16 февруари 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Говорят медиците
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Разследване: Кой и защо уби Йоци преди 5300 години в Алпите

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 06 юни 2017 в 00:25108200
Снимка: South Tyrol museum of archaeology / Ochsenreiter

Високо в планината, в безлюдна местност на Алпите в северната част на Италия, преди 5300 години с изстрел в гърба е бил убит Йоци. Стрелата попада в артерия и той най-вероятно е намерил смъртта си в рамките на броени минути от загуба на кръв. Тялото на Йоци замръзва в леда и така се превръща в една от най-старите и най-добре запазени мумии в света, разказва BBC news.

Йоци е открит през 1991 г., 10 години по-късно учените намират в рамото му кремъчен връх на стрела. Преди няколко месеца следователи, водени от старши детектив от полицията решават да се заемат с въпроса как именно е прострелян Йоци.

Убийство ли е това и кой може да е престъпникът?

Анжелика Флекингер (Angelika Fleckinger), директор на Южнотиролския археологически музей, където е изложено тялото на Йоци, се обръща към професионалистите по този въпрос. Откликва старши инспектор и детектив от полицията на Мюнхен Александър Хорн (Alexander Horn), ръководител група за поведенчески анализ в полицията на Бавария.

Той признава, че в началото е изпаднал в ступор. "Ситуацията не е забавна: директорът ме попита дали работя със "студени случаи". И аз отговорих "Да, работя", разказва инспектор Хорн. "Студен случай" на полицейски жаргон означава старо, неразкрито престъпление.

Този случай обаче се оказва по-студен, отколкото останалите, с които се е сблъсквал.

"Обикновено за "студен случай" се смятат такива на 20 или 30 години", разказва полицаят: "А сега ми дадоха случай на 5300 години".

В началото инспектор Хорн помислил, че е малко вероятно да бъде от полза. "Мислех, че тялото вероятно ще бъде в лошо състояние", споделя той. "Но бързо разбрах, че състоянието му е просто идеално. Състоянието му е дори по-добро, отколкото много тела, с които работя обикновено", отбелязва още инспекторът.

Освен посещение на местопрестъплението високо в Алпите, Хорн се запознава с мащабните изследвания, обект на които е бил Йоци в последните 25 години, по-специално подробен анализ на съдържанието на стомаха му и нараняванията, намерени по тялото му. Тези данни са ключови за версията, която излага.

"Това много прилича на убийство", твърди инспектор Хорн.

Възможна засада

Изглежда, че убиецът е сварил Йоци неподготвен.

"Йоци вероятно е бил прострелян от доста голямо разстояние - около 30 метра - това не е убийство в близък контакт, а от разстояние", обяснява инспекторът. И добавя, че вероятно преди да бъде прострелян Йоци е почивал на ледника. Собственият му лък не е бил в бойна готовност.

Тялото на Йоци е намерено през 1991 г. на ледник в италианските Алпи. Източник: South Tyrol museum of archaeology / Eurac / Samadell

Учените са успели да открият какво е ял, с какво е бил облечен - и дори да идентифицират съвременните му потомци. Източник: South Tyrol museum of archaeology / Eurac / Samadell

"Почивал е приблизително половин час преди смъртта си. Преди това обилно е похапнал и изглежда за никъде не е бързал или е бягал от нещо", обяснява полицаят.

Друга важна улика е разкрита при проучването на травмата на дясната ръка на Йоци: тази раната е получена ден или два преди смъртта му - вероятно по време на схватка.

"Тази травма може да се определи като класическо нараняване, получена по време на активна отбрана", разказва инспектор Хорн. "Това се случва, когато някой ви заплашва с нож и нанася удар, а ти се хващаш за ножа, за да го отбиеш", обяснява той.

У Йоци не са намерени други отбранителни наранявания, така че Хорн смята, че той е спечелил тази битка, която вероятно е станала в долината по-долу.

"Смятаме, че убийството на ледника би могло да е продължение на схватката ден и половина преди това", продължава той. Осъзнавайки, че има малък шанс да спечели в ръкопашен бой, убиецът на Йоци вероятно тихо се е прокраднал към своя съперник и го е застрелял.

Този ледник, според Хорн, е много уединено място. То не е от тези места, където бихте могли случайно да се натъкнете на друг човек.

Но кой е убиецът и какви са мотивите му?

"Убийството ще му се размине"

Инспектор Хорн разказва, че убиецът не е взел от Йоци нито брадвата с медно острие, нито други ценности, така че е малко вероятно това да е престъпление с цел материална изгода. Той смята, че причината може да е била "силни емоции от личен характер".

"Замесена ли е омраза, имало ли е ревност или е било отмъщение - не можем да кажем", уточнява Хорн.

Анжелика Флекингер от Археологическия музей заявява, че е изключително доволна колко е напреднало разследването на загадъчната смърт на Йоци. Но инспектор Хорн все още не е удовлетворен. "Аз не мисля, че има голяма вероятност да разкрием този случай", споделя той.

"Това убийство остава ненаказано и на мен, като човек, водещ разследването, това не ми харесва", умихва се Хорн. "Не ми харесва, че ще ми се води неразкрито убийство ", допълва той.


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.