Tри жени учени с награда от 5000 евро за смели проекти за пречистване на води, SARS-CoV-2 имунодиагностика и модулиране на светлина

Талантливите българки са отличени по програмата „За жените в науката“ на L'Oréal и ЮНЕСКО

Националната програма „За жените в науката“ Последна промяна на 30 ноември 2022 в 13:38 2950 0

Кредит „За жените в науката“

Наградените: Доц. д-р Нина Кънева-Добревска, д-р Катерина Такова-Сакалийска

Доц. д-р Нина Кънева-Добревска, д-р Катерина Такова-Сакалийска и д-р Мая Жекова са тазгодишните носителки на националната стипендия „За жените в науката“ за България.

Престижното отличие им бе присъдено за техните новаторски научни идеи на официална церемония със специалното участие на г-жа Албена Чавдарова, заместник-министър на образованието и науката, и г-н Дончо Барбалов, заместник-кмет на Столична община. Това е шеста поредна година, в която г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Р България, също подкрепи каузата на L'Oréal и ЮНЕСКО за повече жени в науката, изпраюайки поздравителен адрес. Събитието бе гледано на живо от стотици официални гости, представители на научната общност и журналисти, като бе излъчвано и в YouTube. Цялата церемония може да гледате тук.

Стипендиите „За жените в науката“ са едни от най-реномираните и очаквани научни награди в България, които се отпускат всяка година от L'Oréal и ЮНЕСКО на млади жени учени. Отличията имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера, както и да ги мотивират да разгърнат пълния си потенциал за научни открития. Трите тазгодишни победителки са отличени за своите дръзки научни проекти с награда от по 5000 евро всяка, като всеки един от проектите е впечатляващ със своя висок потенциал за приложимост и глобално значение.

Проектът, с който доц. д-р Нина Кънева-Добревска впечатли журито на „За жените в науката“ за 2022 г., е фокусиран върху глобалния проблем за чистотата на водата и по-точно върху откриването на методи за пречистване на води от фармацевтични лекарства. Според доклад на СЗО болестите пренасяни от водата убиват около 12 млн. души на година. Фармацевтичните продукти са сред най-сериозните нововъзникващи замърсители. Целта на проекта е максимално да се оптимизират условията за получаване на фотокатализатор, както и да се преодолеят пречките за пълната минерализация на фармацевтичните лекарства и да се получи чиста вода. Това прави проекта на доц. д-р Кънева не само интригуващ, но и изключително актуален и с голямо глобално значение. В момента тя е главен асистент в Катедра „Неорганична химия“ във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“ и е член на Българското каталитично дружество.

Д-р Катерина Такова-Сакалийска е името на втората стипендиантка по програмата „За жените в науката“ тази година. Към момента д-р Такова е постдокторант към Катедра „Физиология на растенията и молекулярна биология“ на Пловскивския университет „П. Хилендарски“. Тя е първата носителка на стипендията „За жените в науката“ с кариера в Пловдив, като има изявен интерес и към преподавателската дейност и въвеждането на проектно-базиран подход във висшето образование. Проектът, с който д-р Такова спечели стипендията „За жените в науката“ за 2022 г., е насочен върху имунодиагностика и създаване на кандидат-ваксини за SARS-Cov-2. За целта тя изследва продуцирането на вирусни протеини в тютюневи растения. Проектът ѝ има огромен потенциал да допринесе при справяне с бъдещи пандемии на местно и глобално ниво.

Третата стипендиантка за 2022 г. е д-р Мая Жекова, която е талантлив физик и главен асистент в Катедра „Квантова електроника“ във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Интересът ѝ към науката датира още от ранна детска възраст с ходенето по международни олимпиади и конкурси. Проектът, с който тя печели стипендията „За жените в науката“, носи сложното име „Създаване квази-недифрагиращи Гаус-Беселови снопове с остатъчен топологичен заряд“. Това е една изключително интересна област от лазерната физика, която се занимава с модулиране на светлината по различни начини. Проектът има потенциал за приложение както в промишлеността, така и в билогията и медицината.

Oще информация за стипендиантките можете да откриете в специалната дигитална брошура за тях тук.

Тази година стипендиантската програма „За жените в науката“ се провежда в България за 12-и пореден път в партньорство между L'Oréal България, СУ „Св. Климент Охридски“ и Националната комисия за ЮНЕСКО – България. От създаването си през 1998 г. и до днес „За жените в науката“ продължава да е единствената по рода си глобална програма, която се бори за равенство между половете в науката (жените все още представляват едва 33%* от изследователите в световен мащаб). През последните 24 години „За жените в науката“ е подкрепила и отличила над 3900 жени учени в над 110 държави.

„Формулата за по-добър живот несъмнено се крие в науката. Единственото нещо, което е по-голямо от силата на ума е смелостта. Качество, което вие доказаха, че притежавата с вашата упорита работа, смели научни идеи и нестихваща мотивация. Вие сте живото доказателство, че светът има нужда от наука, а науката има нужда от жени!“ – каза Ваня Панайотова, генерален мениджър на L'Oréal България, по време на церемонията по награждаването, обръщайки се към тазгодишните стипендиантки.

Събитието бе уважено още от редица официални лица и висши представители на научната общност, сред които Емануела Томова, главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО – България, акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, проф. Николай Витанов, заместник-ректор на СУ „Св. Климент Охридски“ и председател на Журито на „За жените в науката“ 2022, Диана Петкова, председател на Съюза на учените и др.

Новото тринадесето издание на „За жените в науката“ предстои да започне след няколко седмици с отваряне на приема на кандидатури за 2023 г. в търсене на най-талантливите българки учени. Подробна информация за „За жените в науката“ е налична на официалния уебсайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !