Сероводородът при високо налягане се проявява като свръхпроводник

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 април 2015 в 13:02 15497 0

Кредит Ben Mills / Wikipedia.org

Структурна формула на сероводорода

Международен екип от физици предлага ново обяснение за това, че при високи температури, сероводородът се превръща в свръхпроводник. По този начин, учените са потвърдили по-ранни експерименти. Резултатите на авторите са публикувани в списание Physical Review Letters.

В началото на декември 2014 г., германските учени са докладвали за наблюдение на свръхпроводящо състояние на сероводорода при температура от 190 градуса по Келвин (минус 83 градуса по Целзий) при налягане от 150 GPa. Новата работа на техните колеги предлага теоретично обяснение за този феномен.

Учените са показали, че при налягания над 200 GPa сероводородът претърпява два вида промени. Едната от тях не може да обясни наблюдаваното явление, за разлика от другата, която води до образуването на съединение от три водородни атома и атом сяра.

Физиците проучили взаимодействието между електрони и фонони (квазичастици, с които е удобно да се описват звуковите вибрации). Установено е, че високото налягане води до появата на нехармонични вибрации на водородните атоми - по-големи премествания от равновесните положения. Независимо от факта, че при високо налягане се ограничава движението на атомите, лекотата на частиците позволява да се извършват такива премествания. Това води до преструктуриране на връзките във веществото.

През 1935 г. физиците Юджийн Уигнър и Бел Хантингтън за първи път теоретично са обосновали съществуването на високотемпературната свръхпроводимост на водорода. В тяхната работа е посочено, че при налягане от 25 GPa при стайна температура водородът трябва да е в метално състояние и да провежда електрически ток, без съпротивление.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !