Роговете на носорозите стават все по-малки заради бракониерите

Ваня Милева Последна промяна на 02 ноември 2022 в 00:00 1945 0

Суматранските носорози Рату и Андату, ден 4. Кредит: S. Ellis/Wikimedia Commons

База данни със снимки, направени от 1886 до 2019 г. или през последните 130 години, разкрива, че размерът на рогата постепенно е намалял при пет вида носорози, вероятно в резултат на бракониерството.

Ловците убиват носорози, за да вземат роговете им като трофеи или като ценни стоки за традиционни китайски и виетнамски лекарства и материали. Избиването на носорозите с най-големи рога, които имат най-голяма стойност, може да е стимулирало оцеляването и размножаването на носорозите с по-малки рога - идея, подкрепена от анализи на снимки, направени в продължение на повече от век, твърди Оскар Уилсън (Oscar Wilson) от Университета в Хелзинки, Финландия.

"Това очевидно е лоша новина за ловците, но за съжаление е лоша новина и за носорозите, защото ако ловците искат същото количество рога, ще трябва да отстрелват повече носорози", отбелязва Уилсън.

Тъй като роговете на носорозите са толкова ценни, дори музейните екземпляри се държат плътно заключени и са трудно достъпни за изследователски цели. Затова Уилсън и колегите му анализират 80 профилни снимки на живи носорози, датиращи от 1886 г. до 2019 г., които експерти по носорози от цял свят са качили в базата данни на Rhino Resource Center, разположен близо до Кеймбридж, Великобритания.

Екипът използва софтуер за изображения, за да изчисли различни анатомични измервания за всяко животно, след което оценява размера на рогата му спрямо размера на тялото му. Тъй като размерът на рогата при различните видове носорози се различава значително, екипът създава отделни таблици за размера на всеки от петте вида носорози, представени на снимките: бял носорог (Ceratotherium simum), индийски носорог (Rhinoceros unicornis), явански носорог (Rhinoceros sondaicus), суматрански носорог (Dicerorhinus sumatrensis) и черен носорог (Diceros bicornis), като последните три вида са критично застрашени.

Повечето от заснетите носорози са родени в дивата природа, но по време на снимките са живеели в зоологически градини, паркове за диви животни или резервати, а 12 носорога все още живеят в дивата природа.

Изследователите установяват, че размерите на рогата постепенно намаляват при всеки вид. Въпреки че информацията не е достатъчна, за да се посочат точни проценти на промените в размера на рогата, тенденцията към намаляване е ясна като цяло и е най-силно изразена при суматранските носорози, отбелязва Уилсън.

Теодор Рузвелт позира над току-що убит черен носорог (1911 г.). Кредит: University of Cambridge/Open access

Бракониерството упражнява еволюционен натиск за намаляване на размера на рогата и това може да има и отрицателно въздействие върху поведението и състоянието на носорозите, подчертава Уилсън.

"Носорозите всъщност използват рогата си за много различни неща, като защита на територията си или намиране на партньор", разказва Уилсън. "Смятаме, че [тези намаления на размерите на рогата] трябва да имат някакъв ефект върху начина, по който носорозите ще живеят."

Въпреки това, констатациите на изследователите "не са само мрачни и обречени", добавя Уилсън.

Млад носорог. Кредит: StockSnap.io (CC0 1.0)

Екипът е анализирал и хиляди други изображения в базата данни, включително художествени изображения, които показват все по-голяма подкрепа за опазването на носорозите през последните няколко века.

"Гледаме на носорозите много по-положително, отколкото някога сме гледали", отбелязва Уилсън. "Смятаме, че това е истинска причина за оптимизъм [по отношение на] опазването на носорозите."

Справка: Image-based analyses from an online repository provide rich information on long-term changes in morphology and human perceptions of rhinos
Oscar E. Wilson, Michael D. Pashkevich, Kees Rookmaaker, Edgar C. Turner
People and Nature, Received: 4 January 2022 | Accepted: 3 September 2022 DOI: 10.1002/pan3.1040

Източник: Rhino horns have got smaller over time as poachers target big prizes, New Scientist 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !