Учени откриват древна гора на дъното на гигантски понор в Китай с дървета високи 40 метра

Гигантски дървета и нови видове на дъното на дупка с дълбочина 192 метра

Ваня Милева Последна промяна на 23 май 2022 в 07:54 44603 0

Пещерняци изследователи се натъкват на понора в окръг Лъей. Дължината му е 306 метра, ширината 150 метра и дълбочината 192 метра. Кредит: news.hsw.cn

Китайски учени са открили неизвестни досега животински и растителни видове на дъното на дупка в района Гуанси, окръг Лъйе в Южен Китай, съобщи наскоро Тhe Guardian.

Докато изследват 30-те пещери в региона, спелеолози откриват най-големият в околността понор - карстово образувание, представляващо дупка с почти вертикални стени - с дължина над 300 метра, ширина 150 метра и дълбочина 192 метра.

Въздушна снимка на новооткрития понор в Лъйе, Гуанси. Кредит: Guangxi 702 Cave Expedition Team

Екипът на пещерната експедиция Гуанси 702 Хонгинг открива обекта с помощта на сателитни изображения. Понорът е на входа на подземната река Фугуи в окръг Лъйе. На 2 май Джан Юенхай (Zhang Yuanhai), старши инженер в Института по карстова геология на Китайската геоложка служба, отива на мястото за потвърждение.

На 6 май 8-членен екип на научната експедиция, състоящ се от изследователи от Института по карстова геология на Китайската геоложка служба и екипа на пещерната експедиция Гуанси 702 отпътува към местоположението на понора.

Екипът на научната експедиция се спуска по скалата в продължение на 100 метра и след няколко часа спускане най-накрая стига до най-ниската точка в дъното на понора. Там се промъква бавно по дъното, минавайки през гъста подземна гора, преплетена с лиани.

„Древните дървета, които растат концентрирано към върха на понора, са високи близо 40 метра, а гъстите сенчести растения почти покриват раменете ни“, разказва Чън Лисин (Chen Lixin), ръководител на екипа за пещерна експедиция Гуанси 702.

Древните дървета, които растат концентрирано към върха на понора, са високи близо 40 метраДревните дървета, които растат в понора, са високи близо 40 метра. Кредит: Guangxi 702 Cave Expedition Team

„Не бих се изненадал да разбера, че има видове, открити в тези пещери, които никога досега не са били докладвани или описани от науката“, коментира пред Тhe Guardian Лисин.

„В стените на понора са издълбани три големи отвора, за които се предполага, че са останки от пещери в ранния етап на еволюцията на карстовото образувание. В дъното на понора има добре запазена девствена горска система, която крие голяма брой срутени камъни. Независимо дали това е доказателство за еволюцията на понова, тя също е уникална екосистема след образуването му, която има висока научна и научно-популярна стойност", заявява Джан Юенхай (Zhang Yuanhai), старши инженер в Института по карстова геология на Китайската геоложка служба.

Понор

Какво е понор?

От геоложка гледна точка понорът е голяма карстова пропаст с изключителни пространствени и морфологични характеристики, като огромни обеми, стръмни скални стени и дълбоки гладко оформени вертикални или бъчвообразни контури. Понорът обикновено се развива в разтворими скални слоеве с огромна дебелина и дълбока водна маса, водещи под земята или към повърхността, със средна ширина и дълбочина над 100 метра, а дъното обикновено е свързано с подземни реки.

Как се е образувал понорът?

Формирането на понора трябва да отговаря на различни условия едновременно.

Най-важни са скалните характеристики. Първо, дебелината на слоя варовик трябва да е достатъчна, за да осигури достатъчно пространство за образуването на понор. Второ, дебелината на вадозната зона (скален слой, съдържащ газ) трябва да бъде достатъчно голяма. Трето, скалният слой трябва да бъде успореден на земната повърхност. 

Вторият фактор са хидроложките условия. Първо, нивото на водата на подземната река трябва да е дълбоко. Второ, валежите трябва да са достатъчно големи, а потокът и мощността на подземната река трябва да са достатъчно големи, за да отмият падналите камъни. Освен това трябва релефът да е подходящ за срутване на скалните пластове.

Според вида на генезиса си понорите могат да се разделят на два вида - чрез срутване или чрез ерозия. Образуването на срутения понор е разделено на три етапа: подземна река, срутена зала и разкриване на отвори по тавана. Ерозионният тип понор се формира от непрекъснатата ерозия и разширяване на повърхностния воден поток и задълбочаването на пробива в слоя карбонатни скали.

Етимология на думата понор

Името на карстовата формация понор идва от хърватски и словенски. Произлиза от праславянската дума "нора", означаваща яма, дупка, пропаст.

Няколко места в Югоизточна Европа (Хърватия, Чехия, Унгария, Румъния, Черна гора, Словения) носят името Понор поради свързаните с тях карстови отвори. В България това е Понор планина край Лакатник.

Новооткритият понор в КитайНовооткритият понор в Китай.  Кредит: Guangxi 702 Cave Expedition Team

Окръг Лъйе принадлежи към типичен карстов район в южната част на Китай. Това е местоположението на най-голямата в света група понори, районът е известен като „Световен музей на понорите". Досега броят на поноргите в окръг Лъйе се е увеличил до 30.

Прогнозата на Лисин за нови видове вероятно ще се сбъдне, защото изолираните среди по целия свят отдавна създават интересни, уникални растения и животни, които се адаптират към техния биом. Островите Галапагос са може би най-известният пример, там има няколко местни вида, които не се срещат никъде другаде.

Източници: 

Scientists Discover Ancient Forest at Bottom of Gigantic Sinkhole, Futurism

Guangxi Leye discovered Xintiankeng as deep as 192 meters, www.xvwzr27.cn

A 192-meter deep sinkhole was discovered in Leye County, Guangxi! what is inside?, news.hsw.cn

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !