Разследване: Кой и защо уби Йоци преди 5300 години в Алпите

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 юни 2017 в 00:25 14761 0

Кредит South Tyrol museum of archaeology / Ochsenreiter

Високо в планината, в безлюдна местност на Алпите в северната част на Италия, преди 5300 години с изстрел в гърба е бил убит Йоци. Стрелата попада в артерия и той най-вероятно е намерил смъртта си в рамките на броени минути от загуба на кръв. Тялото на Йоци замръзва в леда и така се превръща в една от най-старите и най-добре запазени мумии в света, разказва BBC news.

Йоци е открит през 1991 г., 10 години по-късно учените намират в рамото му кремъчен връх на стрела. Преди няколко месеца следователи, водени от старши детектив от полицията решават да се заемат с въпроса как именно е прострелян Йоци.

Убийство ли е това и кой може да е престъпникът?

Анжелика Флекингер (Angelika Fleckinger), директор на Южнотиролския археологически музей, където е изложено тялото на Йоци, се обръща към професионалистите по този въпрос. Откликва старши инспектор и детектив от полицията на Мюнхен Александър Хорн (Alexander Horn), ръководител група за поведенчески анализ в полицията на Бавария.

Той признава, че в началото е изпаднал в ступор. "Ситуацията не е забавна: директорът ме попита дали работя със "студени случаи". И аз отговорих "Да, работя", разказва инспектор Хорн. "Студен случай" на полицейски жаргон означава старо, неразкрито престъпление.

Този случай обаче се оказва по-студен, отколкото останалите, с които се е сблъсквал.

"Обикновено за "студен случай" се смятат такива на 20 или 30 години", разказва полицаят: "А сега ми дадоха случай на 5300 години".

В началото инспектор Хорн помислил, че е малко вероятно да бъде от полза. "Мислех, че тялото вероятно ще бъде в лошо състояние", споделя той. "Но бързо разбрах, че състоянието му е просто идеално. Състоянието му е дори по-добро, отколкото много тела, с които работя обикновено", отбелязва още инспекторът.

Освен посещение на местопрестъплението високо в Алпите, Хорн се запознава с мащабните изследвания, обект на които е бил Йоци в последните 25 години, по-специално подробен анализ на съдържанието на стомаха му и нараняванията, намерени по тялото му. Тези данни са ключови за версията, която излага.

"Това много прилича на убийство", твърди инспектор Хорн.

Възможна засада

Изглежда, че убиецът е сварил Йоци неподготвен.

"Йоци вероятно е бил прострелян от доста голямо разстояние - около 30 метра - това не е убийство в близък контакт, а от разстояние", обяснява инспекторът. И добавя, че вероятно преди да бъде прострелян Йоци е почивал на ледника. Собственият му лък не е бил в бойна готовност.

Тялото на Йоци е намерено през 1991 г. на ледник в италианските Алпи. Източник: South Tyrol museum of archaeology / Eurac / Samadell

Учените са успели да открият какво е ял, с какво е бил облечен - и дори да идентифицират съвременните му потомци. Източник: South Tyrol museum of archaeology / Eurac / Samadell

"Почивал е приблизително половин час преди смъртта си. Преди това обилно е похапнал и изглежда за никъде не е бързал или е бягал от нещо", обяснява полицаят.

Друга важна улика е разкрита при проучването на травмата на дясната ръка на Йоци: тази раната е получена ден или два преди смъртта му - вероятно по време на схватка.

"Тази травма може да се определи като класическо нараняване, получена по време на активна отбрана", разказва инспектор Хорн. "Това се случва, когато някой ви заплашва с нож и нанася удар, а ти се хващаш за ножа, за да го отбиеш", обяснява той.

У Йоци не са намерени други отбранителни наранявания, така че Хорн смята, че той е спечелил тази битка, която вероятно е станала в долината по-долу.

"Смятаме, че убийството на ледника би могло да е продължение на схватката ден и половина преди това", продължава той. Осъзнавайки, че има малък шанс да спечели в ръкопашен бой, убиецът на Йоци вероятно тихо се е прокраднал към своя съперник и го е застрелял.

Този ледник, според Хорн, е много уединено място. То не е от тези места, където бихте могли случайно да се натъкнете на друг човек.

Но кой е убиецът и какви са мотивите му?

"Убийството ще му се размине"

Инспектор Хорн разказва, че убиецът не е взел от Йоци нито брадвата с медно острие, нито други ценности, така че е малко вероятно това да е престъпление с цел материална изгода. Той смята, че причината може да е била "силни емоции от личен характер".

"Замесена ли е омраза, имало ли е ревност или е било отмъщение - не можем да кажем", уточнява Хорн.

Анжелика Флекингер от Археологическия музей заявява, че е изключително доволна колко е напреднало разследването на загадъчната смърт на Йоци. Но инспектор Хорн все още не е удовлетворен. "Аз не мисля, че има голяма вероятност да разкрием този случай", споделя той.

"Това убийство остава ненаказано и на мен, като човек, водещ разследването, това не ми харесва", умихва се Хорн. "Не ми харесва, че ще ми се води неразкрито убийство ", допълва той.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !