22 юни 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Снимки на мястото на експлозията на водородната бомба на Северна Корея

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 септември 2017 в 08:16 91250

Сателитни изображения на района, където Северна Корея проведе най-големия си тест на водородна бомба, са публикувани ексклузивно в сайта 38North, специализиран за анализ на ситуацията в тази страна и свързан с Университета Джонс Хопкинс.

Според анализ на специалисти са се появили множество свлачища и разрушения, вследствие на трусовете, които са концентрирани около граничния връх Мантап (височина. 2205 м) в в планината Мантапсан в южната част на  Северна Корея. "Тези нарушения са по-многобройни и широко разпространени, отколкото това, което сме виждали от всеки от петте тестове на Северна Корея, проведени досега" - казват те.

Китайски експерти обясняват в South China Morning Post, че всички ядрени опити в Северна Корея се провеждат приблизително в един и същ район. Измерванията, извършени от повече от сто мониторингови центъра, показват грешка от не повече от 100 метра при локализирането на източника на сеизмичните вълни.

Китайските специалисти се опасяват, че натоварването от подземните ядрени опити в планината Мантапсан може да я срути и да причини радиационно замърсяване на околните райони.

Ето снимките от сателитите на компания Planet Labs, публикувани от 38North, които показват терена преди и след тестовете (1 и 4 септември 2017 г.).

Едър план на склона между Северния портал и планинския връх показват няколко свлачища:

Изображения, направени преди и след теста, насложена върху Google Earth за перспектива. 

Сверният портал:

Снимки: 2017 Planet Labs, Inc. CC-BY-SA 4.0


В близост до планината Мантапсан се намира концентрационният лагер Хвасон, най-големият в Северна Корея, чийто затворници вероятно са взели участие в изграждането на мрежата от подземни тунели, обслужващи тестовия полигон Punggye-ri.

Северна Корея в неделя, 3 септември, обяви успешен подземен тест на водородна бомба за междуконтинентална балистична ракета. Последните сеизмологични данни на японски специалисти, представени на 6 септември, показват, че нейната експлозивна мощност е около 160 килотона, което я прави повече от 10 пъти по-мощна от бомбата над Хирошима.


Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.