06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

В земята се крият повече от 10 квадрилиона тона диаманти

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 юли 2018 в 10:27 57780
Pexels

Международен екип учени с помощта на звукови вълни успя да определи състава на горната мантия на Земята и установи, че около 10 квадрилиона или 10 000 000 000 000 000 (1016) тона диаманти има на 160 километра дълбочина.

Новото изследване е публикувано в списание Geochemistry, Geophysics, Geosystems и се основава на събирани десетилетия данни за сеизмичната активност. Сеизмографите регистрират вълните от всички движения в Земята, например земетресенията, които по същество са механични вълни.

Въз основа на данните изследователите се опитаха да възстановят каква е вътрешността на Земята. И там попаднаха на нещо интересно. Има определени области, в които сеизмичните вълни имат тенденция да се ускоряват без обяснение. Тези региони се наричат ​​кратонични корени и са най-старите и най-неподвижните участъци от континенталните тектонски плочи. Те понякога се разглеждат като върхове на обърнати надолу планини, простиращи се на дълбочина 320 километра.

Изследвайки състава на тези гигантски корени с помощта на звукови вълни, екипът стигна до извода, че данните за скоростта на сеизмичните вълни имат смисъл, ако тези структури съдържат между 1 и 2 процента диаманти. Това може да не изглежда много като процент, но спрямо общото количество материал в кората и мантията това е 1000 пъти повече диаманти, отколкото се очакваше.

"Това показва, че диамантът не е толкова екзотичен минерал, а в [геоложкия] мащаб на нещата е сравнително често срещащ се", заяви водещият автор д-р Улрих Фаул (Ulrich Faul) от Масачузетския технологичен институт в сайта на MIT. "Не можем да се доберем до тях, но все пак има много повече диаманти, отколкото някога сме предполагали".

"Това са косвени доказателства, но разгледахме всички различни възможности от всеки ъгъл и това е единствената, която остана като разумно обяснение", добавя Фаул.

Голяма концентрация на диаманти дълбоко под кората не е твърде странна хипотеза - диамантите се формират при условия на изключително висока температура и налягане, каквито се срещат именно под земната кора. Причината поради която са такава рядкост е, че стигат до повърхността само при специфични изригвания, образуващи т.нар. кимбърлитови тръби - колони от вулканични скали.

Кимбърлитова тръба. Схема: Asbestos~commonswiki.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.