е раздвижил едновременно. При земетресенията случващото се може да се оприличи като да отвориш цип: всяко парче от земята се движи поотделно и самостоятелно за няколко секунди. Всеки от хималайските късов се е движил по 6 секунди, пресметнали геолозите.

Какво следва?

Сега, след като разломът вече е от части отворен, той най-вероятно ще доведе до появата на още земетресения, много по-мощни от тези, които досега сме наблюдавали.

"За съжаление, няма как да Ви кажем кога ще се случат другите земетресения в Хималаите." - споделя Авоуак. - "Това, ... което бихме могли да установим е размерът им. Най-правдоподобната степен за Хималаите е 8.5 ... доста силни земетръси."

Видео от щетите: 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !