Рядка комета ще да премине покрай Земята за първи път от 50 000 години и ще отлети завинаги (видео)

Как да я наблюдаваме, какво може да научим за нея, как кометата C/2022 E3 (ZTF) е получила името си

Ваня Милева Последна промяна на 19 януари 2023 в 00:01 4425 0

Кометата C/2022 E3 (ZTF). Повечето комети имат две опашки: прахова опашка, която е синкава на цвят, и йонна опашка, която е жълтеникава. Опашките на кометите винаги са насочени встрани от Слънцето. Кредит: Dan Bartlett/NASA

Яркозелената комета - наречена C/2022 E3 (ZTF) - ще премине покрай Земята за първи път от последния ледников период насам.

Тя мина покрай Слънцето на 12 януари и вече може да видите кадри от нея. Очакваме я в началото на другия месец да прелети и покрай Земята и да продължи пътя си обратно към външните части на Слънчевата система и според някои астрономи тя изобщо няма да се върне във вътрешната Слънчевата система.

C/2022 E3 ZTF не се е появявала от периода на горния палеолит, което е времето, когато по Земята са бродили неандерталците и ранните хомо сапиенси.

Кометата не само не ни е посещавала от доста време, но може за последен път да се доближава до нас. Орбитата ѝ не е затворена, което означава, че не се връща в същата ъглова позиция, в която е започнала. Поради силно параболичната си орбита, C/2022 E3 ZTF ще се отдалечи обратно в дълбокия космос, след като профучи покрай Земята и може би никога повече няма да се върне.

Според Джесика Лий (Jessica Lee), астроном от Кралската обсерватория Гринуич, "прогнозите предполагат, че орбитата на тази комета е толкова ексцентрична, че вече не е на тази орбита - така че тя изобщо няма да се върне и просто ще продължи" извън Слънчевата система.

Кометата ще бъде най-близо до Земята на 2 февруари, а бе най-близо до Слънцето - на 12 януари, и въпреки че яркостта ѝ е непредсказуема, дотогава тя ще се вижда с просто око, ако небето е тъмно, съобщава НАСА.

Диаграма, показваща местоположението на кометата C/2022 E3 ZTF през януари 2023 г. Кредит: Pete Lawrence

За тези, които за първи път наблюдават комета, специалистите препоръчват да се вглеждат на 10 февруари, когато кометата ще бъде близо до Марс, а за тези, които искат да се опитат да направят снимка, най-лесният начин би бил да направят снимки с дълга експозиция от 20 до 30 секунди, които вероятно ще разкрият размит обект с опашка, посочва EarthSky.

Кометата C/2022 E3 ZTF трябва да може да се наблюдава през целия месец, а не само в перихелия на 12 януари. След този близък подход до слънцето, кометата ще премине в рамките на 42 милиона км от Земята на 2 февруари.

Комета C/2022 E3 ZTF в движение - 14 януари 2023 г. Кредит: The Virtual Telescope Project

Няколко астрофотографи по целия свят вече са уловили великолепни изображения на кометата, докато минава през Слънчевата система. Нейната кома, облакът от газове и отломки, който заобикаля ядрото на кометата, има отличителен зелен цвят на снимките поради химичния си състав. Зеленият цвят предполага наличието на двуатомен въглерод или двувъглеродни молекули с два въглеродни атома, свързани заедно.

Кометата C/2022 E3 (ZTF). Изобразена на лунна светлина, в пролука в облаците. Общо 44 минути експозиция с William Optics Redcat 51 и ASI2600MC. Кредит: Dominique Dierick  (CC BY-NC-ND 2.0)

Кометата е открита през март 2022 г. от астрономи, използващи широкоъгълна обзорна камера и роботизирания телескоп "Самюел Ошин" от Центъра за преходни явления "Цвики" (ZTF - Zwicky Transient Facility) в Южна Калифорния.

Смята се, че кометите "са се появили в началото на историята на Слънчевата система", разказва д-р Роджър Кларк (Roger Clark), старши научен сътрудник в Института по планетарни науки. Най-външните части на Слънчевата система са замръзнали и тъй като кометата пристига от този район, тя ще бъде съставена от материал от този регион, като прах и лед от вода и въглероден диоксид.

Орбиталният път на C-2022 C3 ZTF. Кредит: theskylive.com

Когато кометата се приближи до Земята и Слънцето, учените ще могат да изследват тези компоненти и да научат за еволюцията на Слънчевата система отпреди 50 000 години, когато кометата е пристигнала за последен път.

Телескопът "Джеймс Уеб" ще наблюдава кометата, но няма да прави никакви снимки, съобщава пред France 24 Никола Бивер (Nicolas Biver), астрофизик от Парижката обсерватория. Вместо това той ще изследва състава и ще определи еволюцията на Слънчевата система въз основа на материала на кометата. Топлината от Слънцето разтопява слоевете на кометата, така че колкото повече се приближава, толкова по-добре учените могат да изследват състава ѝ.

Кредит: The Virtual Telescope Project

Как кометата C/2022 E3 (ZTF) е получила името си

Астрономите откриват кометата на 2 март 2022 г. и тя е третият обект, открит през петото полумесечие на годината. Полумесечията се използват в астрономията за разделяне на месеците на две части: от първия ден до 15-ия ден и от 16-ия ден до края на месеца. Всеки полумесец е свързан с буква. Например, от 1 до 15 януари е А, от 16 до 31 януари е В, от 1 до 15 февруари е С и т.н. Когато се откриват обекти като астероиди и комети, им се дава азбучен етикет, за да се разбере кога са открити. Така 2 март попада в Е, което обяснява 2022 г. Е3. Тъй като кометата е открита в Центъра за преходни процеси "Цвики", това обяснява частта (ZTF) от името на кометата, обяснява EarthSky.

Кометите са "кални снежни топки", съставени от няколко съединения като воден и сух лед - твърдото агрегатно състояние на въглеродния диоксид - минерални зърна и прах. Повечето комети имат две опашки: прахова опашка, която е синкава на цвят, и йонна опашка, която е жълтеникава. Опашките на кометите винаги са насочени встрани от Слънцето.

Източници:

Rare Comet Will Pass Earth For First Time In 50,000 Years: How To Watch And What It Means For The Past, Arianna Johnson,
Forbes

What time will newfound comet be closest to the sun next week?  Brett Tingley, space.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !