Ваксината на Pfizer-BioNTech действа срещу новите британски и южноафрикански варианти на Covid-19, се казва в изследване

Ваня Милева Последна промяна на 09 януари 2021 в 16:57 5468 0

Кредит Wikimedia Commons

Германската компания BioNTech заяви, че предварително проучване показва, че нейната ваксина действа срещу ключова мутация във вариантите на коронавируса, открити във Великобритания и Южна Африка, които според експерти са по-заразни от нормалните щамове на коронавирус.

Тестовете показват, че „антителата на хора, получили ваксината на Pfizer-BioNTech срещу Covid-19 ефективно неутрализират висурите SARS-CoV-2 с ключовата мутация, която се среща и в два силно вирулентни щама“, заяви германската компания за разработената от нея ваксина с американската компания Pfizer.

Коронавирусът B117, който се появи в Югоизточна Британия в края на миналата година, се оказа значително по-заразен - с 40 до 70 % повече - от нормалните варианти на вируса.

Коронавирусната ваксина на Pfizer/BioNTech, която се разпространява по целия свят, разчита ррганизамът на ваксинирания да произведе определена част от вируса - шиповия протеин, който имунната система след това да се научи да разпознава и убива.

Тъй като мутацията в британския вариант и друг южноафрикански вариант засяга пряко шиповия протеин на вируса, имаше опасения, че това ще направи ваксината неефективна срещу мутантните версии.

Но BioNTech заяви, че изследването, проведено от Pfizer и Медицинския клон на Университета в Тексас „показва, че ключовата мутация N501Y, която се среща в нововъзникналите варианти във Великобритания и Южна Африка, не създава резистентност към индуцираните от ваксината Pfizer-BioNTech имунни реакции“ .

Авторите на самото проучване обаче заявиха, че констатациите са ограничени, тъй като тестваният мутирал вариант „не включва пълния набор от мутации на шиповия протеин, открити при бързо разпространяващите се щамове във Великобритания или Южна Африка“.

Добри новини

Изследването все още предстои да бъде рецензирано, но експертите изразяват предпазлив оптимизъм по отношение на констатациите.

„Това са добри новини, главно защото не са лоши новини“, заяви Стивън Евънс (Stephen Evans), професор по фармакоепидемиология в Лондонската школа по хигиена и тропическа медицина.

„Ако беше установен обратният резултат, че изглежда, че ваксината няма ефективност срещу вариантите на изследвания вирус, това би било лошо и много обезпокоително.“

Миналият месец немският разработчик на ваксината BioNTech заяви, че ще разполага с технологията за производство на нова ваксина срещу новите мутирали щамове Sars-CoV-2 само за шест седмици.

Елеонор Райли (Eleanor Riley), професор по имунология и инфекциозни болести в Университета в Единбург, заяви, че има основание за оптимизъм, че иРНК ваксините могат да се окажат ефективни срещу множество мутирали варианти.

„Ще има и други нови мутанти и ще трябва да наблюдаваме ситуацията внимателно, като повтаряме този тип проучвания, когато се появят нови варианти“, коментира Райли.

„Има ограничен брой мутации, които вирусът може да натрупа и все пак да може да се свърже с рецептора на (човешките клетки).“

Справка: Neutralization of N501Y mutant SARS-CoV-2 by BNT162b2 vaccine-elicited sera
Xuping Xie et al., bioRxiv preprint doi: https://doi.org/10.1101/2021.01.07.425740;

Източник: Pfizer-BioNTech vaccine works against new UK, South African Covid-19 variants, study says

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !