Пълното слънчево затъмнение от 29 май 1919 г. потвърди теорията на Айнщайн

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 май 2022 в 00:00 19744 0

Негатив на една от снимките на Едингтън на пълното слънчево затъмнение от 29 май 1919 г., представен в труда му от 1920г., в който обявява успешното потвърждение на теорията на Айнщайн, че светлината

Кредит Wikimedia Commons

Негатив на една от снимките на Едингтън на пълното слънчево затъмнение от 29 май 1919 г., представен в труда му от 1920г., в който обявява успешното потвърждение на теорията на Айнщайн, че светлината "се огъва".

На 29 май 1919 г. теорията на Айнщайн е подложена за първи път на сериозен тест. 

Това е може би един от най-известните тестове в научната история, а успехът му изстрелва Айнщайн във фокуса на общественото внимание, правейки го световна знаменитост.

Общата теория на относителността е съвременната теория на гравитацията, свързана с изкривяването на четиримерното пространство-време, а от там и на светлината.

Когато Айнщайн публикува теорията си, научната общественост е шокирана, защото дотогава никой не се е съмнявал, че светлината се движи само по права линия.  Една от централните характеристики на Общата теория на относителността е, че всичко изпитва гравитация – всичко „пада“. Това със сигурност е вярно за неща като камъни, но Айнщайн осъзнава, че трябва да се прилага и за светлината. Светлината, като всички свободно движещи се обекти, иска да пътува по права линия и обикновено го прави. Това е една от характеристиките, които го правят толкова полезен пратеник в астрономията: ако погледнете назад по посоката, от която идва светлината, трябва да се вижда обекта, който е генерирал светлината.

Горе: Когато се наблюдават сами в небето, две звезди (жълта и червена) имат добре дефинирано разделение, определено от посоката директния поглед към тях. Те изглеждат разделени и това може да бъде измерено. Долу: По време на пълно слънчево затъмнение светлината от жълтата звезда преминава близо до Слънцето и се изкривява. Поглеждайки назад по зрителната линия, изглежда, че жълтата звезда е по-близо до червената звезда, отколкото е била, когато Слънцето не е било на пътя на светлината.

Подобно отклонение на светлинните лъчи е наблюдавано няколко години, след като Общата теория на относителността предсказва явлението.

На 29.05.1919, при пълното слънчево затъмнение на остров Принчипе край Африка, група британски астрономи, начело с Артър Едингтън измерва 1"79 дъгови секунди отместване на звездите, намиращи се около слънчевия диск, при предсказано от теорията на Айнщайн 1"75.

Тези измервания са трудни за извършване и тяхната точност често се обсъжда, но оттогава експериментът е повтарян по време на много затъмнения, продължавайки да потвърждава прогнозите на Общата теория на относителността.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !