Преболедувалите Covid-19 показват намаляване на когнитивните способности

Учените потвърждават връзката между коронавирусната инфекция и когнитивния спад въз основа на анализа на данни от повече от 81 хиляди души

Ваня Милева Последна промяна на 27 юли 2021 в 00:02 9723 0

Хората, преболедували COVID-19 е по-вероятно да имат спад в нивото на когнитивните си способности в сравнение с тези, които не са имали контакт с вируса, според ново изследване, публикувано в The Lancet списание EClinicalMedicine.

Констатациите показват, че вирусът SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, може да доведе до значително намаляване на когнитивните способности, особено сред тези с по-тежко заболяване - спадът при тях е бил дори по-силен от този при оцелелите след инсулт.

Резултатите са публикувани в EClinicalMedicine към The Lancet.

Авторите на изследването сравняват данни от 12 689 души, възстановили се от Covid-19, с контролни групи, като вземат предвид фактори като възраст, пол, десноръкост/леворъкост, първи език, ниво на образование и други променливи. Размерът на крайната извадка е 81 337 души (средна възраст - 46,75 години, 93% - жители на Великобритания, предимно бели европейци), а анализът се основава на подробните резултати от проверка с британски тест за интелигентност Great British Intelligence Test от януари до декември 2020 г.

„Тестът включва набор от задачи, предназначени да измерват различни параметри на когнитивните способности, които са били предназначени за приложение както за научни, така и за клиничните изследвания. Редица мои колеги се свързаха с мен паралелно, за да изтъкнат, че това дава възможност да се съберат важни данни за това как пандемията и болестта COVID-19 влияят върху психичното здраве и познанието", разказва водещият изследовател Адам Хемпшир (Adam Hampshire), доцент в изчислителната, когнитивна и клинична невроизобразителна лаборатория в Империал Колидж в Лондон.

„Нашите тестове не трябва да се считат за тестване на IQ в класическия смисъл, тъй като те са предназначени за по-точно разграничаване на аспектите на когнитивните способности. Те са оптимизирани за възрастни хора и хора с леки когнитивни и двигателни увреждания. След девет когнитивни теста участниците попълниха подробна анкета, обхващаща широк спектър от социално-демографски, икономически, професионални и житейски променливи“, пишат учените.

„Мислех същото и исках да помогна, доколкото мога, затова разширих проучването, за да включва информация за заболяването COVID-19 и въздействието на пандемията върху ежедневието в по-общ план“, продължава Хемпшир.

Изследователите също така установяват дали степента или естеството на спада на интелекта е свързано с тежестта на респираторните симптоми, хода на заболяването или времето, изминало от началото на инфекцията.

Резултатите показват, че оцелелите от коронавируса, са се представили по-зле при тестване в сравнение с тези, които не са се разболявали. Най-трудни за тях са били задачите, изискващи планиране и разсъждения. Учените предполагат, че това се дължи на така наречената мозъчна мъгла, когато на човек става трудно да мисли и да се концентрира - тези симптоми са свързани с „дълъг“ Covid-19.

Най-голямо снижение на нивото на интелигентност е установено при тези, които по време на заболяването са били хоспитализирани в реанимация и свързани с механична вентилация: тестовете им са били по-лоши с 0,47 общ бал (или седем точки при IQ теста). Следват пациентите, които просто попадат в болница с Covid-19: резултатът им е по-лош с 0,26 точки. При тези, които са изкарали коронавирусната на домашно лечение, този показател намалява с 0,23 пункта. Учените подчертават, че спадът в когнитивните способности е бил дори по-силен от този при оцелелите след инсулт (минус 0,24 точки).

По отношение на връзката между когнитивните дефицити и времето, изминало от появата на симптомите на ТОРС-CoV-2 (средно 1,96 месеца), анализът на тази подгрупа не показва значителна корелация.

„Предишни проучвания, включващи хоспитализирани пациенти с респираторни заболявания, показват, че в някои случаи когнитивният спад продължава до пет години. Следователно нашите открития за участниците, които се нуждаят от механична вентилация, не бяха съвсем неочаквани. Но те се оказаха такива за пациентите, лекувани вкъщи. .. Едно от възможните обяснения е, че спадът в интелекта може да отразява ефектите от хипоксията. Наблюдаваната корелация с тежестта на дихателните симптоми е напълно в съответствие с това мнение. Има обаче случаи на други форми на неврологично увреждане след Covid-19, като за някои пациенти това е първият открит симптом. Ние вярваме, че  мозъ1ната томография ще помогне да се потвърдят и разграничат психологическите и невропатологичните последици от коронавируса“, заключават авторите на статията.

Справка: Cognitive deficits in people who have recovered from COVID-19, Adam Hampshire, William Trender, Samuel R Chamberlain, Amy E. Jolly, Jon E. Grant, Fiona Patrick et al.
Open Access Published:July 22, 2021 DOI: https://doi.org/10.1016/j.eclinm.2021.101044

ИзточникLarge study finds COVID-19 is linked to a substantial drop in intelligence, PsyPost

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !