Тържествено честване за Деня на народните будители

БАН Последна промяна на 31 октомври 2021 в 00:10 3761 0

Българската академия на науките съвместно със Съюза на учените в България ще отбележи Деня на народните будители с тържествено събрание. Събитието ще се проведе на 1 ноември, от 11:00 часа, в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН и ще се предава на живо на www.bas.bg.

Може да го наблюдавате и тук.

Празнично слово ще произнесе доц. д-р Елка Трайкова, научен секретар на БАН в направление „Културно-историческо наследство и национална идентичност“. Академично слово на тема „Жените в науката“ ще представи проф. Румяна Прешленова, директор на Института за балканистика с Център по тракология на БАН.

По време на тържественото събрание ще се състои церемония по връчване на награди на Съюза на учените в България (СУБ). Отличията за значими научни постижения в докторски дисертации – учени до 35 год. и за високи научни постижения 2021 г. ще обяви проф. Диана Петкова, председател на СУБ.

В Деня на народните будители Централната библиотека на БАН ще представи изложба от поредицата „Периодика и литература“ – първи опит за цялостно научно изследване на литературния периодичен печат от Освобождението до 1944 г. Изданието е богат източник на непознати факти от българската културна история.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !