Тази година грипът изчезна. Следващата година ще бъде различна

Тази година грип нямаше. Какво ще се случи следващата зима?

Ваня Милева Последна промяна на 12 май 2021 в 09:29 7343 0

Кредит: Pexels/Andrea Piacquadio

Социалното дистанциране и носенето на маски спомогнаха за намаляване на тазгодишните случаи на грип. Следващата година може да бъде различна.

Грипът е сериозна заплаха за здравето в световен мащаб, която засяга всички държави - всяка година се разболяват 1 милиард души, 3-5 милиона са тежките случая и 290 000-650 000 смъртни случая, свързани с грипа, в световен мащаб по данни на СЗО

Откакто новият коронавирус започна да се разпространява в световен мащаб, случаите на грип, докладвани от Световната здравна организация, спаднаха до минимални нива. Според епидемиолозите, причините са предприетите мерки срещу разпространението на коронавируса, спират и грипа. Грипните вируси се предават по същия начин като SARS-CoV-2, но те са по-малко ефективни в разпространението си.

Например в САЩ всяка година около 45 милиона души се разболяват от грип. Тази година те са под 2000. Това е безпрецедентно ниско ниво за грипния сезон и е признание за това колко добре действат мерките за дистанциране - макар че те не успяха да спрат изцяло COVID-19, грипът на практика е изчезнал. Броят на случаите тази година е с две трети по-нисък от най-ниската година, регистрирана преди.

Но този път следващата година почти със сигурност ще бъде особено лоша година, въпреки че не е ясно как всъщност ще се люлее махалото.

Една от причините за това е, че през цялата година почти не сме се срещали с грипния вирус. Възможно е това да доведе до по-ниски нива на имунитет и следователно до повече инфекции, въпреки че един експерт каза пред USA Today, че това не би трябвало да има значение.

По-важното е, че липсата на случаи на грип означава, че нямаме много данни за това кои щамове ще циркулират - и това може да направи избора за ежегодната грипна ваксина по-труден.

Всяка година експерти от Световната здравна организация (както и служители на общественото здравеопазване във всяка държава) се събират, за да обсъдят и анализират данните за това кои грипни вируси са най-проблематични тази година. След това те избират кои щамове трябва да бъдат включени във ваксината. Повечето противогрипни ваксини днес са четиривалентни, което означава, че съдържат четири различни щама. По-малко циркулиращи щамове всъщност биха могли да направят ваксината по-ефективна, защото това означава по-малко генетично разнообразие. Колкото по-близки са циркулиращите в момента щамове грип един до друг, толкова по-големи са шансовете да се произведе грипна ваксина, която да действа добре срещу повечето щамове.

Но също така има вероятност генетичното разнообразие между грипните щамове всъщност да не е намаляло, просто се тестват по-малко хора за грип и следователно не се събират толкова много данни. Това може да направи ежегодната грипна ваксина по-малко ефективна в крайна сметка, ако случайно се избере щам, който е добре представен в данните, но всъщност не е много разпространен в реалния свят.

За съжаление, това е една от онези ситуации, в които няма как да разберем, докато не се случи. Това, което можем да кажем със сигурност е, че мерките, които се взеха през изминалата година, са изключително ефективни срещу грипния вирус. И въпреки че никой не очаква светът да се затваря всяка зима, струва си да си припомним, че има някои ключови практики, които можем да продължим да прилагаме, за да предотвратим някои от смъртните случая, свързани с грип всяка година. Измиването на ръцете, оставането вкъщи, когато сте болни, носенето на маска, ако се чувствате зле, и прилагането на ежегодната противогрипна ваксина може да помогне за намаляване на случаите на грип, без да жертвате социалния си живот. Всички сме изморени от пандемия, но това са прости мерки, които не са толкова тежки.

Източник: The flu disappeared this year. What will happen next winter?, Popular Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !