Раздадоха по 3 млн долара на млади учени с алтернативна на Нобеловата награда (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 ноември 2015 в 15:16 17656 0

Кредит flickr.com/Steve Jurvetson

Наградите Breakthrough Prize за математика, биология и физика бяха раздадени миналата неделя в Съединените щати. На призьорите, само млади учени, беше връчена сумата от три милиона долара.

Научната премия Breakthrough Prize ("Премия за пробив") е учредена от руския милиардер Юрий Милнер, основателя на Facebook Марк Цукерберг, съоснователя на Google Сергей Брин, както и съоснователя на калифорнийската биотехнологична компания 23andMe Анна Войжитска (бивша съпруга на Сергей Брин), съобщава Reuters.

За разлика от Нобеловата награда Breakthrough Prizes се присъжда само на учени, които са в началото на кариерата си в областта на науката. Тази награда се различава от Нобеловата и финансово - раздават се по три милиона долара, докато Нобеловата награда не надвишава 1,2 милиона долара.

Голямата награда по физиката е разпределена между 1 370 лауреати. Трите милиона се разделени между учените, които са работили по проекти на осцилациите на неутриното. За тази способност на неутриното да превръща от един вид в друг и което доказва, че масата на неутриното не е нулева ви запознахме в "Нобелови награди 2015: Най-голямата награда за най-малката частица". Припомняме ви, че Нобеловата награда за физика през 2015 г. бе дадена за експерименталното потвърждение на това свойство на неутриното на Артър Б. Макдоналд (Arthur B. McDonald) и Такааки Каджита (Takaaki Kajita), Две трети от наградата ще получат лидерите на седем екипа учени, а останалите милиони ще бъдат споделени с останалата част  - по около $ 700 за всеки. "Бих дал на всеки от тях по три милиона, но засега нямам толкова", - заяви Милнър в интервю в петък.  

Няколко награди са раздадени в областта на биологията. Премии са получили учени, работили в различни области - от оптогенетика до палеогенетика. Сред тях са молекулярният биолог Карл Дейсерот от Станфорд и Ед Бойден от Масачузетския технологичен институт, Хелън Хобс от Университета на Тексас, присъдена за откриването на вариации в гените, отговорни за нивото и разпределението на холестерола и други мазнини в организма и Джон Харди - за откриването на мутации в APP, което води до развитие на болестта на Алцхаймер. Награда получава и известният палеогенетик Сванте Паабо от Института по еволюционна антропология в Лайпциг, "възкресил" геномите на неандерталците и други древни хора.

В областта на математиката наградата е присъдена на един човек. Лауреат е американския учен Иън Егъл от Университета на Калифорния в Бъркли. Според създателите на наградата, той има значителен принос към изучаването на топологията на многомерните пространства и теорията на групите.

18-годишният гимназист Райън Честър от Охайо получава 250 000 стипендия заради видео, обясняващо специалната теория на относителността на Алберт Айнщайн, а неговият учител по физика - 50 000 долара, докато други 100 000 ще отидат за лаборатория в гимназията.

Наградата Breakthrough Prize не е единственият проект на Юри Милнер в областта на науката. По-рано филантропът заяви, че е готов да похарчи $ 100 милиона за търсене на извънземен живот.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !