Мистериозният „Кладенец на ада“ в Йемен

Ваня Милева Последна промяна на 13 юли 2021 в 00:08 41533 0

Въздушна снимка показва Кладенеца Бархут - известен като "Кладенецът на ада" - в пустинята на провинция Ал-Махра в Йемен.

Обгърнат от мистерии и приказки за демони, кладенецът Бархут в Източен Йемен - известен като "Кладенецът на ада" - е не съвсем разбираемо природно чудо.

По-близо до границата с Оман, отколкото до столицата Сана на 1300 километра, гигантската дупка в пустинята на провинция Ал-Махра е широка 30 метра и се смята, че е дълбока между 100 и 250 метра.

Местният фолклор казва, че е създадена като затвор за демони - репутация, подкрепена от неприятните миризми, издигащи се от дълбините й.

Местните власти казват, че не знаят какво се крие в нея.

"Много е дълбоко - никога не сме достигали дъното на този кладенец, тъй като има малко кислород и няма вентилация", разказва Салах Бабхаир (Salah Babhair), генерален директор на службата за геоложки проучвания и минерални ресурси.

"Отидохме да посетим района и влязохме в кладенеца, достигайки повече от 50-60 метра надолу в него. Забелязахме странни неща вътре. Усетихме и нещо странно ... Това е мистериозна ситуация".

Местният фолклор разказва, че кладенецът е създаден като затвор за демони - репутация, подкрепена от неприятните миризми, издигащи се от дълбините му.

Йеменците си имат достатъчно лош късмет.

Слънчевата светлина не прониква много в дупката и от ръба се вижда малко, освен птиците, които влитат в неговите дълбини и излитат навън.

Видеооператорите, които търсят близки планове от вътрешността на кладенеца, казват, че е почти невъзможно да бъдат заснети - местното суеверие гласи, че предмети в близост до дупката се засмукват към нея.

Бабхаир заявява, че кладенецът бил на "много милиони" години.

"Тези места изискват повече проучвания и изследвания", смята геологът.

През вековете се разпространяват истории за зли свръхестествени същества, наречени джинове, живеещи в кладенеца.

Много от местните жители избягват да минават близо до огромната дупка и дори да говорят за нея от страх, че нещо лошо може да им се случи заради тази пропаст, която според легендата заплашва живота на самата Земя.

Гигантската дупка в пустинята на провинция Ал-Махра е широка 30 метра и се смята, че е дълбока между 100 и 250 метра.

Страната е в гражданска война от 2014 г. между правителството и бунтовниците хути.

Според Организацията на обединените нации Йемен страда от най-тежката хуманитарна криза в света, с десетки хиляди убити, милиони изселени и две трети от 30-милионното си население зависи от някаква форма на помощ.

Източник: Danger and demons: Yemen's mysterious 'Well of Hell', phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !