28 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ross 128 b е най-близката до нас планета с възможен живот (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 ноември 2017 в 00:00 53860
Екзопланетата Ross 128 b в представите на художник. ESO / M. Kornmesser

Ross 128 b е най-близката планета до Земята, която обикаля около спокойно червено джудже, което увеличава вероятността за намиране на живот върху нея, съобщи Science daily

С помощта на инструмента HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher) на Европейската южна обсерватория (ESO) международен екип астрономи откриха планета от земен тип с умерени температурни условия на разстояние само 11 светлинни години от Земята.

Резултатите от проучването са публикувани в списание Astronomy & Astrophysics.

Най-близката екзопланета със земен климат

Новият свят е наречен Ross 128 b. След Proxima b е втората по близост до нас планета от земен тип, както и най-близката, които се върти около неактивно червено джудже. 

Ross 128 b е с малка маса е в система с най-спокойната съседна звезда Ross 128, благодарение на което температурните условия на нея трябва да са умерени и температурата на повърхността може да е подобна на температурата на земната повърхност.

Небето около червено джудже Ross 128

"Това откритие е резултат от повече от десет години на интензивно наблюдение с приемника HARPS съчетано с съвременни методи на обработка и анализ на данните", - разказва Никола Астудильо-Дефру (Nicola Astudillo-Defru), един от авторите на откритието от Университета на Женева, Швейцария.

Данните показват, че Ross 128 b е 20 пъти по-близо до своята звезда, отколкото Земята е до Слънцето (една година на екзопланета трае 9.9 земни дни). Но тъй като нейната звезда е студено и слабо червено джудже с температура на повърхността, която е двойно по-ниска от тази на Слънцето, планетата получава само 1.38 пъти повече енергия, отколкото Земята получава от Слънцето.

Според изчисленията температура на повърхността на Ross 128b е между -60°C и +20°C. Но учените в момента не могат да определят точно местоположението на Ross 128 b спрямо обитаемата зона.

Обитаемост на световете около червените джуджета 

Червените джуджета са сред най-студените и бледи звезди във Вселената. Това ги прави много привлекателни обекти за търсене на екзопланети и те се разследват все по-често. Покрай такива звезди е по-лесно да се откриват малки, студени светове, подобни на Земята, отколкото около звезди като Слънцето.

На много червени джуджета се появяват периодично изригвания,които подлагат планетите на опустошително ултравиолетово и рентгеново излъчване, но Ross 128 е много по-спокойна звезда и затова нейната планета е най-близката до нас, където животът е възможен.

Червеното джудже Ross 128 в съзвездието Дева

Ross 128 b ще е нашият най-близък съсед след 79 000 години

Сега до звездата Ross 128 е на около 11 светлинни години, но тя се движи в нашата посока и след 79 000 години (в космически мащаб това е само миг), тя ще се превърне в нашата най-близка космическа съседка, тоест планетата Ross 128 b, а не Proxima b, ще бъде най-близката до Земята екзопланета.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.