Перфектно запазено в яйцето си бебе динозавър дава нови еволюционни улики (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 22 декември 2021 в 11:53 45696 0

Художествена реконструкция на бебето динозавър.

Рядък и изящно запазен ембрион на динозавър в яйце като птиче е открит в Южен Китай, предоставяйки „безпрецедентен поглед“ към развитието на динозаврите.

С поза, която наподобява съвременните птичи ембриони, близо до излюпването, вкамененият ембрион е забележителна находка, която дава възможност да се разкрият еволюционните връзки между съвременните птици и изчезналите динозаври и ги определя като много по-дълбоки, отколкото се смяташе преди.

„Този ​​ембрион на динозавър в яйцето си е един от най-красивите фосили, които някога съм виждал“, заявява палеонтологът и автор на изследването Стив Брусат (Steve Brusatte) от Университета в Единбург.

„Този ​​малък пренатален динозавър изглежда точно като птиче, свито в яйцето си, което е още едно доказателство, че много характеристики, характерни за днешните птици, са се развили за първи път в техните предци на динозаври.“

Ембрионът, който лежи във вкамененото си яйце, е на възраст между 72 и 66 милиона години и е идентифициран като овираптор, група пернати тероподни динозаври, които имат отчетливи беззъби, подобни на папагал човки и понякога сложни гребени.

Мама овираптор мъти яйцето. Илюстрация Zhao Chuan

Всички птици са еволюирали директно от група двукраки динозаври, известни като тероподи, чиито членове включват извисяващия се тиранозавър рекс и по-малките велоцираптори.

Поведението преди излюпване не е единственото поведение, което съвременните птици са наследили от своите предци динозаври. Известно е също, че същият вид динозаври са седяли върху яйцата си, за да мътят по начин, подобен на птиците, обяснява Дарла Зеленицки (Darla Zelenitsky), доцент в катедрата по геонауки в Университета на Калгари в Канада.

Снимка на ембриона на овираптора във вкамененото му яйце. Кредит: Xing et al., iScience, 2021

Както всички други нептичи динозаври, овирапторите изчезват в края на Кредата, преди около 66 милиона години, когато астероид удря Земята. Птиците, еволюирали от по-ранни тероподи, по някакъв начин оцеляват при това събитие.

Тази последна находка е дългоочаквано откритие и такова, което може би не би се появило, ако служителите на музея не бяха открили фосила, който е бил в склад от около десет години.

„Бяхме изненадани да видим този ембрион, красиво запазен в яйце на динозавър, лежащ в поза като птица“, разказва Уайсъм Ма (Waisum Ma) от Университета в Бирмингам. "Тази поза не е била разпознавана в нептичи динозаври досега."

Повечето от другите ембриони на нептичи динозаври, открити до момента, са непълни или скелетите им са повредени, но това вкаменено яйце съдържа един от най-пълните ембриони на нептичи динозаври, открити досега – и това предполага, че поведението на "прибиране" на крайниците може да е еволюирало преди произхода на съвременни птици.

Почти пълният скелет с размери приблизително 23,5 см от главата до опашката е сгънат вътре в удълженото вкаменено яйце, което е с почти цели 7 см по-късо от ембриона.

Позицията на бебето динозавър в яйцето беше подобна на тази на съвременните птици. Кредит: Xing et al., iScience, 2021

„Това е невероятен екземпляр... Работя върху яйца на динозаври от 25 години и все още не съм виждала нещо подобно“, коментира Зеленицки, съавтор на изследването, публикувано в списание iScience във вторник.

Реконструкция на бебе динозавър, което скоро ще се излюпи, базирано на вкаменелостите. Кредит: Xing et al., iScience, 2021

Демонстрирайки известна подвижност, предните крайници на ембриона са сгушени от двете страни на черепа му, който е прибран към основата на завитата му опашка, както може да видите в реалистичната реконструкция горе.

Смяташе се, че тази прибрана поза е уникална за птиците, които сгъват телата си и пъхат главите си под крило, за да се подготвят за излюпване.

Въпреки че точният стадий на развитие на ембриона, наречен „Baby Yingliang“, не е известен и връзката между прибирането и излюпването все още е несигурна за изчезналите тероподи, този рядък екземпляр, запазен с превъзходни детайли, предоставя някои прозрения за развитието и еволюцията на динозаврите.

Сравненията показват, че ембрионът лежи в поза, различна от техните по-далечни братовчеди динозаври, завроподоморфи с дълги вратове, и много подобна на пилешките ембриони дни преди да се излюпят.

Въз основа на тези анализи екипът изследователи, описващи находката, предполага, че поведението на прибиране за първи път е еволюирало при динозаврите тероподи преди много десетки или дори стотици милиони години. Все пак ще са необходими още фосили на ембриони – не само на тероподни динозаври, но и на завроподоморфи, за да се провери тази теория.

Кредит: Xing et al., iScience, 2021

„Този ​​нов изключителен изкопаем ембрион намеква, че някои ранни поведения на развитие, често считани за уникални за птиците, може да са вкоренени по-дълбоко в еволюционната линия на тероподите“, пишат изследователите.

Други характеристики на подобни на поведението на птиците като родителско поведение на динозаврите, мътещи яйца в гнезда, са били наблюдавани при динозаврите тероподи и преди. Един член от семейството на тероподите, вкаменен троодонтид, дори е намерен с глава, пъхната под предния крайник в поза за сън, обичайна за съвременните птици.

Но тъй като има само много малко фосилни ембриони на динозаври, открити към днешна дата, и малко екземпляри, запазени с толкова детайли, да се правят смислени сравнения на ембрионалното развитие при динозаврите е най-малкото трудно да се каже.

Използвайки наличния материал, изследователите успяват да сравнят новата находка с две други овирапторни яйца, съдържащи ембриони, които показват някои разлики в позата на динозавърчето, която може да представлява различни етапи на "прибиране" в развитието на ембриона, само няколко дни преди да се излюпи.

"Бебе Луси"  - открит по-рано фосил на бебе динозавът. Кредит: Nature/Zhao Chuan

Докато не бъде открит следващият екземпляр, изследователите на това последно откритие планират да се задълбочат в черепните кости на ембриона и, използвайки различни техники за изобразяване, да разкрият други части на тялото, които все още са покрити със скала.

Справка: An exquisitely preserved in-ovo theropod dinosaur embryo sheds light on avian-like prehatching postures
Lida Xing, Kecheng Niu, Waisum Ma, Darla K. Zelenitsky, Tzu-Ruei Yang, Stephen L. Brusatte
iScience, Published:December 21, 2021 DOI: https://doi.org/10.1016/j.isci.2021.103516

Източници:

Breathtaking Fossil of Baby Dinosaur Tucked in Its Egg Yields New Evolutionary Clues
CLARE WATSON, sciencealert

Perfectly preserved baby dinosaur discovered curled up inside its egg, Katie Hunt, CNN

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !