29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Перфектно запазено в яйцето си бебе динозавър дава нови еволюционни улики (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 декември 2021 в 11:53 398990
Художествена реконструкция на бебето динозавър.

Рядък и изящно запазен ембрион на динозавър в яйце като птиче е открит в Южен Китай, предоставяйки „безпрецедентен поглед“ към развитието на динозаврите.

С поза, която наподобява съвременните птичи ембриони, близо до излюпването, вкамененият ембрион е забележителна находка, която дава възможност да се разкрият еволюционните връзки между съвременните птици и изчезналите динозаври и ги определя като много по-дълбоки, отколкото се смяташе преди.

„Този ​​ембрион на динозавър в яйцето си е един от най-красивите фосили, които някога съм виждал“, заявява палеонтологът и автор на изследването Стив Брусат (Steve Brusatte) от Университета в Единбург.

„Този ​​малък пренатален динозавър изглежда точно като птиче, свито в яйцето си, което е още едно доказателство, че много характеристики, характерни за днешните птици, са се развили за първи път в техните предци на динозаври.“

Ембрионът, който лежи във вкамененото си яйце, е на възраст между 72 и 66 милиона години и е идентифициран като овираптор, група пернати тероподни динозаври, които имат отчетливи беззъби, подобни на папагал човки и понякога сложни гребени.

Мама овираптор мъти яйцето. Илюстрация Zhao Chuan

Всички птици са еволюирали директно от група двукраки динозаври, известни като тероподи, чиито членове включват извисяващия се тиранозавър рекс и по-малките велоцираптори.

Поведението преди излюпване не е единственото поведение, което съвременните птици са наследили от своите предци динозаври. Известно е също, че същият вид динозаври са седяли върху яйцата си, за да мътят по начин, подобен на птиците, обяснява Дарла Зеленицки (Darla Zelenitsky), доцент в катедрата по геонауки в Университета на Калгари в Канада.

Снимка на ембриона на овираптора във вкамененото му яйце. Кредит: Xing et al., iScience, 2021

Както всички други нептичи динозаври, овирапторите изчезват в края на Кредата, преди около 66 милиона години, когато астероид удря Земята. Птиците, еволюирали от по-ранни тероподи, по някакъв начин оцеляват при това събитие.

Тази последна находка е дългоочаквано откритие и такова, което може би не би се появило, ако служителите на музея не бяха открили фосила, който е бил в склад от около десет години.

„Бяхме изненадани да видим този ембрион, красиво запазен в яйце на динозавър, лежащ в поза като птица“, разказва Уайсъм Ма (Waisum Ma) от Университета в Бирмингам. "Тази поза не е била разпознавана в нептичи динозаври досега."

Повечето от другите ембриони на нептичи динозаври, открити до момента, са непълни или скелетите им са повредени, но това вкаменено яйце съдържа един от най-пълните ембриони на нептичи динозаври, открити досега – и това предполага, че поведението на "прибиране" на крайниците може да е еволюирало преди произхода на съвременни птици.

Почти пълният скелет с размери приблизително 23,5 см от главата до опашката е сгънат вътре в удълженото вкаменено яйце, което е с почти цели 7 см по-късо от ембриона.

Позицията на бебето динозавър в яйцето беше подобна на тази на съвременните птици. Кредит: Xing et al., iScience, 2021

„Това е невероятен екземпляр... Работя върху яйца на динозаври от 25 години и все още не съм виждала нещо подобно“, коментира Зеленицки, съавтор на изследването, публикувано в списание iScience във вторник.

Реконструкция на бебе динозавър, което скоро ще се излюпи, базирано на вкаменелостите. Кредит: Xing et al., iScience, 2021

Демонстрирайки известна подвижност, предните крайници на ембриона са сгушени от двете страни на черепа му, който е прибран към основата на завитата му опашка, както може да видите в реалистичната реконструкция горе.

Смяташе се, че тази прибрана поза е уникална за птиците, които сгъват телата си и пъхат главите си под крило, за да се подготвят за излюпване.

Въпреки че точният стадий на развитие на ембриона, наречен „Baby Yingliang“, не е известен и връзката между прибирането и излюпването все още е несигурна за изчезналите тероподи, този рядък екземпляр, запазен с превъзходни детайли, предоставя някои прозрения за развитието и еволюцията на динозаврите.

Сравненията показват, че ембрионът лежи в поза, различна от техните по-далечни братовчеди динозаври, зауроподоморфи с дълги вратове, и много подобна на пилешките ембриони дни преди да се излюпят.

Въз основа на тези анализи екипът изследователи, описващи находката, предполага, че поведението на прибиране за първи път е еволюирало при динозаврите тероподи преди много десетки или дори стотици милиони години. Все пак ще са необходими още фосили на ембриони – не само на тероподни динозаври, но и на зауроподоморфи, за да се провери тази теория.

Кредит: Xing et al., iScience, 2021

„Този ​​нов изключителен изкопаем ембрион намеква, че някои ранни поведения на развитие, често считани за уникални за птиците, може да са вкоренени по-дълбоко в еволюционната линия на тероподите“, пишат изследователите.

Други характеристики на подобни на поведението на птиците като родителско поведение на динозаврите, мътещи яйца в гнезда, са били наблюдавани при динозаврите тероподи и преди. Един член от семейството на тероподите, вкаменен троодонтид, дори е намерен с глава, пъхната под предния крайник в поза за сън, обичайна за съвременните птици.

Но тъй като има само много малко фосилни ембриони на динозаври, открити към днешна дата, и малко екземпляри, запазени с толкова детайли, да се правят смислени сравнения на ембрионалното развитие при динозаврите е най-малкото трудно да се каже.

Използвайки наличния материал, изследователите успяват да сравнят новата находка с две други овирапторни яйца, съдържащи ембриони, които показват някои разлики в позата на динозавърчето, която може да представлява различни етапи на "прибиране" в развитието на ембриона, само няколко дни преди да се излюпи.

"Бебе Луси"  - открит по-рано фосил на бебе динозавът. Кредит: Nature/Zhao Chuan

Докато не бъде открит следващият екземпляр, изследователите на това последно откритие планират да се задълбочат в черепните кости на ембриона и, използвайки различни техники за изобразяване, да разкрият други части на тялото, които все още са покрити със скала.

Справка: An exquisitely preserved in-ovo theropod dinosaur embryo sheds light on avian-like prehatching postures
Lida Xing, Kecheng Niu, Waisum Ma, Darla K. Zelenitsky, Tzu-Ruei Yang, Stephen L. Brusatte
iScience, Published:December 21, 2021 DOI: https://doi.org/10.1016/j.isci.2021.103516

Източници:

Breathtaking Fossil of Baby Dinosaur Tucked in Its Egg Yields New Evolutionary Clues
CLARE WATSON, sciencealert

Perfectly preserved baby dinosaur discovered curled up inside its egg, Katie Hunt, CNN


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.